Στιγμιότυπα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Με μικρή, δυστυχώς, προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα ένα σημαντικό Δ.Σ του Δήμου Μεγανησίου.

Σημαντικό γιατί, εκτός από την εξαγγελία του Δημάρχου για την προσεχή (Ιανουάριο) δημοπράτηση του νέου Περιφερειακού Ιατρείου, παρουσιάστηκαν και οι μελέτες από τα προενταγμένα έργα του ΟΣΑΜΝ (του προγράμματος για τα μικρά νησιά), δηλαδή για τα μουσεία, την ανάδειξη των πηγαδιών, το περιπατητικό δίκτυο και το ασύρματο διαδίκτυο (wi-fi) που θα καλύπτει τους οικισμούς, Σπήλια και Αθερινό. Όπως δήλωσε ο κος Δήμαρχος, ενδεχομένως αυτά τα έργα (συνολικού προϋπολογισμού, μαζί με το Ιατρείο κοντά στα 2 εκ. ευρώ) να είναι έτοιμα προς δημοπράτηση τον Μάρτιο.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναπτύχθηκε ήταν οι αλλεπάλληλες επαφές του Δημάρχου με παραγωγικούς φορείς και νέους του Μεγανησίου, για το πώς μπορεί ο Δήμος να σταθεί αρωγός σε επαγγελματικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν κι έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και της πρωτογενούς παραγωγής του νησιού μας, καθώς και την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών στηριγμένου στα ιδιαίτερα μεγανησιώτικα χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο ΔΣ συμμετείχε και ο αντικαταστάτης της κας Καββαδά Κατερίνας, ο κος Αποστόλης Ζαβιτσάνος, ενώ ψήφισμα που κατέθεσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος κος Θανάσης Κονιδάρης κατά της κεντρικής κυβέρνησης για την εξαθλίωση των Δήμων, αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την δημιουργία κάποιας έντασης, για να επανέλθει στο επόμενο ΔΣ.

Σε σχετική ερώτηση που απευθύνθηκε στον κο Δήμαρχο για τις ιχθυοκαλλιέργειες, απάντησε ότι η προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο είναι διοικητικό Δικαστήριο, δεν έχει νόημα από πλευράς του Δήμου Μεγανησίου, διότι δεν έχει ειδικό έννομο συμφέρον, εφόσον η χωροθέτηση δεν αγγίζει τα διοικητικά του όρια, και ως εκ τούτου η προσφυγή θα εξέπιπτε. Ωστόσο η θέση και η στάση του Δήμου μας δεν αλλάζει ως προς την εναντίωσή του προς αυτές και τα προβλήματα που δημιουργούν, προβλήματα πολύ οξέα πράγματι για τον Δήμο Λευκάδας (Κάλαμο και Καστό), συμπλήρωσε.

Τέλος, για λόγους μη επιβάρυνσης των δημοτών στην περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που διανύουμε, το ΔΣ αποφάσισε την μη αύξηση των δημοτικών τελών (παραμένουν στάσιμα τα τελευταία 5 χρόνια).

Μερικά στιγμιότυπα από το σημερινό ΔΣ: