Δημαιρεσίες του Δήμου Λευκάδας

Ολοκληρώθηκαν οι δημαιρεσίες του Δήμου Λευκάδας – Αποτελέσματα

Νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Ελευθέριος Αραβανής – Παραίτηση του εκλεγμένου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δημοτικού Συμβούλου Μάκη Λιβιτσάνου

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, μετά από πρόσκληση της συμβούλου του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού που είχε εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους κας Πετούση – Σκιαδά Ζωΐτσας, η εκλογή, με μυστική ψηφοφορία, των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λευκάδας για τα επόμενα δύο σχεδόν χρόνια (η θητεία τους λήγει στις 31.08.2014). Χρέη ειδικού Γραμματέα εκτέλεσε η υπάλληλος του Δήμου κα Χαλκιοπούλου Αιμιλία.

Στην ψηφοφορία παρέστησαν αρχικά 31 μέλη του δημοτικού συμβουλίου (απουσίαζαν η κα Σάντα Μακρή Αικατερίνη από την παράταξη της πλειοψηφίας και η κα Λάζαρη Πηνελόπη από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης) και παρέμειναν στη συνέχεια 30 μετά και την αποχώρηση, λόγω οικογενειακών προβλημάτων, του συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Ιωάννη Μεσσήνη.

Οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν πρότειναν δημοτικό σύμβουλο για τη θέση του γραμματέα, όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», και η θέση καλύφθηκε από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. Για την εκλογή των μελών του προεδρείου απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Συμβουλίου, 17 δηλαδή ψήφοι. Ως εκ τούτου ο κ. Βασίλης Στραγαλινός εκλέχτηκε στη θέση του γραμματέα στη δεύτερη ψηφοφορία.

Νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Ελευθέριος Αραβανής με 19 ψήφους υπέρ και 12 λευκά. Στη θέση του Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Θανάσης Καββαδάς με 22 ψήφους και στη θέση του Γραμματέα ο κ. Βασίλης Σταγαλινός με 17 ψήφους.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριος Αραβανής αφού ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν και όσους δεν τον ψήφισαν είπε μεταξύ άλλων: «… Ξεκινάμε με δύο βασικά εφόδια, τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει ψηφιστεί σχεδόν ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις και δηλώνω ότι είμαι αποφασισμένος να τον τηρήσω κατά γράμμα προς όλες τις κατευθύνσεις και το δεύτερο σημαντικό εργαλείο είναι, παρά τις δυσκολίες, η δίχρονη εμπειρία. Η προεδρία της Λίνας (Μακρυγιώργου) ήταν πετυχημένη, έκανε εκχέρσωση του πεδίου και εμείς καλούμαστε τώρα να καλλιεργήσουμε…».

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΨΗΦΟΙ ΛΕΥΚΑ
Πρόεδρος Ελευθέριος Αραβανής 19 12
Αντιπρόεδος Θανάσης Καββαδάς 22 9
Α΄ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Γραμματέας Βασίλης Στραγαλινός 14 16
B΄ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Γραμματέας Βασίλης Στραγαλινός 17 13

Τα αποτελέσματα της εκλογής των τακτικών (5 + 3 από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και μειοψηφίας αντίστοιχα) και αναπληρωματικών (3 + 2) μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έχουν ως εξής:

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΨΗΦΟΙ ΛΕΥΚΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Γαβρίλης Δημήτριος 28 2 Μείζ. Αντιπολίτευσης
Καρτάνος Γιάννης 27 3 Πλειοψηφίας
Πεντεσπίτης Νικόλαος 25 5 Πλειοψηφίας
Μαργέλης Γιώργος 25 5 Μείζ. Αντιπολίτευσης
Σάντα Μακρή Αικατερίνη 25 5 Πλειοψηφίας
Αραβανής Ανδρέας 23 7 Πλειοψηφίας
Μπραντζουκάκης Νικόλαος 23 7 Ελάσ. Αντιπολίτευσης
(«Όλοι για τη Λευκάδα»)
Ζουριδάκης Ευτύχιος 22 8 Πλειοψηφίας
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΨΗΦΟΙ ΛΕΥΚΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Σώλος Φώτιος 27 3 Πλειοψηφίας
Μελάς Βασίλειος 27 3 Μείζ. Αντιπολίτευσης
Γεωργάκης Βασίλειος 26 4 Πλειοψηφίας
Λιβιτσάνος Γεράσιμος 26 4 Ελάσ. Αντιπολίτευσης
(«Λαϊκή Συσπείρωση»)
Πετούση – Σκιαδά Ζωΐτσα 22 8 Πλειοψηφίας
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΨΗΦΟΙ ΛΕΥΚΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Καρβούνης Σπυρίδων 28 2 Πλειοψηφίας
Γεωργάκης Βασίλειος 26 4 Πλειοψηφίας
Μεσσήνη Κερασούλα 26 4 Πλειοψηφίας
Αραβανής Σπυρίδων 25 5 Πλειοψηφίας
Μεσσήνης Ιωάννης 24 6 Πλειοψηφίας
Στραγαλινός Βασίλειος 20 10 Μείζ. Αντιπολίτευσης
Νικητάκης Μάρκος 20 10 Ελάσ. Αντιπολίτευσης
(«Όλοι για τη Λευκάδα»)
Αραβανής Γεράσιμος 19 11 Ελάσ. Αντιπολίτευσης
(«Λαϊκή Συσπείρωση»)
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΨΗΦΟΙ ΛΕΥΚΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Σούνδιας Πραξιτέλης 26 4 Πλειοψηφίας
Μακρυγιώργου Λίνα 25 5 Πλειοψηφίας
Μελάς Βασίλειος 23 7 Μείζ. Αντιπολίτευσης
Φίλιππας Γιώργος 20 10 Ελάσ. Αντιπολίτευσης
(«Όλοι για τη Λευκάδα»)
Ρόκκος Στυλιανός 18 12 Πλειοψηφίας

Να αναφέρουμε τέλος ότι προς το τέλος της συνεδρίασης ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάκης Λιβιτσάνος ανέγνωσε επιστολή, που κατατέθηκε στα πρακτικά, με την οποία γνωστοποιούσε στο σώμα την παραίτησή του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

Η Δήλωση παραίτησης του Μάκη Λιβιτσάνου:

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
Αγαπητοί φίλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Φίλοι συμπολίτες,

Υποβάλλοντας με τη δήλωσή μου αυτή την παραίτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν σας κρύβω τη συγκίνηση που με διακατέχει γι’ αυτή μου την πράξη.Δεν ήταν, άλλωστε, μια χωρίς περίσκεψη και βαθύ προβληματισμό απόφαση. Για τον καθένα απ’ όλους εμάς η τιμή που μας έκαναν οι πολίτες της Λευκάδας να μας εκλέξουν στο Δημοτικό Συμβούλιο βαραίνει στην κρίση, στη συνείδηση και στην κάθε μας κίνηση. Αλλά και τα προβλήματα, που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, όντας μέλη αυτού του Συμβουλίου, και μάλιστα σήμερα, δεν αφήνουν περιθώρια για προσωπικές επιλογές ή ατομικούς υπολογισμούς.

Η εκπροσώπηση, πάνω απ’ όλα, του λαού σε ό,τι τον αφορά στην καθημερινότητα και τα γενικότερα συμφέροντά του, ήταν πάντα, εκτός από τιμή και υποχρέωση, βάρος ευθύνης και καθήκον δημοκρατίας. Είναι για όλα αυτά, που η αποχώρησή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο με επιφορτίζει και με επιπρόσθετο χρέος να κάνω γνωστούς τους λόγους αυτής της απόφασης, που τη θεωρώ και επιλογή προσωπικής υπευθυνότητας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας έχω εκλεγεί με την πρόταση και την επιλογή της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης και του πολιτικού φορέα που τη στηρίζει του ΚΚΕ. Και είναι γνωστό ότι η οργανωτική αρχή του τελευταίου είναι η συλλογικότητα όχι μόνο κατά την επιλογή αλλά και για τη δράση, ακόμα και για την ίδια την παρουσία των προσώπων που την εκφράζουν στους φορείς και τα όργανα της δημόσιας παρουσίας τους.

Μπορεί, βέβαια, καθένας να έχει τη μια ή την άλλη άποψη για μια τέτοια αρχή. Οφείλει, όμως, να τη σεβαστεί από τη στιγμή που την αποδέχθηκε κατά την επιλογή του, κατά την εκλογή του και κυρίως κατά τη δράση του. Αυτό επιτάσσει και η στοιχειώδης ακόμα δημοκρατική άποψη, υποχρέωση και ευαισθησία. Αυτής της ίδιας παράταξης είναι επίσης οργανωτική αλλά και πολιτική επιλογή και θέση η εναλλαγή των μελών που την εκπροσωπούν κάθε φορά στους φορείς της δημόσιας συλλογικής δράσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Υπήρξα πάντοτε και εξακολουθώ να παραμένω υποστηρικτής από θέση αξιών μιας τέτοιας αρχής, παρά τις επιφυλάξεις μου για την ορθότητα και τη σκοπιμότητα στην εφαρμογή τους και παραμένω πιστός στις αρχές του φορέα, στα ιδανικά και τους σκοπούς για τους οποίους αγωνίζεται. Όπως παραμένω πιστός και στη δημοκρατική αρχή της προτεραιότητας του συλλογικού απέναντι στο ατομικό, έστω και με τις σοβαρές μου αντιρρήσεις στην ειλικρίνεια και στην πρακτική δυνατότητα της διάκρισής τους κατά εποχές, πρόσωπα και φορείς στο δημόσιο βίο.

Παρακαλώ, μετά από αυτά, αγαπητοί φίλοι, συμπολίτες και συναγωνιστές στη μάχη για την προκοπή της Λευκάδας και του λαού της, να δεχθείτε, μαζί με την παραίτησή μου, και ότι:

  • ΧΑΙΡΟΜΑΙ για το ότι σεβάστηκα και υπερασπίστηκα με τις μικρές μου δυνάμεις για 35 ολόκληρα χρόνια δημοκρατικές αρχές στη συγκρότηση και τη δράση των φορέων της δημόσιας ζωής που είχα την τιμή να εκλεγώ.
  • ΛΥΠΑΜΑΙ για τον τρόπο και τις μεθόδους ερμηνείας και εφαρμογής τέτοιων αρχών σαν αυτές που κατατείνουν, έστω και αντικειμενικά και χωρίς πρόθεση, στην ακύρωσή τους. Και
  • ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ να βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη δικαίωσή τους στη ζωή, όπως και στην ίδια θέση στους αγώνες που έρχονται για την επιβίωση, το ανθρώπινο μέλλον και τη δημοκρατική ανάταση του λαού της Λευκάδας, όπου και αν ΑΥΤΟΣ ΠΛΕΟΝ με καλέσει, με επιλέξει και με εμπιστευτεί.

Σας ευχαριστώ

ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

(Πηγή: www.kolivas.de)