Έσταζε μέλι ο Σπύρου στη ΝΕΤ για τη Μέρκελ!


Ίσως να είναι και ο μοναδικός Έλληνας τον οποίο έχει καταγοητεύσει η Αγκέλα Μέρκελ! Ο λόγος, για τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου που, χθες το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ) έσταζε μέλι για τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Τόσο, που έφτασε να την παρομοιάσει με αυστηρή δασκάλα που στενοχωρεί μεν τους μαθητές προσωρινά αλλά το κάνει για να τους μάθει πράγματα που θα θυμούνται σε όλη τους τη ζωή!

Για να διηγηθεί την ανθρώπινη διάσταση της Μέρκελ

Ο κ. Σπύρου ήταν προσκεκλημένος στο κοινό της εκπομπής «Πέμπτη Βράδυ x2» προκειμένου να μεταφέρει στο τηλεοπτικό κοινό την εμπειρία του από την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή του με τη Μέρκελ το Δεκέμβριο. Το ραντεβού «κλείστηκε» κατά την παρουσία του παρουσιαστή της εκπομπής Γιάννη Πολίτη προχθές στην Κέρκυρα, σε συνάντηση για τη συνεργασία του Ι. Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων, κατά την οποία ο κ. Σπύρου διηγήθηκε στα μέλη των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων την κατά την άποψή του ανθρώπινη διάσταση της αρχηγού του γερμανικού κράτους.

«Μερκελικός»!

Αν και το ερώτημα ήταν να μεταφέρει ο Περιφερειάρχης την ανθρώπινη διάσταση που αποκόμισε από τη συζήτησή του με την Μέρκελ, ο Σπ. Σπύρου χρησιμοποίησε όλο σχεδόν τον τηλεοπτικό του χρόνο εκθειάζοντας την Καγκελάριο και επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Ελλάδα και τους Έλληνες για το μνημονίο.

«Η κα Μέρκελ ευθύς εξαρχής μου είπε ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον όλα τα θέματα της χώρας μας και ότι μας διαβεβαιώνει ότι κάνει μεγάλες προσπάθειες να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την ευρωζώνη και να στηρίξει η Γερμανία με κάθε τρόπο την ανάπτυξή της για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Της τόνισα από την πλευρά μου τα προβλήματα που έχουμε και την προσπάθεια που κάνουμε ως χώρα να υπάρξει μία δημοσιονομική προσαρμογή, να υπάρξει ανάπτυξη, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και να μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη συνεργασία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός».

Τον εντυπωσίασε για την… ειλικρίνεια και την… κατανόηση!

Ερωτώμενος αν του έδωσε την εντύπωση πως η κα Μέρκελ γνωρίζει τα προβλήματα, ο κ. Σπύρου… έσταζε μέλι: «Η κα Μέρκελ ήταν πάρα πολύ φιλική και ειλικρινής. Με εντυπωσίασε και οφείλω να το καταθέσω, με όση εμπειρία χρόνων έχω στην πολιτική και τις επικοινωνίες μου με τους πολιτικούς με πόση άνεση, με πόση ειλικρίνεια και με πόση κατανόηση απάντησε για τα θέματα που έχουμε στην Ελλάδα. Ενημερώνεται για όλα τα θέματα και τα προβλήματα που υπάρχουν και χαίρεται που μετά από μια δύσκολη περίοδο επαφών που είχε εδώ όλο αυτό το διάστημα διαπιστώνει μία σχέση ειλικρινούς συνεργασίας και προσπάθειας».

«Οι Έλληνες δεν θέλουμε να ακούσουμε την αλήθεια»

Το πάνελ αντέδρασε εκφράζοντας αμφιβολίες για την «ειλικρινή Μέρκελ» και ρωτώντας αν βρήκε τελικά κανένα ψεγάδι στη χώρα μας. Ο κ. Σπύρου, απάντησε: «ήταν ξεκάθαρη και γνώριζε τα πάντα και στο ερώτημα για το ότι η κοινωνία με την ανεργία, τη φτώχεια και τα προβλήματα που υπάρχουν έχουν προκαλέσει μία μεγάλη δυσαρέσκεια του Ελληνικού λαού απέναντί σας. Μου απάντησε -και οφείλω το πω- ότι <<εγώ δεν είμαι η τρόικα, εγώ δανείζω και στηρίζω και βοηθάω και συμμετέχω με ένα μεγάλο μέρος στο δανεισμό της χώρας, όπως και άλλες χώρες. Υπάρχει όμως ανάγκη αυτά που συμφωνούνται να τηρούντα>>. Είναι εντυπωσιακό», συμπλήρωσε ο κ. Σπύρου, «ότι υπάρχει μία εικόνα την οποία εμείς δεν θέλουμε πολλές φορές να αποδεχθούμε. Οι Έλληνες δεν θέλουμε να ακούσουμε και την αλήθεια πολλές φορές», συμπλήρωσε ο κ. Σπύρου για να δεχθεί πυρά από συνομιλητές του για το ποια είναι η αλήθεια, για ποια αλήθεια μιλά και ποιος είναι αυτός που κατέχει την αλήθεια…

«Αν τη βλέπατε θα αλλάζατε άποψη»

Η έτερη παρουσιάστρια Πηνελόπη Γαβρά ρώτησε τον κ. Σπύρου αν τον έπεισε η Μέρκελ πως ήταν αληθινή. Ο Περιφερειάρχης, απάντησε: «Απόλυτα. Ήταν ειλικρινής, βρίσκει κατανόηση, αξιοπιστία και συνέπεια στη χώρα μας». Η Π. Γαβρά σχολίασε ότι η κα Μέρκελ φαίνεται πως κατέκτησε τον κ. Σπύρου, για να απαντήσει: «Είναι περίεργο να το λέει κανείς αλλά αν μπορούσατε να έχετε συνάντηση μαζί της, θα αλλάζατε άποψη. Είναι πολύ εύκολο από μακριά να λέει κανείς ότι μας φταίνε πάντοτε οι άλλοι».

Μάλιστα, φαίνεται να μην ενοχλήθηκε από την πίεση της Μέρκελ να τον ρωτά για το αν έχει εφαρμοστεί η αποκέντρωση που οι Έλληνες ψήφισαν: «Μην σας παραξενεύει αν μας λέει, <<εφαρμόσατε τη μεταρρύθμισή σας; Κάνατε το κτηματολόγιό σας; Κάνατε το σχεδιασμό πάνω στη χωροταξία και τις πολεοδομήσεις; Η μέση τάξη γονάτισε, η ελίτ έβγαλε τα χρήματά της έξω, η φοροδιαφυγή καλπάζει και δεν μπορέσατε να την ελέγξετε. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα γιατί θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη και εμείς θα το στηρίξουμε>>».

Η… αυστηρή δασκάλα

Η κατάληξη της διήγησης με την ακροτελεύτια φράση του Σπύρου Σπύρου προς την Αγκέλα Μέρκελ, δεν θα μπορούσε παρά να είναι το χιούμορ που έκανε ο Κερκυραίος Περιφερειάρχης στην αρχηγό του Γερμανικού Κράτους: «Μετά από αυτές τις οδηγίες, λέω, κοιτάχτε, είναι αλήθεια ότι τις αυστηρές δασκάλες μας τις θυμόμαστε πάντοτε γιατί αν μη τι άλλο μας έδωσαν κατευθύνσεις και μας έμαθαν γράμματα έστω και αν μας στενοχώρησαν προσωρινά»!

Πολιτική απάντηση από το Γ. Κύρτσο

«Βία στη βία της Μέρκελ», απάντησε χαριτολογώντας στον Σπ. Σπύρου ο δημοσιογράφος Γ. Κύρτσος, ο οποίος σχολιάζοντας τις εντυπώσεις Σπύρου από την συνάντηση με την Καγκελάριο, έφερε το ζήτημα στην πολιτική του διάσταση τονίζοντας ότι όντως δείχνει συμπαθής, ζει σεμνά, είναι κόρη Πάστορα και είναι πειθαρχημένη και ανοικτή στον κόσμο. Ωστόσο, για την Ελλάδα, η πολιτική της δεν μας κάνει: «Το αν το ευρώ είναι στο 1.35 του δολαρίου, θα μπορούσε να ήταν στο 1 προς 1, είχε ξεκινήσει άλλωστε κάτω από 1 δολάριο. Θα είχαμε λύσει έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, οι πολιτικοί μας πολλοί από αυτούς είναι διεφθαρμένοι και η κα Μέρκελ και ο Τύπος της Γερμανίας μας κάνουν μαθήματα. Οι πιο διεφθαρμένοι από τους πολιτικούς αγοράστηκαν από γερμανικό χρήμα. Η διαφθορά δεν έπεσε από τον ουρανό, ήρθε από τις γερμανικές πολυεθνικές. 40 έως 50 εκ. ευρώ (μίζες) για να αγοράσουμε άχρηστα υποβρύχια με κόστος 2.2 δισ. ευρώ. Και επειδή ενθουσιαστήκαμε τόσο πολύ που αγοράσαμε τα πρώτα τέσσερα, τα πληρώσαμε το 2000 με 80% προκαταβολή και έχουμε παραλάβει μέχρι στιγμής μόλις το ένα με διαπιστωμένα τεχνικά προβλήματα, μόλις έγινε η κυβέρνηση Παπανδρέου και μόλις διαπιστώθηκε η χρεοκοπία μας παραγγείλαμε άλλα δύο με κόστος 1 δισ. το οποίο προφανώς πρέπει να το ψάξουμε γιατί δεν το έχουμε», επεσήμανε ανατρέποντας την εικόνα Σπύρου για την καλοσυνάτη Μέρκελ που αγαπά την Ελλάδα και το μόνο που θέλει είναι ν την βοηθήσει να βγει από το αδιέξοδο και την κρίση…