Επίτιμοι δημότες Λευκάδας οι Γιάννης Πολίτης και Σπ. Φλογαΐτης

234

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης -όσων τέλος πάντων εξ αυτών ήταν παρόντες στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση- εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας η ανακήρυξη των κ.κ. Φλογαΐτη Σπυρίδωνος και Πολίτη Ιωάννη, ως επίτιμους δημότες Λευκάδας, με κριτήριο «την ανιδιοτελή συνεισφορά τους και την συνεχή και συστηματική υποστήριξή τους στον τόπο μας».

Εισηγητής ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Κώστας Αραβανής, ο οποίος στην λιτή όντως εισήγησή του, όχι ελλείψει στοιχείων υποθέτουμε, εξήρε τη συνεισφορά των τιμώμενων που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την παραμονή του ΤΕΙ στο νησί μας, που «είναι μια υπόθεση πολύ σημαντική για τον τόπο, την κοινωνία και την παιδεία με ευεργετικές επιπτώσεις τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης, όσο και στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης του νησιού μας».

Ο κ. Θανάσης Καββαδάς, εκπροσωπώντας τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βεργίνη που απουσίαζε, συμφώνησε με τον Δήμαρχο, λέγοντας ότι πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες συνδεδεμένες με την Λευκάδα, που όποτε ζητήθηκε η βοήθειά τους, είτε για προσωπικά θέματα, είτε ως Δήμος, στάθηκαν πάντα δίπλα μας. Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι ο κ. Φλογαΐτης έχει διατελέσει δυο φορές υπουργός Εσωτερικών σε στιγμές κρίσιμες για την χώρα μας, ενώ ο κ. Πολίτης υπήρξε και συμμαθητής του και πρότεινε να ακολουθήσουν βραβεύσεις και για άλλα πρόσωπα που έχουν προσφέρει.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Δρακονταειδής αφού παρατήρησε ότι δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει τις προσπάθειες κανενός, ούτε να υποτιμήσει την όποια προσφορά τους, συνέχισε λέγοντας ότι «όταν κάνεις επιλογή την κάνεις με συγκεκριμένα κριτήρια, έχοντας συνολική εικόνα. Υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες μας που έχουν συμβάλει πολύ, ίσως και περισσότερο». Κλείνοντας είπε ότι «θα ήταν άδικο να τους βάλουμε στην άκρη», αιτιολογώντας έτσι και την αποχή της παράταξής του από την ψηφοφορία.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γεράσιμος Αραβανής, ο οποίος ανέφερε:

«Η λογική είναι απλή. Για το ΤΕΙ πήρανε θέση και είχαν κάποια δραστηριότητα. Η αιτιολογία είναι φτωχή και δεν απαντά στο γιατί. Η ανακήρυξη ως επίτιμος δημότης είναι εξαιρετική τιμή, πρέπει να γίνεται με φειδώ, για πρόσωπα που μπορούν να λειτουργήσουν ως φωτεινοί φάροι. Να βάζουμε κριτήρια και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις».

Αναφερόμενος στον κ. Πολίτη συνέχισε λέγοντας ότι τον «δημοσιογράφο της ΕΡΤ δεν τον είδα να βγει μπροστά» (σ.σ. εννοώντας τις κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ), ενώ για τον κ. Φλογαΐτη, που γνωρίζει και προσωπικά, είπε ότι «τον πανεπιστημιακό δεν τον είδα όταν ήρθαν τα πάνω κάτω στην Εκπαίδευση», συμπληρώνοντας ότι δεν «πρέπει βεβαίως να μειώσουμε κανέναν» και διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για ένα ξεχωριστό πράγμα». Ολοκληρώνοντας είπε ότι δεν θεωρεί πως πρέπει να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης κάποιος που κινείται στα όρια της κυρίαρχης πολιτικής και ως εκ τούτου ούτε αυτός δεν συμφωνεί.

Κλείνοντας τη συζήτηση, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι επίτιμος δημότης μπορεί να ανακηρυχθεί κάποιος εν ζωή για διάφορους λόγους και σκοπούς και ότι δεν υπάρχουν στενά όρια για την ανακήρυξη. Αναρωτήθηκε μάλιστα «ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι», καλώντας το σώμα να κάνει προτάσεις, μη δίνοντας όμως και απάντηση, όταν ο Σπύρος Βλάχος, ανέφερε, έτσι στα γρήγορα τα ονόματα του Ηλία Λογοθέτη και της Αγνής Μπάλτσα. «Εμείς αυτή τη στιγμή αυτούς προτείνουμε» είπε ολοκληρώνοντας, υπερασπιζόμενος μάλιστα τον κ. Πολίτη, λέγοντας ότι είναι συνταξιούχος και δεν δουλεύει στην ΕΡΤ, αλλά με μπλοκάκι.

(Πηγή: www.kolivas.de)