Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη ο ΣΜΑ Μεγανησίου!

ΣΜΑ 5

Ένα κομβικό και μείζον θέμα υποδομής, αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών του νησιού μας, οδεύει ταχέως προς την οριστική λύση του!  Ο Περιφερειάρχης κος Σπύρου υπέγραψε το σχετικό έργο ύψους 950.000 ευρώ  και θα ακολουθήσουν αποφάσεις αποδοχής από τα ΔΣ και διαδικασίες δημοπράτησης. Δείτε καταρχήν το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας:

«Έργο αποκατάστασης ΧΥΤΑ και σύστημα μεταφόρτωσης μεταφοράς στερεών αποβλήτων Δήμου Μεγανησίου»

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπέγραψε την ένταξη της Πράξης: «Έργο αποκατάστασης ΧΥΤΑ και σύστημα μεταφόρτωσης μεταφοράς στερεών αποβλήτων Δήμου Μεγανησίου».

Με την ολοκλήρωση των έργων θα παραδοθούν πλήρως:

Α. Αποκατεστημένος ο ΧΥΤΑ στη θέση «Σκίζα» και ενταγμένος στο φυσικό περιβάλλον, με στεγανή επικάλυψη, αποτροπή παρείσδυσης ομβρίων υδάτων και εισόδου επιφανειακών νερών και επιφάνεια στην οποία θα αναπτυχθούν φυτά της χλωρίδας της περιοχής.

Β. Για το έργο μεταφοράς και μεταφόρτωσης αστικών αποβλήτων θα παραδοθούν: Ένα μικρό απορριμματοφόρο, μια κιβωτάμαξα μεταφόρτωσης-μεταφοράς απορριμμάτων με συμπίεση, δυο κλειστά δορυφορικά οχήματα μεταφόρτωσης, ένας τεμαχιστής κλαδεμάτων.

Τέλος, προβλέπονται σωστικές αρχαιολογικές εργασίες πεδίου, με σκοπό την προστασία – ανάδειξη αρχαιοτήτων, καθώς και την αρχαιολογική έρευνα – τεκμηρίωση – πληροφόρηση.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 951.152 ευρώ.

Με την ευκαιρία αυτή ρωτήσαμε τον Δήμαρχο κο Ζαβιτσάνο, τόσο γι’ αυτό το κρίσιμο έργο, όσο και για τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μεταφέρουμε αυτούσιες τις απαντήσεις του:

30042010088

«Η τελική ένταξη και χρηματοδότηση του έργου, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης και περίπλοκης προσπάθειας των τελευταίων πέντε χρόνων. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου το Μεγανήσι ήταν ενταγμένο με ΧΥΤΑ, με βάσει τον περιφερειακό σχεδιασμό που είχε ψηφιστεί το 2005. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε κατ’ αρχήν να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός, αφού κατά την εκτίμηση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο, δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει με κανονικές προδιαγραφές, ΧΥΤΑ στο Μεγανήσι. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, ήταν το χρηματοδοτικό, αφού δύο φορές το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος ΕΠΕΕΡΑ, αρνήθηκε την χρηματοδότηση, αφού προτεραιότητα είχαν οι υπάρχοντες ΧΑΔΑ στην Ελλάδα και το Μεγανήσι εμφανίζονταν επίσημα ως ΧΥΤΑ.

            Τελικά, μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια Δήμου για την εξασφάλιση των περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων, και προφανώς την θετική συμβολή του Περιφερειάρχη και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ιονίων, που κατανοούσαν το πρόβλημα, δόθηκε η οριστική λύση και το έργο εντάχθηκε με το ποσό των 951.000 €. Αυτό, μετά το τουριστικό καταφύγιο Βαθέος, είναι το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό και σημαντικότερο έργο των τελευταίων χρόνων.

            Στη συνέχεια η διαδικασία προβλέπει, την αποδοχή της χρηματοδότησης και των όρων της ένταξης, από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μεγανησίου και Λευκάδας, τη κατάρτιση των όρων της διακήρυξης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λευκάδας και η έγκρισή της από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων, προκειμένου να προκηρυχθεί το έργο.

            Στο έργο προβλέπονται δύο υποέργα. Το ένα είναι η αποκατάσταση του υπάρχοντος χώρου, σε χώρο πρασίνου και το δεύτερο η προμήθεια του εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης/ Μεταφοράς (ΣΜΜ), που στη πραγματικότητα είναι κινητές μονάδες. Προφανώς πρώτα θα γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού του ΣΜΜ και στη συνέχεια θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου. Ο Δήμαρχος δεν ήταν σε θέση να μας δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για το έργο, δήλωσε όμως ότι θεωρεί δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προμήθειας του εξοπλισμού του ΣΜΜ πριν το προσεχές καλοκαίρι. Και αυτό, όπως επισημάνθηκε, διότι ο Δήμος Μεγανησίου δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια Α, και βρίσκουμε αρκετά προβλήματα με τους ρυθμούς που τρέχουν οι διαδικασίες των έργων, αφού ο Δήμος Λευκάδας προτάσσει τις δικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, το περιφερειακό ιατρείο δημοπρατήθηκε αρχές Νοέμβρη και ακόμα δεν αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου.

Όσο για τα υπόλοιπα έργα, εντελώς συνπτικά:

1.      Για το Περιφερειακό Ιατρείο, όπως ανέφερα περιμένουμε την ανακήρυξη του αναδόχου του έργου.

2.      Για το eMeganisi, (Προβολή τουριστικού προϊόντος Μεγανησίου) ανακηρύσσετε τις προσεχείς μέρες ο ανάδοχος από την Οικονομική Επιτροπή του  Δήμου Μεγανησίου.

3.      Για την εγκατάσταση του ασύρματου WiFi ,

4.      Το μουσείο Ιστορικής διαδρομής Μεγανησίου (παλιό δημοτικό Σπαρτοχωρίου)

5.      Το περιπατητικό δίκτυο,

6.      Την αναπαλαίωση παλιών πηγαδιών,

Έχουμε υποβάλει τις διακηρύξεις των έργων στην ΕΔΑ Ιονίων και περιμένουμε τις προσεχείς μέρες την έγκρισή τους για να τα δημοπρατήσουμε».