Στιγμές… Φλεβάρη (2014)!

Πάει κι ο Φλεβάρης . Κούτσα κούτσα  έβγαλε την σειρά του για το 14. Ανοιξε αυλαία όμως για τους επόμενους μήνες που αναμένονται γιορτινοί, ανοιξιάτικοι και με ενδιαφέρον…

Οι στιγμές μας ήταν ποικίλες …Με μουσική, με κοινωνικά δρώμενα, με πολύ κούνημα και ξεφάντωμα.

Από μουσικής πλευράς το σχήμα καλά κρατεί…τόσο καλά που μέχρι το καλοκαίρι θάχουμε ορχήστρα. Οι μαθητές υπακούουν πιστά τον δάσκαλο και οι νότες αρχίζουν και βγαίνουν αβίαστα από τα όργανα…

Κι ο Σύλλογος Γυναικών είναι πια γεγονός… Με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις ξεκίνησε δυναμικά τις δράσεις του.

Οι γυναίκες ανασκουμπώθηκαν και ενωμένες έβαλαν πλώρη για να γράψουν ιστορία στο νησί. Πρώτη δράση η αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς που από τις αρχές του μήνα άρχισε να χορεύει τρελά στους ρυθμούς του εγκέλαδου.

images

Εντονα το νοιώσαμε κι εμείς στο νησί που ταρακουνήθηκε αρκετά και μας ζωντάνεψε μνήμες πανικού από το καλοκαίρι του 2003. Και μη χειρότερα….

Κι από το καλό στο καλύτερο ο άλλος σύλλογος που ενεργοποιείται μετά την συνένωση των παλιών ελαιουργικών συνεταιρισμών. Το προσωρινό Δ.Σ. έφερε εις πέρας την αποστολή του και βαδίζει ολοταχώς προς εκλογές.

Σε πνεύμα εκλογών μπήκαμε κι εμείς σιγά σιγά, κι οι υποψήφιοι πάνε κι έρχονται, μπαινοβγαίνουν και ανεβοκατεβαίνουν στους επικείμενους συνδιασμούς. Προς το παρον ησυχία… στο μέλλον … ελπίζω πάλι ησυχία… Πάντως οι εκλογικοί καταλόγοι σίγουρα θα είναι φτωχότεροι αφού σύμφωνα με στατιστικά μέσα στο 2013 είχαμε τριάντα θανάτους, και μόνο δεκατέσσερις γεννήσεις. Και το 14  δυστυχώς δεν εξελίσεται διαφορετικά αφού μέχρι σήμερα μετράμε πανω από δέκα  κηδείες.

Είχαμε όμως και δώδεκα γάμους οπότε αναμένονται διάδοχοι που αρχίζουν και έρχονται σιγά σιγά.

Ο Βασίλης (Πατσάλας) και η Κατερίνα απέκτησαν αγοράκι κάνοντας τρισευτυχισμένους γονείς και παπούδες και  ο διάδοχος του γνωστού μας ( Ψαρά )  του Γιώργου Κατοπώδη και της Παναγιώτας ήρθε στον κόσμο λίγο πριν φύγει ο Φλεβάρης. Ακολουθούν και άλλα μωράκια…Με το καλό.

Τον καλό καιρό του κουτσοφλέβαρου και τις παράξενες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες,  εκμεταλεύτηκαν οι μαθητές και τόριξαν στις εκδρομές στους περιπάτους και στα παιχνίδια , έξω από τις κλειστές αίθουσες…

Εξω  από τα σπίτια έβγαλε και η Τσικνοπέμτη πολύ κόσμο που τήρησαν το έθιμο και τσίκνισαν στα μαγαζιά του νησιού.

«Γάντζος» και » Τόμπολες » ετοίμασαν τραπέζια που γέμισαν για να τιμήσουν τα ψημένα εδέσματα που ανέδυαν τσίκνα.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πανικός στις «Τόμπολες» την Τσικνοπέμτη.Ο Αντώνης στη μουσική επιμέλεια…κι όχι μόνο!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Τόμπολες «…οικογενειακή υπόθεση…Κώστα που είσαι;

Κι επειδή κάποιοι δεν μπόρεσαν να τσικνήσουν έβαλαν τη φαντασία τους να δουlέψει κι » είδαν » κατσικάκι να ψήνεται στα κάρβουνα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πάρτυ έκαναν και τα ζωντανά εκείνη τη μέρα, αφού ως γνωστό τα τελευταία χρόνια οι φιλόζωοι πολλαπλασιάστηκαν. Ηρθε όμως η κρίση και οι σακούλες με τα μισοφαγωμένα κοκκαλάκια έγιναν περιζήτητες. Κάθε τραπέζι έπαιρνε και τη σακούλα του για το σκύλο. Οπως τα γλυκά στις γιορτές….

Σε γιορτινό κλίμα αποκριάτικο ο χορός του Μέντη και αρκετοί  οι Μεγανησιώτες που έσπευσαν στο χώρο. Όσοι βρεθήκαμε εκεί περάσαμε μια πολύ καλή βραδιά. Πολύ φιλί και χαιρετούρα μεταξύ των Μεγανησιωτών που ήταν φανερό ότι είχαν να ειδωθούν από το καλοκαίρι στο νησί. Αν και στην ίδια πόλη. … Ανάγκη που καλείται ο σύλλογος να καλύψει και το καταφέρνει μια χαρά …

+π+θ+κ+θ+β 26_2_2014 030

Με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού οι καλίφωνοι στο διαγωνισμό φωνητικών ικανοτήτων και χάρισαν στους θαμώνες μια ξεχωριστή βραδιά…Στο κατάμεστο μαγαζί του » Γάντζου» ο κόσμος έφτασε από νωρίς έτοιμοι να κρίνουν τους διαγωνιζόμενους.

Οι οχτώ συμμετέχοντες κατέθεσαν ψυχή και φωνή στα τραγούδια τους. Με πολύ μεράκι και στόχο την συναισθηματική έκφραση κι όχι το έπαθλο, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προσφέροντας μοναδικό θέαμα.Κι οι περισσότεροι χωρίς πρόβα…

Στο δεύτερο μέρος παρέσυραν και τους υπόλοιπους που με τη σειρά του ένας ένας έπαιρνε το μικρόφωνο και είπε κι από ένα τραγούδι. Στο τέλος τραγούδησε σχεδόν όλο το μαγαζί…Οι υπόλοιποι χόρευαν εως το πρωί που αν και κουρασμένες οι μαμάδες ετοίμασαν τα μικρά και πήγαν Λευκάδα για να πάρουν μέρος στο παιδικό καρναβάλι του Δήμου.

Τα Μεγανησιωτάκια ακούραστα και κεφάτα ξεσήκωσαν το παζάρι και κέρδισαν και φέτος τις εντυπώσεις παραμερίζοντας την κούραση από την μεγάλη αναμονή και την φετινή απλότητα (!) της διοργάνωσης του παιδικού καρναβαλιού…

«Τα παιδιά των λουλουδιών» καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που παραδέχτηκε ότι η μαζικότητα δεν κρίνει το αποτέλεσμα.» Λίγοι αλλά δυνατοί»…όπως φώναζαν κάποιοι…. Και του χρόνου καλύτερα…

Χρόνια πολλά στρους Υδροχόους και στα ψαράκια που είχαν γενέθλια, κι ήταν πολλοί τον Φλεβάρη…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΝα κι η αυτοσχέδια τούρτα….

Κι ο Φλεβάρης αποχαιρετά σιγά σιγά μέσα σε κλίμα αποκριάτικο σφυρίζοντας την Σαρακοστή και τον ερχομό  της  Άνοιξης και του Πάσχα. Αρχίστε να μετράτε ανάποδα….

Θα κλέψω και λίγες στιγμές από το Μάρτη για να κάνω μια αναφορά στις Απόκριες που φέτος ήταν χαλαρές. Ο κακός καιρός , η πεσμένη ψυχολογία του κόσμου και η ακρίβεια πια ενός ταξιδιού έκαναν πολύ λίγο κόσμο να συμετέχει φέτος. Και σαν καρναβαλιστές και σαν θεατές. Έτσι το καρναβάλι μας αποτελούνταν μόνο από το γκρουπάκι των παιδιών μας που φόρεσαν λουλουδάτα χρώματα και μας πρόσφεραν όμορφο θέαμα.

Αποκλειστικά μέρες δικιές τους που καταχάρηκαν.Το παιδικό πάρτυ μασκέ στο καφέ «338 Ν/W» (Μεμάς) μάζεψε τους μικρούς μασκαράδες που χόρεψαν σε ρυθμούς λατιν το Σάββατο το βράδυ. Και αφού τα παιδιά κοιμήθηκαν, οι γονείς συνέχισαν στα μπαράκια, έτσι για το καλό των ημερών.

Μπορεί μασκαράδες να μην είδαμε στους δρόμους και χαρταετούς στον ουρανό, αλλά κάναμε ότι μπορούσαμε για να δώσουμε λίγο αποκριάτικο χρώμα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με τέτοιο καιρό εξάλου πάλι καλά που βγήκαμε από το σπίτι.

Και αν και στο τέλος ο Φλεβάρης  μας φύλαγε βροχές και καταιγίδες, το τοπίο παραμένει μαγευτικό…

Δείτε τις εικόνες και αφεθείτε στο χειμωνιάτικο ταξίδι μας…

Ενα ταξίδι εύκολο ανέξοδο και μαγικό…

Ως που να τα πούμε ξανά  στις Στιγμές του Μάρτη….

Μέχρι τότε να είμαστε όλοι καλά!!!

Μερικά από τα ταλέντα που αναμετρήθηκαν  στο Διαγωνισμό ερσιτεχνικής φωνής  στο » Γάντζο »

Λαμπρινή Πολίτη

Ντίνος μαρκεζίνης

Ζαχαρούλα Δάγλα

Θεώνη κατοπώδη

Μαρία Σταμούλη.

 

 

Πολλές  φωτογραφίες μας παραχώρησε ο Νίκος Ζαβιτσάνος (Λιάντζας)