Δημοτικό συμβούλιο με πολλές…αναταράξεις! (updated #2)

DSC00168

Με τοπικό αλλά και έντονα πολιτικό ενδιαφέρον, εξελίχθηκε το χθεσινό, Παρασκευή 19 Ιουνίου, Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως έχουμε συνηθίσει, τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, που τίθενται κυρίως από την αντιπολίτευση, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αφού σε ένα μεγάλο μέρος, περιστράφηκαν γύρω από τα θέματα καθημερινότητας, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στα προ ημερήσιας όμως, ιδιαίτερη πολιτική αίσθηση δημιούργησε με την παρέμβαση του, ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κος Κονιδάρης Ι. Παναγιώτης, με την εύλογη διαμαρτυρία του σχετικά με δημοσίευμα σε φιλικά διακείμενο προς τον Δήμαρχο, Μεγανησιώτικο site, το οποίο με απροκάλυπτο τρόπο, ασκούσε πολιτικό εκβιασμό στους συμβούλους της συμπολίτευσης.
Στα θέματα ημερήσιας διάταξης, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η σχεδόν ομόφωνη άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου, αντίθετα με την εισήγηση και πρόταση του Δημάρχου, να πληρώσει τον δικηγόρο κο Κοντομίχη, σχετικά με τις ενέργειες του στην υπόθεση με το Φανάρι, αλλά και η συζήτηση γύρω από το τουριστικό καταφύγιο Βαθέος.




 

Ειδικότερα:
 Η καθημερινότητα
– Τέθηκαν τα ζητήματα της καθαριότητας των οικισμών, που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και των παραλιών. Με έντονο τρόπο ο πάρεδρος του οικισμού Βαθέος έθεσε το θέμα της καθαριότητας της πλατείας του Βαθιού αλλά και της παιδικής χαράς. Για την παιδική χαρά στο Σπαρτοχώρι, που είναι κλειδωμένη εδώ και ένα μήνα, καθώς και για τις παραλίες, μίλησε και ο δημοτικός σύμβουλος κος Αργύρης, για να δεχθεί ολομέτωπη επίθεση από τον Αντιδήμαρχο κο Κονιδάρη. Ο Αντιδήμαρχος επέπληξε τον κο Αργύρη για…. αντιπολιτευτική σκοπιμότητα, και του απάντησε στην επισήμανση του για την επικινδυνότητα της παιδικής χαράς Σπαρτοχωρίου, αφήνοντας «άναυδους» τους πάντες, ότι αν κάποιο παιδάκι, μπει στην ήδη κλειδωμένη παιδική χαρά, πηδώντας πάνω από τα κάγκελα της περίφραξης, την ευθύνη δεν την έχει ο Δήμος! Τα ζητήματα καθαριότητας των οικισμών, των παραλιών και γενικότερα των κοινοχρήστων χώρων, φαίνεται να είναι πραγματικά κα έντονα, αφού δεν τέθηκαν μόνο από αντιπολιτευόμενους και μη δημοτικούς συμβούλους αλλά και από πολίτες προσκείμενους φιλικά στην δημοτική αρχή, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
Σε όλα αυτά ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος, αμφισβήτησαν την κακή εικόνα του νησιού, μίλησαν για έλλειψη προσωπικού, το οποίο αναμένουν πολύ σύντομα, αλλά και γραφειοκρατικές δυσκολίες , που δεν τους δίνουν ευελιξία παρεμβάσεων αλλά πολύ σύντομα θα λύσουν.



Από την αντιπολίτευση, τέθηκαν για συζήτηση εκτός από τα θέματα της καθαριότητας, τα παρακάτω ζητήματα:
1ο. Η επιλεκτική παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, σε πολεοδομικές ή υγειονομικού ενδιαφέροντος μικροπαραβάσεις, αδιαφορώντας με προκλητικό τρόπο για τις «διπλανές» παραβάσεις των «δικών» τους ανθρώπων. Για παράδειγμα, δημοτικός σύμβουλος, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο τους είπε: «Στην καντίνα του Τέλη πήγατε και καλά κάνατε και μπράβο σας, να τον επιπλήξετε επειδή χρησιμοποιούσε πέντε καθίσματα, που πράγματι απαγορεύεται στις καντίνες. Δίπλα σας όμως δεν κοιτάξατε για τους παράνομους μόλους, τις καρέκλες μέσα στην άμμο, τα απλωμένα λάστιχα και καλώδια, με τα οποία κλέβουν νερό και ρεύμα από τον Δήμο». Η συζήτηση γενικεύτηκε για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα λιμάνια του Νησιού. Ο κος Ζαβιτσάνος επισήμανε, ότι η εμμονή του Δημάρχου και Αντιδημάρχου να αποδείξουν τις παρανομίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, γίνεται μπούμερανγκ εναντίον τους. Συγκεκριμένα επισήμανε: «Εμείς προσπαθούσαμε να διαχειριστούμε τα λιμάνια, με τις δυσκολίες που θέτει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου, λειτουργώντας πράγματι στα όρια μιας παράτυπης γκρίζας ζώνης. Όμως με απόλυτη διαφάνεια, παρέχοντας στοιχειώδεις και ουσιαστικές υπηρεσίες στα λιμάνια μας, προστατεύοντας τα συμφέροντα των δημοτών μας. Σήμερα βλέπουμε μια «χύμα» κατάσταση, με καλώδια και λάστιχα, να παίρνουν δημοτικό ρεύμα και νερό, το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι δημότες μας. Το αντάλλαγμα που πληρώνουν τα σκάφη, που πάει σήμερα; Ποιος το επικαρπώνεται; Ποιοι το μοιράζονται;»
Για το θέμα ο Δήμαρχος απάντησε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση, με πρόταση που θα βρει και θα προτείνει, ενώ για την «λιθιά» που κτίζεται μέσα στην θάλασσα στη περιοχή «Καρνάγιο» από υποψήφιο δημοτικό του σύμβουλο, δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει, και απευθύνθηκε στον Αντιδήμαρχο για να το … σημειώσει!

2ο. Τέθηκε θέμα για τους λαθεμένους λογαριασμούς νερού, κάτι που βέβαια αμφισβητήθηκε από τον Αντιδήμαρχο, αποτέλεσμα όπως επισημάνθηκε του γενικότερου «αλαλούμ» στην λειτουργία του Δήμου. Το πρόβλημα στην λειτουργία του Δήμου, που όσο και αν προσπαθεί ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος να κρατήσουν μυστικό, αρχίζει να διαχέεται με επιπτώσεις στην κοινωνία, έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου αλλά και την αλλαγή της εταιρείας που υποστήριζε τα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου. Να επισημανθεί, ότι ποτέ ο Δήμος από την δημιουργία του, δεν είχε τόσο πολύ προσωπικό!

3ο. Επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση και απαιτήθηκε να κατατεθεί κατάσταση με τους κοινόχρηστους χώρους. Τι χώρο έχει αιτηθεί ο καθένας, τι του έχει δοθεί και τι πληρώνει, αφού πολλά ακούγονται και συζητιούνται.

4ο. Ρωτήθηκε επίσης ο Δήμαρχος, για τον λόγο που δεν ενοικιάστηκε το αναψυκτήριο στην Ρόκα, για να απαντήσει, υπεκφεύγοντας μάλλον, ότι υπάρχει ακόμη ένα θέμα με την πέργκολα, που ανήκει στον προηγούμενο ενοικιαστή!

5ο . ΣΧΟΟΑΠ. Επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση, ότι ο τρόπος που επιλέγει η Δημοτική Αρχή να ανοίξει την κουβέντα για το ΣΧΟΟΑΠ, μάλλον το οδηγεί στον ενταφιασμό του, παρά σε μια θετική εξέλιξη. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι έχει μιλήσει με τους μελετητές, οι οποίοι θα έρθουν να ενημερώσουν και δεν αποκλείει και μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κος Ζαβιτσάνος δήλωσε ότι το θέμα είναι και σοβαρό και πολύ μεγάλο. Έπρεπε να προηγηθεί μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να δούμε πρώτα την πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής προς τα πού θέλει να το πάει. Ήδη έχουμε περάσει από την Α φάση στην Β φάση και πρέπει τώρα να δούμε και να συζητήσουμε τα μέτρα. Αυτό είναι μια δύσκολη συζήτηση, που απαιτεί ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

Το θέμα του πολιτικού εκβιασμού.
Στο φιλικά προσκείμενο στον Δήμαρχο κο Δάγλα, μεγανησιώτικο site meganisinews, με άρθρο που υπογράφεται από το ίδιο το site, γίνεται επίθεση ενάντια στους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, που φέρονται να αμφισβητούν και να μην υποστηρίζουν τον Δήμαρχο κο Δάγλα, σε όλες τις επιλογές του. Το σημαντικότερο όμως, που έχει τα χαρακτηριστικά «πολιτικού εκβιασμού», πρωτόγνωρο για τα τοπικά και αυτοδιοικητικά δεδομένα, είναι η απειλή με αποκαλύψεις σε λαϊκή συνέλευση, των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τους συμβούλους της συμπολίτευσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «πολύ σύντομα – ο Δήμαρχος – θα «φωτογραφίσει» σε ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση συγκεκριμένα συμφέροντα σε κάθε δημοτικό σύμβουλο που διαφωνεί με την διαφανή, καθαρή, αξιοκρατική και έντιμη διοίκηση που ακολουθεί από την ανάληψη των καθηκόντων του». Το άρθρο εξαιρεί τον Αντιδήμαρχο κο Κονιδάρη, που δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση της δημοτικής ομάδας, λόγου δικαιολογημένης απουσίας του στην Αθήνα, δεν εξαιρεί όμως τον κο Κονιδάρη Ι Πάνο, που και αυτός δικαιολογημένα βρίσκονταν στην Αθήνα.
Ο κος Κονιδάρης Ι. Π., στην προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση, επικαλέστηκε το συγκεκριμένο δημοσίευμα και ζήτησε από τον Δήμαρχο κο Δάγλα να πάρει θέση. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να πάρει θέση, λέγοντας ότι δεν …. γνωρίζει το δημοσίευμα, και θέλει να το συζητήσει πρώτα στην δημοτική του ομάδα. Δηλαδή ο κος Δάγλας, προς έκπληξη των παραβρισκόμενων, δεν αρνήθηκε την υιοθέτησή του, ούτε το καταδίκασε αλλά προσπάθησε να υπεκφύγει της κατάστασης. Στην ένταση που είχε δημιουργηθεί, επισημάνθηκε από δημοτικό σύμβουλο, «μα αυτός τα δίνει, όπως μας έχει δηλώσει και για άλλα παρόμοια δημοσιεύματα!». Ο κος Κονιδάρης αποχώρησε από την συνεδρίαση σε έξαλλη κατάσταση, προμηνύοντας πολιτικές εξελίξεις στην παράταξη του Δημάρχου.
Για το θέμα, το λόγο πήρε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κος Ζαβιτσάνος, ο οποίος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο άρθρο προσβάλει στο σύνολό του το δημοτικό συμβούλιο. Είπε: «… μπορεί εμείς να έχουμε με τους συμβούλους της συμπολίτευσης διαφορετικές θέσεις, μπορεί κάποιος να ευαισθητοποιείται περισσότερο ή λιγότερο με ένα θέμα που αγγίζει κάποιο επαγγελματικό του ενδιαφέρον, όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε και το δηλώνουμε με απόλυτο τρόπο, ότι οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι που έχω βλέπω απέναντί μου, εκπροσωπούν και εκφράζουν συμφέροντα. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι ένας ωμός πολιτικός εκβιασμός, έξω από δημοκρατικές πρακτικές».

Εντάσεις με δημότες και Πρόεδρο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων (ο οποίος αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι είχε δίκιο):




ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

• Θέμα 3ο. Αμοιβή δικηγόρου.
Το θέμα αφορούσε την αμοιβή του δικηγόρου κου Κοντομίχη, σχετικά με το Φανάρι , ο οποίος είχε συντάξει την μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου κου Δάγλα κατά του προηγούμενου Δημάρχου κου Ζαβιτσάνου και είχε επίσης συντάξει, μία επίσης απαντητική επιστολή του κου Δάγλα προς την Κτηματική Υπηρεσία, σε έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Στην τοποθέτησή του ο κος Ζαβιτσάνος, ισχυρίστηκε ότι «… ο Δήμαρχος αλλοίωσε και παραποίησε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ποτέ δεν αποφάσισε και μάλιστα ομόφωνα, όπως ισχυρίζεται και παρουσιάζει ο Δήμαρχος, να αναθέσει σε δικηγόρο να μου γίνει μήνυση. Επίσης για απαντητική επιστολή στην Κτηματική Υπηρεσία, έπρεπε το θέμα να έρθει στην Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει, που είχε και την αρμοδιότητα και όχι να αποφασίσει ο Δήμαρχος». Στη συνέχεια ο κος Ζαβιτσάνος ανέπτυξε αναλυτικότερα την στρατηγική και την στόχευση του Δημάρχου στην περιοχή Φανάρι, για να καταλήξει ότι ο δικηγόρος δεν εργάστηκε για τα συμφέροντα του Δήμου αλλά για την στρατηγική και την σκοπιμότητα Δημάρχου, άρα και από αυτόν πρέπει να πληρωθεί.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, που συμμετέχουν και στην Οικονομική Επιτροπή, ουσιαστικά αποδέχτηκαν ότι αλλοιώθηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, εκτός από έναν ο οποίος επιφυλάχτηκε (και ψήφισε λευκό), οπότε με σχεδόν ομόφωνο τρόπο το Δημοτικό Συμβούλιο, απέρριψε την εισήγηση του Δημάρχου για πληρωμή του κου Κοντομίχη.



10ο Θέμα: Ενημέρωση Δημάρχου για το τουριστικό καταφύγιο Βαθέος και απόφαση ορισμού δικηγόρου.
Μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες, να συζητηθεί το θέμα του Τουριστικού καταφυγίου Βαθέος στην Οικονομική Επιτροπή, το θέμα ήρθε με εισήγηση του Δημάρχου, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην εισήγησή του Δημάρχου, υπήρχαν επισημάνσεις για περιπτώσεις που παραβιάζεται ή δεν τηρείται η σύμβαση. Στο ερώτημα, δηλαδή τι προτείνεις; μάλλον δεν υπήρχε απάντηση για να καταλήξει στην συνέχεια στην θέση, να παραπεμφθεί το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή για να ορίσει δικηγόρο, ο οποίος να διαχειριστεί το θέμα.
Φάνηκε ωστόσο η παράταξή του να έχει διαφορετική θέση για την στρατηγική του θέματος. Οπότε η συζήτηση γενικεύτηκε, πολλές φορές και με εντάσεις. Από όλους βέβαια, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα με την τήρηση της σύμβασης και τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος δρόμο. Από όλους συμφωνήθηκε το θέμα να ανατεθεί από την Οικονομική Επιτροπή σε δικηγόρο, προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία της σύμβασης. Και αν μέχρι εδώ υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία, το θέμα αρχίζει να γίνεται περίπλοκο από κει και πέρα. Βασικά το όλο θέμα καλείται η εκάστοτε δημοτική αρχή να το ισορροπήσει ανάμεσα στις θεσμικές δυνατότητες του Δήμου, τις πολιτικές, ιδεολογικές και αυτοδιοικητικές αντιλήψεις των δημοτικών συμβούλων, τα επιμέρους μικροσυμφέροντα όπως διαμορφώνονται σε κάθε περιοχή κτλ.
Μάλλον θα παρακολουθήσουμε την δεύτερη πράξη του έργου, Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέος, μετά την πρώτη πράξη, η οποία ταυτίστηκε με την προηγούμενη δημοτική αρχή.