Το Μεγανήσι του Άρη Βεζενέ

Το μικρό γραφικό νησάκι απέναντι από τη Λευκάδα έχει εξελιχθεί σε ανερχόμενο προορισμό. Ο Άρης Βεζενές του δημοφιλούς «Vezene», το οποίο ξεκίνησε από εκεί την… καριέρα του, μας μιλάει εκ βαθέων για την πατρίδα του.

Stravnam

«Κάποια στιγμή θα επιστρέψω στο Μεγανήσι, στις ρίζες μου, και θ’ ανοίξω πάλι το “Vezene” που ξεκίνησε εκεί το 2008. Το οφείλω στον τόπο μου που με βοήθησε να ανοίξω τα φτερά μου. Αυτήν τη φορά θα το κάνω χωρίς άγχος, με στόχο ν’ αναδείξω 100% το terroir και τα προϊόντα του».

«Είναι το νησί με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή σε σχέση με την επιφάνειά του στην Ελλάδα, και αυτό σημαίνει ατελείωτους μικρούς κολπίσκους σαν φιόρδ. Οι θαλασσινές σπηλιές, με πιο γνωστή αυτή του Παπανικολή όπου κρυβόταν το θρυλικό υποβρύχιο, είναι φανταστικές».

«Υπάρχουν σημεία που νομίζεις ότι πιάνεις τον ήλιο σαν Ίκαρος ή πετάς στο νερό την πετρούλα και την ακούς – ειδικά στο Κεφάλι, στο νότιο κομμάτι που αγόρασε ο Ρότσιλντ, απ’ όπου φαίνονται πανοραμικά Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Καστός, Κάλαμος, Άτοκος, Αρκούδι, Μακριά Πούντα, Σκορπιός και άλλα νησάκια».

Vathi

«Μπορείς να νοικιάσεις φτηνά με τη μέρα βάρκες και καραβάκια και να πας όπου θες. Υπάρχουν τόσο πολλές παραλίες, που μπορείς να τις χαρείς μόνος σου με απόλυτη ηρεμία».

«Η Λίμνη του Μπαμπαρέζου και ο Αϊ-Γιάννης είναι οι δικές μου αγαπημένες παραλίες. Είναι πιο δύσκολο να πας, αλλά έχουν τρομερά νερά με το εκπληκτικό γαλάζιο του Ιονίου. Στον Αϊ-Γιάννη συνεχίζεις να περπατάς μετά το παμπάλαιο εκκλησάκι του 15ου αιώνα και φτάνεις λίγο μετά στο ωραιότερό της σημείο. Πολύ ωραίες είναι επίσης το Λιμονάρι και οι Κουτελάδες».

«Το Σπαρτοχώρι με την τέλεια θέα και το Κατωμέρι έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα με τα πέτρινα σπίτια και τα δρομάκια. Το Βαθύ, από την άλλη, το λιμάνι, δυσκολεύεται να διατηρήσει ενιαίο χαρακτήρα».

«Η τοπική κοινωνία διατηρεί τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνο στα πανηγύρια αλλά και στους γάμους, που κρατάνε τρεις ημέρες».

«Η μαγειρική δεν αναπτύχθηκε πολύ, μάλλον επειδή το νησί έχει πολύ ψάρι και το τρώνε φρέσκο καθημερινά. Εδώ θα φάτε ψάρι σε πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Ο “Ερρίκος” στο Βαθύ είναι καλός, όπως και το ουζερί του “Μπόιρα”. Ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά είναι ο “Λάκης” στο Σπαρτοχώρι, που ψήνει φανταστικά αλανιάρικα κοτόπουλα δικής του εκτροφής μέσα στο τζάκι σαν σε ροτισερί».

«Ο ρυθμός της ζωής είναι αργός, πρέπει να πας με τα νερά τους για να μπεις στο κλίμα. Αν παραγγείλεις στον “Μπόιρα” τηγανητές πατάτες θα σε ρωτήσει τρεις φορές πριν τις φέρει μπας και σε αποτρέψει. Στο Μεγανήσι ο χρόνος σταματά. Δεν κοιτάζω το ρολόι. Απολαμβάνω ακόμα την παρθενικότητα του τόπου, με τα κατσίκια να μπαίνουν το βράδυ στην πλατεία!»

«Η τέχνη και η κουλτούρα δίνουν διαρκώς το “παρών”. Η ποίηση και οι Μεγανησιώτες ποιητές είναι ζωντανή καθημερινότητα».

«Οι κουβέντες έχουν κοσμοπολίτικο πνεύμα, οι μισοί κάτοικοι είναι καπεταναίοι πολυταξιδεμένοι, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό».

Πηγή: Αθηνόραμα