Επαφές βουλευτή κου Θ. Καββαδά για το θέμα του Σκορπιού

PHOTO

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

• Ερώτηση προς υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομίας
• Συναντήσεις με Αρχηγό Λιμενικού Σώματος και Διευθυντή Λιμενικής Αστυνομίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα και τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη, κατέθεσε ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς για την απόφαση του Λιμεναρχείου Λευκάδας, η οποία ορίζει την απαγόρευση διέλευσης πλοίων μεταξύ των νήσων Σκορπιού και Σκορπιδίου.
Στο μεταξύ οι παρεμβάσεις του Βουλευτή για το ίδιο θέμα συνεχίστηκαν, με συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο και τον Διευθυντή της Λιμενικής Αστυνομίας Αρχιπλοίαρχο κ. Νικόλαο Σπανό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καββαδάς απέσπασε από τους αξιωματούχους του Σώματος τη δέσμευση, ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση του θέματος με γνώμονα, αφενός τη μη παρεμπόδιση διέλευσης πλοίων και αφετέρου την ασφάλεια στην περιοχή.
Δείτε  την ερώτηση προς τους υπουργούς:

AΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν.Λευκάδας-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα

Προς τον Υπουργό Υπουργό  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γεώργιο Σταθάκη

Υπ’όψιν:  Αναπληρώτριας Υπουργού  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά 

Θέμα: «Απαγόρευση διέλευσης πλοίων   μεταξύ των νήσων Σκορπιού και Σκορπιδίου»

Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2015

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι διαδοχικές αποφάσεις του Λιμενάρχη Λευκάδας σχετικά με την απαγόρευση διέλευσης των επαγγελματικών και ιδιωτικών πλοίων στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Σκορπιού και Σκορπιδίου.

Συγκεκριμένα το λιμεναρχείο Λευκάδας με την απόφασή του στις 28/5/2015 απαγορεύει κάθε διέλευση πλοίων στην αναφερθείσα θαλάσσια περιοχή ενώ με νεότερη απόφαση στις 8/9/2015 περιορίζει την απαγόρευση στους μήνες Μάρτιο έως και Οκτώβριο, δηλαδή στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Από την απόφαση αυτή θίγονται τα συμφέροντα επαγγελματιών της Λευκάδας , θίγεται το τουριστικό προϊόν και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την ελευθερία κίνησης που είναι βασικό συνταγματικό δικαίωμα των ελλήνων πολιτών. Παράλληλα θίγονται βασικές αρχές που διέπουν το δίκαιο της θάλασσας.

Εξάλλου, σειρά δημοσιευμάτων ελληνικών και ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης κάνουν λόγο για απόφαση που σχετίζεται με απαιτήσεις του νέου ιδιοκτήτη της νήσου «Σκορπιός» και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει, όλως προσφάτως,  με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη και απρόσκοπτη επαγγελματική ζωή των πολιτών της Λευκάδας , να αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για χαριστική απόφαση που εξυπηρετεί άλλου τύπου συμφέροντα και να εξασφαλιστεί ότι μια από τις βασικές προσόδους της κοινωνίας της Λευκάδας που είναι ο τουρισμός θα  συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με κανόνες όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται  οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ποιοί είναι οι ειδικοί λόγοι, όπως προβλέπει το άρθρο 188 του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Λευκάδος, που επέβαλαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πλωτών μέσων στα οποία αναφέρεται η απόφαση;

2) Ποιά ζητήματα «έκτακτης ή ειδικής φύσεως» που έχουν σχέση με την τήρηση της δημοσίας τάξεως και την ασφάλεια στο λιμένα Λευκάδας και την περιοχή του, έπρεπε να ρυθμιστούν όπως προβλέπει το άρθρο 295 του Γ.Κ.Λ, στο οποίο και παραπέμπει η εκδοθείσα απόφαση του λιμενάρχη και μάλιστα επ ΄απειλή αυξημένου προστίμου σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

3) Πώς σκοπεύει ο αρμόδιος υπουργός να αποζημιώσει τους θιγόμενους επαγγελματίες (ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών, αλιείς κλπ);

4) Δεδομένου ότι η εν λόγω θαλάσσια περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται με αποτέλεσμα να προσελκύονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, ενημερώθηκε ή όχι,και ποιά γνώμη έχει ο αρμόδιος υπουργός;

  -Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Κουτρουμπή και Τζεβελέκη 31100  Λευκάδα   email. a.kavvadas@parliament.gr