Κάλεσμα σε συζήτηση – ενημέρωση Δημοτικής παράταξης «Μεγανήσι, Μαζί στο μέλλον»

«Φίλες και φίλοι Μεγανησιώτες

Ενάμιση περίπου χρόνος ήταν αρκετός για τη νέα δημοτική αρχή να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα στο Νησί μας. Συγκρούσεις μικροσυμφερόντων, πολιτικές αντιφάσεις, εκβιασμοί, ψέματα και πολιτικές εμπάθειες, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στο «όραμα» για το Μεγανήσι της νέας δημοτικής αρχής. Φτάσαμε στο σημείο, ο επικεφαλής της παράταξης κος Παύλος Δάγλας, να απειλεί τους ίδιους τους συνεργάτες του ότι, αν πάψουν να τον στηρίζουν, θα αποκαλύψει σε λαϊκή συνέλευση τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω τους! Σε ένα τέτοιο κλίμα δύσκολα κάποιος μπορεί να μιλήσει για σχεδιασμούς και αναπτυξιακές πολιτικές και μάλιστα μέσα από ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.

Σημαντικά έργα για το Νησί μας, όπως για παράδειγμα το νέο κτίριο για το περιφερειακό ιατρείο, τα στερεά απορρίμματα με την αποκατάσταση του χώρου και τη μονάδα μεταφόρτωσης – μεταφοράς, το ιστορικό μουσείο, το δίκτυο των μονοπατιών, η ανάδειξη των παλιών πηγαδιών, η προβολή του Νησιού μέσα από την εγκατάσταση δικτύου wi – fi, όπως και η ωρίμανση κάποιων φακέλων με σημαντικά έργα, συνεχίζουν από την προηγούμενη δημοτική περίοδο να προχωρούν βασικά λόγω «αδράνειας», αλλά με μια φθίνουσα πορεία, ώστε σήμερα κάποια από αυτά να έχουν απενταχθεί και κάποια άλλα να είναι στα όρια της απένταξης.

Φίλες και φίλοι,

Η δημοτική μας παράταξή είναι «γέννημα» της Μεγανησιώτικης κουλτούρας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου, από την ανιδιοτελή δράση και το πνεύμα πολλών Μεγανησιωτών, που ξεχώρισαν και πρωτοστάτησαν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα αυτής της κοινωνίας.
Όμως στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η κοινωνία του Μεγανησιού, απέρριψε την δικιά μας αναπτυξιακή στρατηγική και πρόταση για το Νησί μας. Η δημοτική μας παράταξη, έπαψε να αποτελεί κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα. Φταίνε τα πρόσωπα; Οι προτάσεις μας; Δεν καταφέραμε να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεων μας; Κουράσαμε; Μας ταύτισαν με το παλιό και το ξεπερασμένο; Ήταν «παράταιρος» ο λόγος μας με την κοινωνία που απευθυνόμαστε; Όπως και να έχει, η κοινωνία του Μεγανησιού μας έδωσε το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης.

Στον ενάμιση αυτό χρόνο, ανταποκριθήκαμε με σοβαρότητα, με θέσεις και πρωτοβουλίες στο ρόλο μας. Δεν λαϊκίσαμε και πάντα τη διαφωνία μας ή τη συμφωνία μας την τεκμηριώναμε με σοβαρά επιχειρήματα. Δεν παρασυρθήκαμε στον λαϊκισμό της δημοτικής παράταξης του κου Παύλου Δάγλα με τις απίστευτες ιστορίες τους περί ατασθαλιών ή τις πρακτικές τους με τις οποίες προσέβαλλαν τη δημοκρατία, τους θεσμούς και την αυτοδιοικητική δεοντολογία.

Δεκαοχτώ μήνες λοιπόν μετά, έχοντας αποφορτιστεί από τα συναισθήματα της ήττας και διαβάζοντας με ψυχραιμία τη διαμορφωμένη σήμερα πραγματικότητα στο Μεγανήσι, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, αφού το Μεγανήσι δεν μπορεί να περιμένει!

Πρώτο, πρέπει να ενημερώσουμε την κοινωνία και να αποκαλύψουμε την επικίνδυνη τροχιά, στην οποία η νέα δημοτική αρχή έχει βάλει την αναπτυξιακή προοπτική του Νησιού μας.

Δεύτερο, να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δούμε εκ νέου τη δική μας προγραμματική θέση για το Μεγανήσι. Και βέβαια, να αξιολογήσουμε τα πρόσωπα, που εξέφρασαν αυτή τη θέση και εκπροσώπησαν την παράταξή μας.

Τρίτο, να δούμε τον νέο θεσμικό μας ρόλο, ως αντιπολίτευση. Να δούμε και να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία κινήσεων και ομάδων προβληματισμού, ώστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να προστατέψουμε τα κεκτημένα.

Όλα αυτά, σας καλούμε να έρθετε και να τα συζητήσουμε,

το Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015 και ώρα 17.00, στην αίθουσα πολιτισμού (Γυμνάσιο – Σπαρτοχώρι), στην ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που οργανώνει η παράταξή μας».

Μεγανήσι 7 Δεκέμβρη 2015

Η Δημοτική παράταξη
«ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον