“Γιατί παραιτήθηκα”. Ο Στάθης Ζαβιτσάνος μιλά στο Lefkadapress

O Στάθης Ζαβιτσάνος, πρώην δήμαρχος Μεγανησίου έχει μία σημαντική πορεία στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Οι τελευταίες εκλογές τον έφεραν επικεφαλής της αντιπολίτευσης μια και έχασε από τον Παύλο Δάγλα. Η παραίτησή του από δημοτικός σύμβουλος ίσως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνώριζαν από κοντά τα γεγονότα που στην κυριολεξία διαδραματίζονται στο δήμο Μεγανησίου όλο αυτό τον καιρό. Η συνέντευξη μαζί του έγινε αμέσως μετά την παραίτηση του και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και μιλά ακόμη και για «Ικανούς να στήνουν κυκλώματα μικροσυμφερόντων και παράκεντρα εξουσίας, που πολλές φορές έχω την αίσθηση ότι αγγίζουν και τις δημόσιες υπηρεσίες.»
Κύριε Ζαβιτσάνε, τα παρατάτε;
Προφανώς όχι… Από την φύση μου είμαι ένα άτομο, που δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του μακριά από τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Ειδικά για το Μεγανήσι, πάντα θα νοιάζομαι. Είναι η γενέτειρα πατρίδα μου.
Οι συνεργάτες σας συναίνεσαν σε αυτή την απόφασή σας;
Προβληματιστήκαμε αρκετά! Ομολογώ ότι είχα μεν την κατανόηση σε αυτή την απόφαση, όχι όμως την συναίνεση του συνόλου των φίλων και συνεργατών μου. Γενικά όμως ήταν ένα θέμα, που τελικά βάρυνε η δική μου θέση!

Οι λόγοι είναι πολιτικοί;
Για μένα σε αυτή την συγκυρία, υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο. Δεν είναι όμως αυτό, που καθόρισε την τελική επιλογή μου.

Επειδή γνωρίζω για τις ενστάσεις των συνεργατών σας, γιατί πιστεύετε ότι θα ωφελήσει η παραίτησή σας!
Να συμφωνήσουμε καταρχήν ότι, η παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν φαίνεται να είναι χρήσιμη για την δημοτική αρχή και κάποιον κύκλο γύρω από αυτή…. Μάλλον της δημιουργεί πρόβλημα! Οπότε, ας αναλάβουν και την συνολική ευθύνη για την εξέλιξη του Νησιού μας. Τώρα, για την παράταξή μου υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι.
Ο πρώτος, η απουσία μου από την ηγετική ομάδα της παράταξης, δίνει την δυνατότητα να αξιολογηθούν εκ νέου τα πρόσωπα, οι θέσεις και οι αντιλήψεις, χωρίς την δική μου «σκιά». Διότι οι λόγοι που χάσαμε τις εκλογές, πρέπει να αναζητηθούν και στο εσωτερικό της παράταξής μας. Τουλάχιστον να απαντήσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε πιθανά τέτοια ζητήματα και αμφισβητήσεις.
Ο δεύτερος, δίνει την δυνατότητα να απελευθερωθούν νέες δυνάμεις. Στα επόμενα δύο τρία χρόνια, ελπίζουμε να αναδειχτούν τα πρόσωπα ή το πρόσωπο εκείνο, που θα μπει μπροστά και θα εκφράσει και θα εκπροσωπήσει την παράταξη…
Τέλος να επισημάνω, ότι η παράταξή μας δεν ταυτίζεται με τα πρόσωπα. Συμπυκνώνει μια γενικότερη αναπτυξιακή και φιλοσοφική αντίληψη για το Μεγανήσι. Έπρεπε λοιπόν να σηματοδοτήσουμε ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και κανείς δεν είναι δεμένος με καμιά καρέκλα. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από μένα, που συνέβαλα καθοριστικά στο στήσιμο αυτής της παράταξης.

Δηλαδή η απόφασή σας, είναι αποτέλεσμα κάποιας αυτοκριτικής στάσης;
Όχι ακριβώς…., αλλά θα μπορούσε κάποιος να το δει και έτσι! Στην πραγματικότητα, ανοίγει απόλυτα το παιγνίδι για όλους και για όλα. Χωρίς σκιές και προαπαιτούμενα, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον οποιοδήποτε που μπορεί να έρθει και να εκπροσωπήσει την μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του Μεγανησιού.

Μήπως η παραίτησή σας, είναι θέμα κάποιας … πίκρας;
Είναι λογικό να πικραίνεσαι όταν χάνεις μία εκλογική μάχη. Ανθρώπινο είναι! Κάποιες σχέσεις χάνονται, κάποιες γίνονται ισχυρότερες. Επίσης, πάντα πικραίνεσαι, όταν δεν ολοκληρώνεται μια προσπάθεια. Στην αυτοδιοίκηση βέβαια και γενικότερα σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή εξέλιξη ενός τόπου, ποτέ δεν ολοκληρώνεις. Επί μέρους στόχους κατακτάς. Πάντα υπάρχει ο επόμενος και ο μεγαλύτερος στόχος. Υπάρχουν λοιπόν, ανάμικτα συναισθήματα. Κρατάς όμως τα θετικά και κοιτάς την επόμενη μέρα. Είναι λάθος στην πολιτική να προτάσεις τα συναισθήματα.

Δεν ζητάτε τη δικαίωση;
Ποια δικαίωση! Τι σημαίνει αυτό…. Αυτά είναι ψευδαισθήσεις! Δεν κρίνεσαι ποτέ γι’ αυτά που έκανες. Κρίνεσαι για αυτά που μπορείς και πρόκειται να κάνεις. Άρα πάντα πρέπει να κοιτάς μπροστά.

Ξεχνάτε δηλαδή τις προσωπικές επιθέσεις που έχετε δεχτεί;
Κοιτάξτε… Δεν είμαι χθεσινός στην πολιτική. Καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα αυτών των πρακτικών. Οι επιθέσεις που δέχτηκα, όσο προσωπικές και αν ήταν, εδράζονταν σε ένα πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Εγώ δεν είχα ποτέ κάποιο αντικρουόμενο μικροσυμφέρον με κάποιον. Όποιες ρήξεις και αν έκανα, και έκανα αρκετές, τις έκανα στη βάση του γενικότερου συμφέροντος του νησιού μου.

Υπάρχουν και πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σε συγκρούσεις!
Ναι, αλλά δεν καταλαβαίνω το γιατί οι πολιτικές επιλογές να προσωποποιούνται! Θελω να σας επισημάνω ότι με το Μεγανήσι ασχολούμαι από παιδάκι! Ξέρω τι έχω προσφέρει και το τι έχω πετύχει. Ο «Δημαρχιακός θώκος», δεν αποτελεί για μένα κάποιο φετίχ. Έχω μια συγκροτημένη αυτοδιοικητική άποψη και θέση, που ξεπερνάει τα όρια του Μεγανησιού. Άρα δεν έχω κανένα «κόμπλεξ»! Δηλαδή, μπορώ να αποδεχτώ λάθη, αλλά και να καταγγείλω λαϊκισμούς, ναρκισσισμούς, και βέβαια τους «δήθεν» και τους «χθεσινούς». Αν στοχοποιούμαι κάθε φορά, και μπορώ να το δείξω σε κάθε περίπτωση, είναι επειδή είμαι το βασικό εμπόδιο στους ιδιοτελείς σχεδιασμούς κάποιων. Αυτές λοιπόν τις επιθέσεις, ας τις κρίνει η ίδια η κοινωνία. Ας δουν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι, την ανάπτυξη του Μεγανησιού.

Σήμερα, δεν θα είχε καλύτερα αντιπολιτευτικά αποτελέσματα η παράταξή σας, αν παραμένατε δημοτικός σύμβουλος;
Προσπαθώ να εξηγήσω ότι, για μας το θέμα δεν είναι «οπαδικό». Δεν είναι ο στόχος μας να κερδίζουμε ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν λέει απολύτως τίποτα αυτό. Σε λίγο θα μας «χρεώσουν» και την αδυναμία λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου! Το Μεγανήσι δεν θα πάει μπροστά, με μια καλή αντιπολίτευση…. Καλή δημοτική αρχή χρειάζεται!

Ναι, αλλά έχετε ένα θεσμικό ρόλο… Αυτό δεν σημαίνει κάτι;
Η παράταξή μας έχει αξιόλογα στελέχη, με τα οποία θα συνεχίσει να έχει δυναμική παρουσία στο Δήμο. Δυστυχώς όμως το «παιγνίδι» δεν παίζεται με πολιτικούς όρους, για να επικαλείται κάποιος το θεσμικό μας ρόλο! Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε μια ανούσια αντιπαράθεση, με ένα σύστημα παραγόντων γύρω από την δημοτική αρχή, που με τον λαϊκισμό, το ψέμα, τη συκοφαντία και τη λάσπη, διατηρούνται στην εξουσία. Η κοινωνία κάποια στιγμή θα αρχίσει να καταλαβαίνει. Η απουσία μου θα τους στερήσει το πρόσχημα του «αντί» και θα επιταχύνει την κατάρρευση αυτού του συστήματος, που κυριαρχεί σήμερα στο Μεγανήσι.

Δηλαδή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Μεγανήσι, είναι θέμα επιλογής της Δημοτικής Αρχής;
Αποτέλεσμα των επιλογών και των πρακτικών της, θα έλεγα καλύτερα. Υπηρετούν μια διαφορετική κουλτούρα, που εμάς δεν μας αγγίζει. Ανίκανοι δεν είναι, αφού είναι σε θέση να στήνουν κυκλώματα μικροσυμφερόντων και παράκεντρα εξουσίας, που πολλές φορές έχω την αίσθηση ότι αγγίζουν και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Πολύ σοβαρό ακούγεται αυτό!
Είναι σοβαρό. Και είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρχών, που έχουν στην κατοχή τους σημαντικό υλικό, να το διερευνήσουν.

Παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσαν να γίνουν κάποια πράγματα και σε αυτή την πενταετία. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καθίσετε όλοι μαζί και να τα προσπαθήσετε;
Εμείς προσφερθήκαμε! Ορίσαμε ποια μπορεί να είναι αυτά και τα προτείναμε…. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν αυτονόητα σήμερα στο Μεγανήσι…. Εύχομαι να διαψευστώ αλλά η πορεία του Μεγανησιού, μάλλον είναι προδιαγραμμένη αυτή την πενταετία!

Γιατί είστε τόσο βέβαιος;
Υπάρχουν πολλοί και εμφανείς λόγοι. Οι κυριότεροι:
Πρώτο. Έχουμε μια δημοτική αρχή, που όπως προανέφερα δεν σέβεται κανόνες. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποκλείσει την αντιπολίτευση μέσα από υπόγειες και πολλές φορές παράνομες πρακτικές. «Στήνει» διαδικασίες, διχάζει και παραπληροφορεί την κοινωνία και γενικώς το ψέμα και η λάσπη, είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής της.
Δεύτερο. Είναι μια δημοτική αρχή χωρίς πολιτική ή αυτοδιοικητική συνοχή. Την συνοχή της δεν την καθορίζει κάποιο κοινό πρόγραμμα ή όραμα για το Νησί. Τον Δήμο Μεγανησίου, τον βλέπουν ως λάφυρο! Είναι αυτό που τους ενώνει! Και προφανώς δεν εννοώ τον απλό κόσμο, ούτε ακόμα και το σύνολο των συμβούλων, αλλά αυτούς που έχουν το κουμάντο!

Τρίτο. Είμαστε από τις μοναδικές αντιπολιτεύσεις, με θέσεις και αντιπροτάσεις, χωρίς λαϊκισμούς και πρόθεση να «βάλουμε πλάτη» σε δύσκολα θέματα. Όμως, όπως επίσημα δηλώνει και πιστεύει η δημοτική αρχή, «η συναινετική διαδικασία, είναι αδυναμία», γι’ αυτό και την απορρίπτει! Αυτό το έχει πράξει και το έχει δείξει σε πολλές μέχρι σήμερα περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα σχέδια διαχείρισης των στερεών και υγρών απορριμμάτων. Και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει.
Τέταρτο. Η προσωπικότητα του ίδιου του Δημάρχου αλλά και η αδυναμία του να διαχειριστεί ανθρώπους και βέβαια να ηγηθεί και να εμπνεύσει μια ομάδα συνεργατών. Δεν έχει κανένα πρόβλημα, να ισχυριστεί το οποιοδήποτε ψέμα και να δικαιολογήσει τις απίστευτες αντιφάσεις του! Ξέρετε… δεν βρέχει! Και βέβαια στην πολιτική, το χειρότερο είναι να γίνεσαι ανέκδοτο!
Όλα αυτά και άλλα πολλά, καθορίζουν de facto την πορεία της δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση του Μεγανησιού. Ήδη είναι άμεσα ορατό!

Πολύ απαισιόδοξα βλέπετε την προοπτική του Μεγανησιού. Δηλαδή μετά από εσάς το «χάος»;
Όχι βέβαια. Εμείς κατ’ επανάληψη έχουμε πει, ότι δεν φέρουμε την απόλυτη αλήθεια. Έχω δηλώσει επίσης ότι και στην άλλη δημοτική παράταξη, υπάρχουν αξιόλογα άτομα, που θα τα ήθελα για συνεργάτες. Το μεγάλο θέμα όμως, που από μόνο του «φωνάζει», είναι ο πόλος, που τελικά έχει επικρατήσει και καθοδηγεί την υπάρχουσα δημοτική αρχή. Σε ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε η παράταξή μας, τα αναλύσαμε διεξοδικά όλα αυτά. Υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας, γύρω από τον κο Δάγλα, με συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Το είχαμε δει και στο παρελθόν. Κεντρική επιλογή τους δεν είναι το συμφέρον του Μεγανησιού. Αυτό όμως είναι ένα περισσότερο σύνθετο θέμα, που ξεπερνάει τα όρια αυτής της κουβέντας.

Πώς φαντάζεστε την εξέλιξη των πραγμάτων μετά την παραίτησή σας;
Η δημοτική μας ομάδα, μετά την αναπλήρωσή μου, θα προτείνει τον νέο εκπρόσωπο της παράταξής μας. Αυτός ή αυτή θα οδηγήσει την παράταξη μέχρι το κλείσιμο αυτής της δημοτικής περιόδου, όπου κλείνει και ο κύκλος της δημοτικής μας παράταξης, «ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον».
Δηλαδή θα διαλυθεί η παράταξη «ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον»;
Να το διευκρινίσουμε αυτό! Προσωπική μου άποψη είναι ότι, πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα δημοτική παράταξη. Να ανακατευτεί εκ νέου η «τράπουλα». Είναι προφανές ότι υπάρχει ο πολιτικός και ο κοινωνικός χώρος, μέσα από τον οποίο θα αναζητηθεί η στελέχωση και η συγκρότηση ενός νέου ψηφοδελτίου. Υπάρχουν οι βασικές αρχές, και το βασικό πλαίσιο μιας προγραμματικής θέσης. Όλα αυτά, μαζί με την προσωπικότητα του επικεφαλή, θα δώσουν τα νέα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της νέας δημοτικής μας παράταξης. Με αυτή λοιπόν τη δημοτική παράταξη θα κατέβουμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Σε αυτή την νέα παράταξη, με ποια διαδικασία και πότε θα προκύψει ο νέος αρχηγός;
Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Δεν χρειάζεται τώρα να πιέζουμε καταστάσεις. Πάντως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα. Ο καθένας, μέσα από τις πρωτοβουλίες του, διαμορφώνει την απαραίτητη δυναμική, που τον κατοχυρώνει στο χώρο. Στο Μεγανήσι, τα πράγματα είναι μετρήσιμα και εύκολα αξιολογήσιμα.

Η περίπτωση της μιας και μοναδικής δημοτικής παράταξης;
Έχω πει στο παρελθόν, ότι η αναπτυξιακή διαδικασία, είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία. Από μόνο του αυτό, καθορίζει και τις διαφορετικές προτεραιότητες και προγραμματικές θέσεις, είτε αυτές λέγονται, είτε δεν λέγονται….. Όταν έρθει η ώρα, θα μιλήσουμε αναλυτικά για όλα αυτά!
Να υποθέσουμε ότι δεν θα είσθε ξανά υποψήφιος Δήμαρχος στο Μεγανήσι;
Να το υποθέσετε. Τουλάχιστον, δεν είναι στις προθέσεις μου!

Δηλαδή θα ασχοληθείτε με κάτι άλλο; Με την κεντρική πολιτική σκηνή για παράδειγμα;
Θα δούμε… Δεν αγχώνομαι! Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ή να δημιουργηθεί ένας χώρος, συμβατός με το αξιακό σύστημα και τις αρχές σου, μέσα στον οποίο θα νοιώθεις καλά, θα εκφράζεσαι και θα λειτουργείς. Την αυτοδιοίκηση πάντως, πολύ δύσκολα κάποιος την αποχωρίζεται.

Καλό μου ακούγεται, αν και δεν γνωρίζω το πόσο εύκολο είναι αυτό στην εποχή μας….
Τίποτα δεν είναι εύκολο! Όμως το ταξίδι από μόνο του είναι μια πρόκληση!

πηγή:lefkadapress