Στιγμές Γενάρη 2016 …

 

Και οι πρώτες μέρες του χρόνου πέρασαν γρήγορα στην αρχή κι ύστερα  πιο αργά , αφού ο Γενάρης όπως ο Νοέμβρης θεωρούνται από πολλούς οι μακρύτεροι μήνες. Θέμα ψυχολογίας φυσικά…

Κι αφού πέρασαν οι γιορτές  όλοι συνεχίσαμε κανονικά τις δουλειές  μας με έναν καιρό σχεδόν ανοιξιάτικο να μας κακομαθαίνει, σπρώχνοντας τις μέρες να κυλάνε μετρώντας αντίστροφα για το τέλος του χειμώνα. Και πόσο ανόητο είναι τελικά αυτό ….Αν σκεφτείς ότι κάθε μέρα που περνάει δεν φέρνει μόνο την εποχή που απλά σε βολεύει, είναι και μια ακόμα μέρα που περνάει από την δική σου ζωή…. και την μικραίνει… κι εσύ την σπρώχνεις βαρυγκωμώντας  που βρέχει, που δεν δουλεύεις που νιώθεις μοναξιά… που δεν περνάς καλά… Και δεν τη ζεις δεν τη προσέχεις δεν την εκτιμάς και δεν την θεωρείς σημαντική…

Και την αφήνεις να χάνεται χωρίς να την εκμεταλλευθείς… κι όμως είναι μια μέρα από την ζωή που περνά… και χάνεται… κι είναι πολύτιμη. Και εμείς ξεχνάμε να την κάνουμε χαρούμενη, σημαντική….

Τη βάζουμε στη μέτρα και την προσθέτουμε όπως τα χρήματα που φεύγουν και γυρίζουν πίσω ξανά.

Ο χρόνος όμως δεν ξαναγυρίζει πίσω  … είναι στιγμές που περνάνε χωρίς επιστροφή.

Κι ο χρόνος αυτός έφερε αλλαγές ….το είχα πει ότι πολλά θα άλλαζαν από τη νέα χρονιά.

Από διαίσθηση ….ίσως όχι μόνο.

Το μόνο σίγουρο  είναι ότι αυτός ο χειμώνας εδώ μόνο βαρετός δεν ήταν κι ο πρώτος μήνας έγραψε πολλές στιγμές.

Το νησί πανέμορφο ήσυχο και χρωματιστό με κυρίαρχο χρώμα το μπλε της θάλασσας και το άσπρο της ανθισμένης αμυγδαλιάς. Τα σύννεφα καθρεφτίζονται στην θάλασσα που μοιάζει με ουρανό.Ο χειμώνας προσφέρεται για σκέψεις, απολογισμούς αναθεωρήσεις αποφάσεις σχεδιασμούς.Και η  εικόνα ετούτη του νησιού σε κάνει να νιώθεις ασφαλής  να αφεθείς και να τολμήσεις μια νέα αρχή…

Το τέλος των χριστουγεννιάτικων διακοπών και η επιστροφή στο σχολείο   συνοφρύωσε  τα προσωπάκια των παιδιών που σύντομα ξαναβρήκαν το ρυθμό τους . Όχι  ότι σκοτώνονται και στο διάβασμα ούτε κακοπερνάνε. Ξεκίνησαν με μια επίσκεψη σε ελαιοτριβείο όπου είδαν από κοντά πώς βγαίνει το λάδι από την ελιά, και δοκίμασαν το παλιό αγαπημένο κολατσιό που μεγάλωσε γενιές. Ψωμί με λάδι και ελιές, πρωτόγνωρο για τα δικά μας παιδιά .

Κι άνοιξε η όρεξη για χορό και τραγούδι. Αλλά το πάρτι τους στο boom-boom που ακολούθησε  μάλλον τους μεγάλους ικανοποίησε περισσότερο  παρά τους μαθητές.

Γιατί υπάρχουν πολλά κρυμμένα ταλέντα στο νησί που όταν πιάσουν μικρόφωνο ξεδιπλώνονται. Έτσι το παιδικό καραοκε εξελίχτηκε σε talent show με βαρύ λαϊκό πρόγραμμα.

Και ακολούθησε η αποχώρηση της διευθύντριας κυρίας Μεταξά από το σχολείο, που συνταξιοδοτήθηκε και  στεναχώρησε  τους μαθητές και  μας συγκίνησε αφού η Βιβή ξεκίνησε από το Μεγανήσι αναπληρώτρια  το 1984. Ήταν και δική μας καθηγήτρια.

Τα μικρά την αποχαιρέτησαν με πολλές εκπλήξεις  και  περιμένουν τον αντικαταστάτη της .

Στο μεταξύ ετοιμάζουν την επομένη εκδρομή τους  ακολουθώντας το καθημερινό τους πρόγραμμα που διακόπηκε από απεργίες και απαγορευτικά .

Και για πρώτη φορά  το απεργιακό κύμα έφτασε  στο Μεγανήσι  και μας απέκλεισε από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι απεργίες των ναυτεργατών, μας  έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η συγκοινωνία στα νησιά και πόσο τυχεροί είμαστε που αν και τόσο λίγοι έχουμε τέτοια επικοινωνία. Κιας είμαστε ευγνώμονες σε αυτές τις επιχειρήσεις που κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες δεν μετράνε… κεφάλια αλλά ανθρώπους.

Και  επειδή ο άνθρωπος χρειάζεται κίνητρο στο χειμωνιάτικο Μεγανήσι για να σηκωθεί από τον καναπέ του και να βγει, το precious είπε να μας δώσει την ευκαιρία να περάσουμε ένα όμορφο Σαββατόβραδο. Φώναξε ορχήστρα, πήρε λουλούδια και σαμπάνιες και μας έβγαλε έξω… Λουλούδια από δω λουλούδια από κει μπέρδεψε κι η κυρία τα κεφάλια κι αφιέρωνε αλλού τα τραγούδια ενώ από αλλού ερχόνταν τα λουλούδια. Είπα κι εγώ!!!

Και  ύστερα από το ποτό και το ξενύχτι οι κάλπες άνοιξαν για τον Σύλλογο Επαγγελματιών και ανέδειξαν νέο διοικητικό συμβούλιο.

Και οι γυναίκες ακολούθησαν σε μια εκδήλωση που συνδύασαν το κόψιμο της πίτας τους με την εκλογή νέου Δ.Σ.

Και ενώ οι Σύλλογοι αναλαμβάνουν δράση  και αναπτύσσουν αρκετή κινητικότητα πριν και μετά τις κάλπες, αποτελούν και σημείο αναφοράς σε συζητήσεις  που γίνονται μεταξύ μπάλας, Θανάση(το παιχνίδι εννοώ) και καπουτσίνο. Μαζί με τα υπόλοιπα θέματα συζήτησης που μπερδεύονται στις κουβέντες , τους αγρότες, τα τέλη,  τις απεργίες και τον καιρό συμπληρώνουν τα θέματα… απογευματινής διάταξης.

Μέχρι να λήξει το ματς να διαλυθούν τα καρέ και να κολλήσει  η κανέλα στον πάτο του φλιτζανιού.

Στην άκρη κι όχι στον πάτο της θάλασσας  βγήκαν ξανά χταποδάκια για να φτάσουν πάλι στα χέρια της θειά Δημήτρως και να οδηγηθούν στα κάρβουνα και να γίνουν τσιπουρομεζές για εκείνους που το ρίχνουν  στα τσίπουρα μετά από μεγάλες αποφάσεις. Αυτός είναι μεζές… πιο φρέσκος δεν υπάρχει…

Στο μεταξύ το σκάφος του Δήμου μεταφέρει τη μια τσακισμένη μετά την άλλη. Η μια τη λεκάνη, η άλλη το ισχίο, η τρίτη το ποδάρι…. Τα χειρουργεία  δώσανε και πήρανε αυτό το μήνα.

Κι ο Γενάρης προχωράει  ζεστός άβρεχος ως το τέλος σχεδόν, με κάτι απότομες χειμωνιάτικες βροχές αδύναμες και μετρημένες, και ελάχιστα κρύα.

Κι εγώ για  να σας μεταφέρω λίγο εικόνα και ήχους  πέρασα από σημεία καλοκαιρινά για να καταλάβετε λίγο και τη διαφορά. Και όταν σουρούπωσε ένα ολόγιομο φεγγάρι άρχισε να ξεμυτίζει τσιγκλώντας τους λιγοστούς ρομαντικούς. Το φεγγάρι… και να ξέρατε πόσο κακό μπορεί να κάνει το φεγγάρι….

Αυτό  πάντως ήταν περίεργο. Έλαμπε τόσο πολύ που σε τρόμαζε.  Σαν ήλιος. Απειλητικό  έντονο το φως του μου έφερε στο μυαλό ιστορίες με παγανά και ξωτικά που μούλεγε η γιαγιά μου. Ίσως πάλι να ήταν τόσο λαμπερό  για να φωτίσει τα καλά κρυμμένα μυστικά που βρίσκονται στα σκοτάδια της ψυχής μας.  Να βγούνε οι αλήθειες  στο φως και να φανούν. Για να μπορέσουν οι αφελείς   να φυλαχτούνε…. Για να μπορέσουν οι αδικημένοι να δικαιωθούν. Να φανούν  εκείνοι που πρόδωσαν και  να τιμωρηθούν. Να λάμψουν  όσοι είναι ικανοί να προχωρήσουν. Κάτω από το φως του φεγγαριού  εύκολα κρύβεσαι, στο φως του ήλιου όμως αποκαλύπτεσαι….

Κι έφυγε έτσι ο μήνας κι άρχισε σιγά να μπαίνει ο Φλεβάρης στο ίδιο κλίμα περίπου. Κι αυτός με αλλαγές και  ανατροπές…

Στο επόμενο ραντεβού οι λεπτομέρειες ….Στις στιγμές του Φλεβάρη!

Μέχρι τότε να είμαστε όλοι καλά…

Από Μεγανήσι… καλό βράδυ και…

Νάνι… νάνι… νάνι… να… κοιμηθείτε όλοι φρόνιμα

Νάνι…νάνι…νάνι …να…φυλαχτείτε από τα ανθρώπινα!