Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για το Φανάρι (νέα δημοπρασία), απουσία δημάρχου

p8271729

Για πρώτη φορά απουσίαζε από το δημοτικό συμβούλιο ο κος Δήμαρχος, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, αφού κι ο Πρόεδρος του ΔΣ στην έναρξή του δήλωσε ότι αγνοεί τους λόγους της απουσίας αυτής, αφήνοντας πλήθος ερμηνειών ανοικτό.

Στην ουσία τώρα, προ ημερησίας δεν έγιναν ερωτήσεις, δόθησαν ωστόσο απαντήσεις από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση του κου Δημάρχου, αλλά και του Συλλόγου Επαγγελματιών, στο προηγούμενο συμβούλιο, όπου ως γνωστόν η αντιπολίτευση απείχε.

Στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν δύο σοβαρά ζητήματα. Αυτό της μεταφοράς των σκουπιδιών (για τρίτη φορά σε συζήτηση) προηγήθηκε. Η εισήγησή του έγινε αυτή την φορά από τον κο Αντιδήμαρχο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι εξαρχής το θέμα είχε καθυστερήσεις και ότι οι εισηγήσεις έως τώρα ήταν ελλειπείς, αλλά ζήτησε την ψήφισή του για λόγους ανωτέρας ανάγκης, ενώ αντιπαρήλθε την στάση των διαφωνούντων δίχως σχόλια.

Η αντιπολίτευση στο θέμα αυτό δεν άλλαξε στάση, αφού όπως εξήγησε δεν εξέλειψαν οι λόγοι που την έκαναν και τις προηγούμενες φορές να κρατήσει την ίδια στάση, κυρίως η έλλειψη ενημέρωσης των Μεγανησιωτών για το συνολικό κόστος (πόσο θα κάνει το φέρι-μπόουτ/έτος;), περιβαλλοντικούς λόγους, λόγους απαξίωσής της κτλ. Υπέρ ψήφισε αυτή την φορά, αν και με επιφυλάξεις ο δ.σ. κος Γιώργος Αργύρης, μολονότι τόνισε κι ο ίδιος τα λάθη και τις καθυστερήσεις. Κατά ψήφισε ο Αντρέας Δάγλας, του οποίου η κόντρα με τον Πρόεδρο του ΔΣ συνεχίστηκε, αφού τον κατήγγειλε για παρατυπίες και παραβάσεις του κανονισμού. Εν τέλει, το θέμα πέρασε με 7-5.

Το επίσης σημαντικό θέμα του αναψυκτηρίου στο Φανάρι έφερε η Αντιπολίτευση.Εκεί αναπτύχθηκε το ιστορικό του τελευταίου έτους, που είχε ως εξής: ξανά η αντιπολίτευση είχε φέρει το θέμα στο δ.σ. πριν έναν και πλέον χρόνο, όπου ελήφθη απόφαση ότι το αναψυκτήριο είναι δικό μας κι όχι κάποιας… Κτηματικής, καθώς και απόφαση παράτασης ενός έτους στην ενοικίαση (η τελευταία ακυρώθηκε με άσχετες φιοριτούρες της Αποκεντρωμένης). Ο ενοικιαστής παρέμεινε ωστόσο στο αναψυκτήριο έως τώρα. Εντωμεταξύ η Οικονομική Επιτροπή παίρνει απόφαση από περισι να ορίσει δικηγόρο τον κο Θεριανό, ο ποίος ζητάει την αρωγή τεχνοκράτη, του μηχανικού κου Τιμίου (για την αιγιαλίτιδα ζώνη και τον καθορισμό της), τον οποίο και η Οικονομική από τις 13/07/2015 με την 85 απόφασή της πράγματι εγκρίνει. Έκτοτε όμως ο κος δήμαρχος ουδέποτε κάλεσε τον εν λόγω τεχνοκράτη να οριστεί, κι ας έχει περάσει ένας χρόνος. Αυτή η αποκάλυψη (που παραδόξως φάνηκε να αγνοεί η πλειοψηφία της πλειοψηφούσας παράταξης) προκάλεσε στο συμβούλιο πολλές μουρμούρες και υπονοούμενα με αποδέκτη…τον γνωστό.
Στην εισήγησή της η Αντιπολίτευση στηλίτευσε την στάση του κου Δημάρχου, ο οποίος ούτε που θέλει να ακούει για αναψυκτήριο στο Φανάρι, όπως εξάλλου έχει δηλώσει στην Οικονομική Επιτροπή (θεωρεί ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι δεν ανήκει στον δήμο Μεγανησίου…) και πρότεινε προς ψήφιση: την επαναδήλωση ότι το «Φανάρι» ανήκει στον δήμο μας, την άμεση σύγκλιση της Οικ. Επιτρ. ώστε να καθορίσει τους όρους της επαναδημοπράτησης του αναψυκτηρίου, την ταχεία δημοπράτησή του σε ανοικτό διαγωνισμό και την θωράκιση του δήμου μας νομικά με τον διορισμό του κου Τιμίου ως τεχνοκρατική υποστήριξη του δικηγόρου μας. Απλά και αυτονόητα πράγματα δηλαδή. Το αποτέλεσμα ήταν σαφές: κανείς (σχεδόν) δεν διαφώνησε και μετά από συζήτηση το θέμα πέρασε ΟΜΟΦΩΝΑ από το δημοτικό συμβούλιο, ερήμην βέβαια του κου δημάρχου.

Πρέπει εντούτοις να σημειωθεί ότι τοποθέτηση είχε και ο κος Τ.Κατωπόδης, ο πρώην (και νυν;) ενοικιαστής του αναψυκτηρίου που όμως προκάλεσε ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί από την μια φάνηκε να στηρίζει την άποψη του κου δημάρχου (για την κτηματική) και ότι μια δημοπρασία «θα δημοπρατήσει προβλήματα» (!), ενώ από την άλλη να ζητάει να παραμείνει στο κτίριο για το καλοκαίρι και να πληρώσει το μίσθιο με την μορφή προστίμου (!). Όταν λίγο αργότερα πιέστηκε από τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι μέχρι τώρα έχει πάει να πληρώσει τα όσα οφείλει στον Δήμο και ο κος Δήμαρχος δεν παίρνει τα χρήματα!
Προκάλεσε ωστόσο τους δημ. συμβούλους όταν είπε «είστε γελασμένοι αν νομίζετε ότι μπορείτε να διώξετε έναν επαγγελματία από την επαγγελματική του στέγη»!

Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και η πρόταση της αντιπολίτευσης πέρασε, όπως είπαμε ομόφωνα.
Έγινε έτσι μια νέα αρχή στο θέμα του Φαναριού, κι ελπίζουμε να ευωδοθεί για να λήξει αισίως το θέμα, με την ομόθυμη φυσικά στάση του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με όλα αυτά; Φυσικά και υπάρχει. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να σαμποτάρει την διαδικασία ομαλής επαναλειτουργίας του αναψυκτηρίου; Φυσικά και υπάρχει. Κι απ’ ότι μαθαίνουμε ξεκίνησε το… θεάρεστο έργο του από σήμερα το πρωί κιόλας!
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την συνέχεια, αλλά πια δεν υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει την αλήθεια.