Στιγμές Φλεβάρη ’17.

Μικρός σύντομος και γεμάτος αποχώρησε κι ο Φλεβάρης. Αποκριάτικος και γιορτινός ο κουτσός μήνας του χρόνου «έγραψε» λίγο  καλύτερα από τους  άλλους. Κι έφυγε φέρνοντας κοντύτερα την  άνοιξη που ζωντάνεψε με χρώμα το νησί.

Όλο και μεγαλύτερη η μέρα και λίγο πιο ζεστή κάθε φορά. Μια περίεργη κουφόβραση με πολύ υγρασία  και βροχές που δεν είχαν την ίδια ένταση και διάρκεια αυτή τη φορά.

Κι εμείς στα ίδια καθημερινά μας μοτίβα στην αναμονή της τσικνοπέμπτης, της αποκριάς της καθαρής δευτέρας.

Τα παιδάκια μας περισσότερο χαρούμενα ζούσαν τις δικές του στιγμές στους ρυθμούς του σχολείου κυρίως.

Για τα μεγαλύτερα δεν κράτησε πολύ ο καημός των βαθμών  γιατί  η τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα αποτέλεσε το σημαντικότερο γεγονός όχι μόνο του μήνα, της χρονιάς ολόκληρης θα έλεγα . Ακόμα να προσαρμοστούν  στην καθημερινότητα. Έπεσαν μαζί και οι αργίες του τριημέρου ,  τα πάρτι , το καρναβάλι…. άντε να ξαναγυρίσεις  το μυαλό τους τώρα στα μαθήματα. Τους χαλάει και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου που πέφτει Σάββατο, κι είναι μες την κατάθλιψη.

Μοναδική παρηγοριά αλλά και διέξοδος οι προετοιμασίες για την θεατρική παράσταση που θα ανέβει τον Μάη. Μια πολύ σημαντική δουλειά από τους καθηγητές του γυμνασίου-λυκείου που πάντα βρίσκει σύμφωνα τα παιδιά.

Τα πιο μεγάλα παιδία τώρα συνεχίζουν κανονικά να παίζουν… με ότι παιχνίδι μπορεί το καθένα και να γεμίσουν τον ελεύθερο τους χρόνο με  διάφορες ασχολίες. Συνήθως παίζουν με την μπάλα που είναι σε καθημερινή μετάδοση στις οθόνες των μαγαζιών. Τόσο που αν είσαι γυναίκα δεν τολμάς να βγεις για καφέ από τις εφτά το απόγευμα και μετά. Απαγορευμένη ζώνη…. εκτός κι αν γίνεις κι εσύ fan του σπορ.

Άλλο παιχνίδι πιο διασκεδαστικό το πείραγμα του μελλονύμφου που έκανε το λάθος κι ήρθε λίγο μετά τον αρραβώνα του αλλά χωρίς την αρραβωνιαστικιά του.

Ο αυτοσαρκασμός και τα καθημερινά παράπονα για την μοναξιά του και την έλλειψη συντρόφου του γνωστού εργένη-τρελοκομείου, άλλος ένας τρόπος διασκέδασης  για να περνάει η ώρα.

Καθημερινή συνήθεια για άλλους η ώρα του τσιπουρομεζέ στον Μπόιρα.

Και συνεχίζουμε με ψάρεμα στον αγιο Βησσάριο, μπιρίμπα στου Μεμά , περπάτημα και κουτσομπολιό,  σχολιασμό της επικαιρότητας στην πολιτική σκηνή, κεντρική και τοπική με  προβλέψεις, κριτική, και συμπεράσματα… ο καθένας τα δικά του. Τζογολί στην Λαμπρινή, δηλωτή στις Τόμπολες και στον Μπάμπη που τώρα τελευταία χάλασε το καρέ γιατί ο παίχτης ακόμα να γυρίσει απ’την Αθήνα, και Ολυμπιακό στο Γάντζο.

Κι ο Σερίφης που ανακάλυψε τη μουσική στο κινητό συνδεδεμένος με Κάιρο και με το κινητό κρυμμένο στην  τσέπη πουλάει μετά μουσικής την «κότα» του. Αραβικά, τούρκικα, θα σας γελάσω. Μόνο ο ίδιος ξέρει τι ακούμε. Ότι και να παίζει πάντως  ο ίδιος πρόσφατα έδωσε μάθημα τιμιότητας και ηθικής σε πολλούς. Πούλησε  ψάρια αξίας πέντε ευρώ σε γριούλα . Εκείνη , που βρίσκεται σε αρχές άνοιας  από την μία κι από την άλλη δεν ξεχωρίζει τα χαρτονομίσματα του έδωσε πενήντα ευρώ αντί για πέντε. Τότε ο Σερίφης όχι μόνο της είπε για το λάθος της, ειδοποίησε και τους δικούς της θέλοντας να τους επισημάνει τον κίνδυνο. Τα λόγια είναι περιττά.

Περιττά και τα σχόλια για τον μεγάλο πια δάσκαλο που τέλειωσε την γεωγραφία και πέρασε στην φυσική . Συγκεκριμένα  στον κλάδο φυσικών φαινομένων και με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Κορίτσια ελάτε γρήγορα… τα μαθήματα παραδίδονται σε γκρουπ. Ο δάσκαλος λέει δεν κάνει ιδιαίτερα.

Σίγουρα πολλοί θα αναρωτιέστε τι λέω,  αλλά σε αυτή τη στήλη πάντα υπάρχει κι ένα μυστήριο που απευθύνεται σε λίγους. Εκείνοι όχι μόνο ξέρουν, αλλά  περιμένουν κι όλας την αναφορά κάθε μήνα.

Μήνας των ερωτευμένων ο Φλεβάρης και δεν ξέρω για σας, εμείς εδώ ούτε που τον παίρνουμε χαμπάρι. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχει έρωτας  κάθε άλλο. Όμως εμείς τον Άγιο Βαλεντίνο δεν τον χρειαζόμαστε, δεν τον αναγνωρίζουμε. Τον αφήνουμε για τις φίλες μας τις αθηναίες που τον έχουν περισσότερο ανάγκη. Έχουμε τους δικούς μας αγίους  εμείς να μας  βοηθάνε.

(Ο Γιώργος με την ανθοδέσμη του Αγ. Βαλεντίνου)

media-share-0-02-05-d5b9f4fd41d29aaa018c8e275b9e8e09b7ec525fadfa9674cacf36d364d355b8-Picture

Βοήθεια και συμπαράσταση ζήτησαν οι καθηγητές μας για την άδικη υποβάθμιση της μοριοδότησης  τους στο γυμνάσιο και λύκειο μας. Άλλη μια ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης μειώνει τα μόρια άρα και τα κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία μας. Καταλαβαίνετε βέβαια τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια απόφαση.

Μας τα παίρνουν όλα σιγά-σιγά και μύτη δεν ανοίγει. Και αυτό είναι το ανησυχητικό. Τι γίνεται ρε παιδιά;  Καμία φωνή; Καμία διαμαρτυρία; Κανένας αγώνας από πουθενά; Αποφασίζω διατάζω και τέλος….

Ας τα παραδώσουμε λοιπόν όλα από μόνοι μας να τελειώνουμε. Πόσο μακρινές είναι εκείνες οι εποχές που οι πατεράδες μας έβγαιναν στους δρόμους με μαύρες σημαίες και φώναζαν διεκδικούσαν απαιτούσαν;;;; Κι εμείς πιτσιρίκια από δίπλα τους γουστάραμε τον χαβαλέ αφού δεν κατανοούσαμε και πολλά. Μας έμεινε όμως η εικόνα του Μεγανησιώτη να αγωνίζεται.

Και εμείς;;;;; Αν μη τι άλλο μήπως το χρωστάμε σε αυτούς; Σε εκείνους που  έφτιαξαν το γυμνάσιο, τα ιατρεία έφεραν το νερό  ; Σε εκείνους που έτρεχαν στα υπουργεία στους βουλευτές  στους νομάρχες  και ξεσήκωναν τον κόσμο για να τα βρούμε όλα αυτά εμείς σήμερα; Μήπως είναι προδοσία η μοιρολατρική στάση που διατηρούμε όλοι μας αυτή τη στιγμή;

Τι να πω; Φόβος, αδιαφορία, απογοήτευση; Και η οργή, η αγανάκτηση, το γαμώτο;

Περάσαμε σε άλλη εποχή φαίνεται που πραγματικά ο καθένας κοιτάει μόνο τον εαυτό του την πόρτα του , την επιβίωση του. Κι αν ρημάξουμε… όλοι μαζί θα πάμε….

Τέλος εποχής και   στον επιχειρηματικό  τομέα που σηματοδοτείται με τον  θάνατο του Πάκη που κλείνει οριστικά ένα μεγάλο κεφάλαιο στην  αγορά του Κατωμερίου. Παραδομένος στη μάχη της αρρώστιας του δεν πρόλαβε να ξεκουραστεί ελεύθερος από τα επαγγελματικά του καθήκοντα κι έφυγε σχεδόν ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του μαγαζιού του. Τότε που είχαμε κάνει εκείνο το άρθρο που σήμερα το αφιερώνουμε στην μνήμη του :

http://www.meganisitimes.gr/2016/01/11/kreopolopantopoleio-oyzeri-pakis-edo-teleionei-mia-istoria/

Αλλαγή σελίδας και για την διαχείριση του «Πέτρινου» που αλλάζει αφεντικό  και περνάει σε άλλα χέρια, πιο φρέσκα, πιο ξεκούραστα.

Αλλαγή σελίδας και τέλος εποχής και για τον άλλο σύντροφο   Θανάση που  δίνει κι αυτός την σκυτάλη της αντιδημαρχίας στον Λάμπρο αλλάζοντας το πολιτικό σκηνικό του νησιού  και μαζί με τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και αρμοδιότητες  και τίθενται κι αυτοί στην κρίση του κόσμου.

WP_20170223_13_40_21_Pro

(Τέλος εποχής και για τους δυο συντρόφους)

Μα κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή και… καλή αρχή και καλό ξεκίνημα σε όλους.

Καλό και το εορταστικό τριήμερο της αποκριάς  όπως και η εβδομάδα που προηγήθηκε ξεκινώντας από την Τσικνοπέμτη.

Πρωί πρωί οι ψησταριές στήθηκαν και η τσίκνα σκόρπισε παντού. Τα σχολεία γιόρτασαν και παρέσυραν και μεγάλους που  τσίκνισαν και χόρεψαν παραδοσιακά.

Και το βράδυ άλλες ψησταριές άναψαν και το έθιμο τιμήθηκε όπως έπρεπε.

Με πολύ κάπνα, κρασί και φουλ χοληστερίνη.

Λογής λογής ψησταριές παρέλασαν .

Κομμένοι θερμοσίφωνες, μεγάλα μαγκάλια, και έξυπνες αυτοσχέδιες πατέντες  με εκείνη   του Μηνά να τραβά τα βλέμματα και να κερδίζει το βραβείο ευρεσιτεχνίας.WP_20170218_12_10_48_Pro

 (Η ψησταριά του Μηνά)

Τσικνοπέμτη και για τα μαγαζιά που μάζεψαν λίγο κόσμο . Ξεχωριστή η φετινή Τσικνοπέμπτη στο» Γάντζο», θλιμμένη και με μεγάλη απουσία….Πώς θα μπορούσε να ήταν κι αλλιώς! Θα  ξανάρθουν και οι καλύτερες όμως. Καλά να είμαστε!

Και σιγά σιγά είμαστε  στο πρώτο Σαββατοκύριακο της αποκριάς που γιορτάστηκε από μικρούς και μεγάλους.

Ο σύλλογος γυναικών διοργάνωσε πάρτι μασκέ στο» Πέτρινο» όπου ο Ντι-Τζει Πάνος έδωσε ρέστα κι έπαιξε τα πάντα. Κι ο σύλλογος γονέων παιδική ετοίμασε εκδήλωση στο σχολείο με τον διάσημο πια στο νησί Μάτζο-Τζότζο.

Η επόμενη εβδομάδα έφυγε τρέχοντας και το τριήμερο που έφερε κόσμο στο νησί ήταν γεμάτο και διασκεδαστικό. Με το ζόρι βέβαια στην αρχή αλλά μετά σε παρέσερνε το αποκριάτικο κλίμα κι έμπαινες κι εσύ στο ρυθμό. Πάρτι του γυμνασίου στο» Βοοm Βοοm» το Σάββατο  με τους ξένους να μας βάζουν τα γυαλιά στο κέφι.  Κυριακή πρωί η μικρή παρέλαση των παιδιών με την συνοδεία των γονιών τους στο καρναβάλι που διοργάνωσε ο σύλλογος γονέων σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο. Λίγοι οι καρναβαλιστές περισσότεροι οι θεατές  και βασιλιάς του καρναβαλιού ….το αρνί του Τάσου που ντύθηκε ταύρος και την καταβρήκε αφού σε όλη την πορεία βόσκαγε το σκηνικό.

Και το βράδυ τα μπουζούκια στο» Ρrecious» βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση  από το κοινό που τα κράτησε μέχρι τα χαράματα.

Μεγάλος νικητής της αποκριάς αναδείχτηκε ο Μήτσος που ανταποκρίθηκε σε όλα τα καλέσματα και με την παρουσία και το κέφι του έκλεψε την παράσταση.

Το βραβείο καλύτερης αμφίεσης όμως κερδίζει ο Καρδινάλιος. Εντυπωσιακός πληθωρικός γεμάτος και …κεφάτος .

Βραβείο αμφίεσης εκτός συναγωνισμού στον Χρίστο.

WP_20170226_13_08_02_Pro

(Ο Χρίστος με την μισή αμφίεση, Τον έτρωγε η περούκα)

Και στην Λευκάδα όμως το καρναβάλι φέτος είχε πολύ εντυπωσιακά θέματα με υπέροχες στολές και άρματα. Δεν έλειψαν όμως και τα ευτράπελα αφού η απονομή της ράβδου και η φετινή διοργάνωση δημιούργησε γκρίνιες και διαμαρτυρίες.

Κι η επόμενη μέρα ξημέρωσε ηλιόλουστη . Χρόνια είχαμε να δούμε καλό καιρό και ήλιο την Καθαρά Δευτέρα κι επειδή την Κυριακή έβρεχε μέχρι της πέντε το πρωί ξεγελαστήκαμε και δεν προετοιμαστήκαμε για κούλουμα στην εξοχή.

Όποιοι όμως προ νόησαν πέρασαν καλά. Στο Φανάρι και σε άλλες παραλίες γιόρτασαν παραδοσιακά αρκετές παρέες τα κούλουμα.

Με τα απαραίτητα θαλασσινά και σαρακοστιανά εδέσματα στο τραπέζι  με πολύ χοληστερίνη και πίεση από το αλάτι ,και με την απουσία για άλλη μια χρονιά του καποσάντε.

Η άπνοια όμως δεν βοήθησε το πέταγμα του αετού.

Μάταιες οι προσπάθειες του Στάθη και του Ηλία να σηκώσουν χαρταετό στη μέση της πλατείας. Τα έπαιρνε για λίγο και μετά κολομύταε…

Και τι αετός ! Μαύρος πειρατής. Ντυμένος μοσκαράς κι ο αετός. Θα μου πείς που να βρεθούν οι άλλοι…Ούτε λαδόκολλα  έβρισκες αλλά ούτε κι εφημερίδες για την ουρά. Θυσία και οι χαρταετοί στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Μας έφαγε η sanitaς και τα κομπιούτερ.

Κι ο μήνας κλείνει με στιγμές χαράς και κεφιού . Στο μεταξύ όμως έγραψε κι ευχάριστες στιγμές με γεννητούρια και γάμους.

Κατά σειρά εμφάνισης , ο Βασίλης Κονιδάρης (Τσίλιας  )παντρεύτηκε με την Αγγελική Μυλωνά στις αρχές του μήνα στην Αθήνα για να ακολουθήσει λίγο αργότερα ο γάμος του Νίκου Μάργαρη και της  Εφης Ζήκου  (μεγανησιώτη από την μητέρα του)  σε έναν υπέροχο παραδοσιακό γάμο στην Κοζάνη. Το πρωτότυπο σε αυτόν το γάμο ήταν ότι οι μπομπονιέρες είχαν μοιραστεί νωρίτερα με το προσκλητήριο.

Εκείνο το Σαββατοκύριακο έκθεση και γάμος είχαν αδειάσει το νησί.

Και κλείνοντας, ανήμερα της Καθαρής Δευτέρα ο Νίκος Πολίτης παντρεύτηκε την αγαπημένη του Χάνα στην Αγγλία.

Κανένας από τους τρεις γάμους δεν έγινε στο νησί αλλά μην στεναχωριέστε… Θα γίνει ο καλύτερος εδώ, γιατί έρχεται ο γάμος της χρονιάς σε λίγο. (λεπτομέρειες αργότερα)

Αλήθεια ξέρατε ότι υπάρχει εταιρία που διοργανώνει γάμους ξένων στο νησί; Εγώ δεν το γνώριζα μέχρι που έπεσα τυχαία σε ένα blog . Δείτε:https://meganisiweddings.com/blog

Και στα δικά σας οι ελεύθεροι παιδιά….

Και γεννήσεις είχαμε μέσα στο μήνα με τρία αγοράκια (αγοροχρονιά φέτος) να έρχονται στον κόσμο τον Φλεβάρη.

Η Μάρθα και ο Νίκος Μάντζαρης γέννησαν δίδυμα , η Άννα και ο Στάθης Πάλμος απέκτησαν το δεύτερο αγοράκι τους  στις 23 του μήνα.

Πάντα ο Φλεβάρης έχει γεννητούρια και δεν είναι τυχαίο αυτό. Ο Μάης λένε ότι είναι ο μήνας με τις περισσότερες συλλήψεις εμβρύων .

Και έτσι πολλοί Υδροχόοι και Ψαράκια είχαν γενέθλια αυτό το μήνα. Χρόνια πολλά και σε αυτούς και σε εκείνους που γιόρταζαν . Στις Παναγιώτες και Υπαπαντές   στις Χαρούλες και στους Χαράλαμπους αλλά και στις  Βαλεντίνες.

Και κάπου εδώ ολοκληρώνονται οι στιγμές μας και αποχαιρετάμε κι επίσημα τον πιο δύσκολο και βαρύ  χειμώνα  των τελευταίων χρόνων.

Άνοιξη από σήμερα που μπήκε βροχερή. Όσο και να βρέξει πόσο πια θα κρατήσει;;; Και το Πάσχα ζυγώνει μέρα με τη μέρα. Αν και βροχερό λένε οι προβλέψεις σιγά το πράμα. Λες και θα είναι το μόνο Πάσχα που θα βρέχει.

Καλό Μήνα λοιπόν. Αλλάξτε διάθεση κι εσείς και προετοιμαστείτε σιγά σιγά. Μια στιγμή έμεινε ως τότε.

Εμείς εδώ θα τα ετοιμάσουμε όλα. Θα αλλάξουμε θα  καθαρίσουμε, θα πλύνουμε, θα ασπρίσουμε, θα ανοίξουμε και θα σας περιμένουμε.

Μέχρι τότε…. Να είμαστε όλοι καλά.

Από Μεγανήσι…. Καλό Βράδυ!