Η Axion Hellas έδωσε ζωή σε Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό

Ένα τριήμερο προσφοράς. Μια ολόκληρη ομάδα ξεχύθηκε στα τρία νησιά μας και για τρεις ολόκληρες ημέρες προσέφεραν ιατρικά, κοινωνικά αλλά και πολιτιστικά… Και όταν ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος φεύγοντας πήραν για αμοιβή την καθαρή ματιά των ανθρώπων των νησιών μας που τους αποχαιρετούσαν με ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια ζεστή αγκαλιά. Το Ιόνιο τους αγκάλιασε για πρώτη φορά και αυτοί προσέφεραν αφιλοκερδώς και με μεγάλη λαχτάρα τις υπηρεσίες τους…

Ναι είναι η πρώτη εξόρμηση που έχει γίνει στο Ιόνιο.   Σκόπος  είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, παρέχοντας ιατρικές εξετάσεις, δημιουργώντας υποδομές καίριας σημασίας για την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν  σεμινάρια για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου με σκοπό την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Το ταξίδι της AxionHellas ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ με 74 άτομα δυναμικό . Μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου  επισκέφθηκαν τα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό όπου  πραγματοποιήθηκαν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις παιδιών και ενηλίκων από μια ομάδα γιατρών  15 διαφορετικών ειδικοτήτων.

axion30

 

Η ομάδα της Axion Hellas μαζί με το ιατρικό επιτελείο βρέθηκε την πρώτη ημέρα στην κοινότητα του Καλάμου όπου εξετάστηκαν περίπου 120 άτομα.  Μεταξύ άλλων  πραγματοποίησαν  αιμοληψίες για εργαστηριακές εξετάσεις ενώ έκαναν παιδιατρικές, γυναικολογικές, πνευμονολογικές, ενδοκρινολογικές, γαστρεντερολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις σε όλους τους κατοίκους…Όμως η κοινωνική προσφορά της AXION HELLAS δεν σταμάτησε μόνο στο ιατρικό μέρος. Υπολογιστές, εκτυπωτές και πολλά δώρα για τα παιδιά…

Ο Πρόεδρος της Axion Hellas κ. Βασίλης Πατέρας μαζί με μέλη της ομάδας, με μακρόχρονη ναυτική εμπειρία,  πρόσφεραν τα φουσκωτά σκάφη τους για το έργο της Axion, μετέφεραν για ιατρικές εξετάσεις υπερηλίκους κατοίκους της κοινότητας Καστού σε κοντινά Ιατρικά Κέντρα Υγείας.

axion33

 

Παιδιά και ενήλικες στο Μεγανήσι, γύρω στα 310 άτομα, επισκέφθηκαν το Ιατρικό Κέντρο και από την εξειδικευμένη ομάδα ιατρών της AxionHellas δέχτηκαν την απαραίτητη φροντίδα ενώ έγιναν σε όλους οι απαιτούμενες εξετάσεις.

axion3

 

Πολλά περιστατικά για τους ορθοπεδικούς, οφθαλμίατρους, όπως έγιναν και μικρά χειρουργεία ( όπως αφαίρεση λιπωμάτων) , εμβολιασμός παιδιών. Αρκετά υπερηχογραφήματα, triplex και αγγείων. Υπερηχογραφήματα μαστού, 100 στο Μεγανήσι και 25 στον Κάλαμο όπως και 3 βιοψίες μαστού, βιοψία θυρεοειδή.  Έγινε δωρεά ένα κρεβάτι νοσηλείας στο Ιατρικό Κέντρο, όπως και ενός μετρητή πήξης αίματος  (INR).

Εκτός των εξετάσεων που έγιναν στους κατοίκους ήταν έντονη η πολιτιστική και ενημερωτική δράση της ομάδας.  Η Ντόρα Πάλη, υποδιευθύντρια της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ, μαζί με την Ολυμπιονίκη Εύη Μωραϊτίδου, μίλησαν στα παιδιά για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και πώς μέσα από τον αθλητισμό μπορούν να μάθουν να σέβονται  την διαφορετικότητα.

axion26

 

Στο δημοτικό και στο Γυμνάσιο Μεγανησίου παραδόθηκε σχολικός εξοπλισμός και υπολογιστές δωρεάς Ροζμαρι και Πολυς Χατζηϊωάννου. Επίσης βιβλία από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και σχολικά είδη από την εταιρία ΔΕΛΕΝΔΑΣ . Στο Δημαρχείο Μεγανησίου δόθηκαν από την Neptunes Lines μηχανικά σάρωθρα καθαριότητας του Δήμου

axion17

Επίσης το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη της Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε. δημιούργησε τη μουσειοσκευή με θέμα: Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα.  Παρουσιάστηκε από την αρχαιολόγο Ελένη Μάρκου, στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του Μεγανησίου. Δίδαξε  στους μαθητές τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων και τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής, μέσα από κείμενα, CD με εικόνες, πιστά αντίγραφα αρχαίων σκευών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προτάσεις για δραστηριότητες.

axion16

 

Σε μια άλλη εκδήλωση , η κ. Μίνα Κακανιά, δημοσιογράφος γαστρονομίας, εξήγησε στους Μεγανησιώτες πώς μπορεί η Ελληνική γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν να βοηθήσει την ανάπτυξη του νησιού. O βασικός σκοπός της παρουσίασης ήταν να προταθούν τρόποι για την αναβάθμιση της γαστρονομίας εκμεταλλευόμενοι γηγενή προϊόντα, έτσι ώστε να αποτελέσει η κουζίνα τους έναν από τους πρώτους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να επιλέγουν το Μεγανήσι σαν τόπο διακοπών.

axion11

 

Πηγή: Lefkada Press