Στιγμές Μαΐου 2017’ !

Ο Μάης σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος του χειμώνα και μας  οδηγεί πια στο καλοκαίρι που έρχεται.

Τελειώνουν και αρχίζουν σχεδόν ισάριθμα πράγματα .Τελειώνουν τα σχολεία αρχίζουν οι διακοπές. Φεύγει ο χειμώνας κι έρχεται καλοκαίρι.

Η ησυχία  η μοναξιά και η ηρεμία μας αποχαιρετούν και καλωσορίζουμε την ένταση την βαβούρα και την πολυκοσμία…

Κάποιοι θα κάνουν διακοπές  ενώ οι περισσότεροι …τα κεφάλια μέσα. .

Και κάθε Μάης  γράφει και ξεχωριστές στιγμές εκτός από τις συνηθισμένες αλλαγές.

Κι ο φετινός με πολλές τέτοιες, ευχάριστες, δυσάρεστες, αδιάφορες, αστείες  καθημερινές στιγμές.

Με μια μεγάλη απώλεια, το  ταξίδι του Νεκτάριου  την ημέρα των γενεθλίων του που νικήθηκε στην μεγαλύτερη μάχη της ζωής του άρχισε ο Μάης. Και οι πρώτες μέρες θλιμμένες και δύσκολες για όσους τον ήξεραν… και ήταν πολλοί . Στοχαστής ,ποιητής , αγωνιστής .  Ευαίσθητος  και βαθιά συναισθηματικός. Με έντονη παρουσία στην τοπική  αυτοδιοίκηση,  που  από την θέση του δημοτικού υπαλλήλου  έβαλε πλάτη  στην  λειτουργία  και αυτοδυναμία του δήμου. Αγαπημένος φίλος ,  αδελφή ψυχή…

Καλό ταξίδι  Νεκτάριε και να μας προσέχεις… Κι εμείς θα κρατάμε όλες τις στιγμές που σημάδεψες με την παρουσία τον λόγο τις πράξεις σου. Και είναι πολλά αυτά που σε θυμίζουν.…

Δημιουργία εικόναςΝΕΚΤ

Οι  μέρες περνούσαν  κι η καθημερινότητα προχωρούσε.

«Το αγόρι με την βαλίτσα» μας ταξίδεψε  και μας συγκίνησε.

Μια όμορφη ιστορία που μεταφέρθηκε από τα παιδιά του γυμνασίου σε μια επιτυχημένη θεατρική παράσταση στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του σχολείου.

Η σκηνή πλημμύρισε ταλέντο από τις μικρές μαθήτριες που πήραν μέρος και μετέδωσαν με απόλυτη επιτυχία το πάντα επίκαιρο μήνυμα του αντιρατσισμού μέσα από την ιστορία του μικρού μετανάστη. Η αίθουσα και στις δύο παραστάσεις γεμάτη με σημαντικές παρουσίες αλλά και απουσίες.

Ύστερα ξεδίπλωσαν ξανά το ταλέντο τους σε μια μουσική εκδήλωση με συμμαθητές τους από σχολεία του Νυδριού και της Λευκάδας . Οι μελωδικές τους φωνούλες κέρδισαν ξανά το κοινό .

Στην  συνέχεια παρουσίασαν τα προγράμματα και τις εργασίες τους  που ετοίμαζαν όλη τη χρονιά   και κάποια από αυτά έδωσαν εξετάσεις σε ξένες γλώσσες.  Κι ύστερα το έριξαν στο διάβασμα για τις εξετάσεις τους βαρυγκωμώντας και με βαριά καρδιά  φυσικά.

Στην ξέρα στο Νησόπουλο έριξε ο απρόσεχτος καπετάνιος  σκάφος πολυτελείας και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση  από το λιμεναρχείο για την διάσωση του. Οι επιβάτες δεν κινδύνευσαν αλλά το «φτωχό ‘ και ταλαιπωρημένο σκαρί υπέστη αρκετές ζημιές. Για …λύπηση και ο άπορος ιδιοκτήτης που θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκαταστήσει τις ζημιές.

«Ζημιά» μας έχει κάνει  κι εμάς το survivor  που γίναμε ξαφνικά οπαδοί  και πολωθήκαμε άσχημα  με τους μαχητές και τους διάσημους. Μεταξύ μας τώρα τόση επιρροή δεν την περίμενα. Όχι μόνο δεν χάνουμε επεισόδιο  τόχουμε βάλει για τα καλά στην  καθημερινότητα μας πότε για πλάκα πότε σοβαρά.

Κορυφαίες οι ατάκες του Νίκου.

_Πώς πάει η σαιζόν Νίκο;  Πώς να πάει, σαν τη Λάουρα!

_Φαρμακοποιέ, τι σημαίνει άλικος πάγος γιατί εγώ βλέπω survivor

 

Κι έφερε και τις πρώτες καρύδες στο νησί αλλά επειδή ο σφάχτης της καρύδας δεν είναι εδώ  μας έφερε αυτές που τις ανοίγεις και τις ρουφάς με το καλαμάκι.

Και φώναξε τον… Γιώργο Αγγελόπουλο φυσικά να δοκιμάσει πρώτος.

WP_20170516_12_28_20_Pro

Και μετά μαζί με το δικό μου το ψώνιο προσπάθησαν να κλέψουν λίγη από την δόξα του διάσημου τούρκου ψήστη κι  αλάτισαν το κρέας από …ψηλά… Τόχουνε όμως μη μου πείτε…

alati

Ζημιά σας λέω το ριάλιτι που όμως από ότι φαίνεται ο κόσμος τόχει ανάγκη  αν κρίνω από την θεαματικότητα και την απήχηση που έχει .

Κάτι ανάλογο ετοιμάζει η ισραηλινή τηλεόραση που επέλεξε το Μεγανήσι για να κάνει γυρίσματα. Για πάνω από 20  μέρες σε νοικιασμένες βίλες εδώ στο νησί γυρίστηκε ανάλογο ριάλιτι που θα προβληθεί στο Ισραήλ. Οι παίχτες διαγωνίστηκαν σε διάφορα παιχνίδια , μεταξύ αυτών και  στο χασάπικο με κριτές ντόπιους.

Με ειδική ασφάλεια περιφέρονταν στα χωριά και οι διαγωνισμοί εξελίσσονταν σε διάφορα σημεία. Στον Μπόιρα έκαναν διαγωνισμό φαγητού με κλειστά μάτια ενώ στον Τζοβόλα  χόρεψαν χασάπικο . Τονωτική ένεση στο νησί αφού η παραγωγή μετρούσε εκτός από τους παίχτες και πολύ  προσωπικό στο συνεργείο. Έτσι λίγο πολύ, μαζί με τα εκδρομικά  κάτι κινήθηκε τον Μάη.

Πολύ μεγάλη επιτυχία για τον Αλέκο και τον Βησσαρίωνα σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάκτηση της 2ης θέσης στους σχολικούς αγώνες μπάσκετ με την ομάδα του Πρωτέα Βούλας όπου είναι προπονητές. Κι εμείς σαν περήφανοι Μεγανησιώτες δεν μπορούμε να μην καμαρώσουμε για τους συμπατριώτες μας.

Κι ο φαρμακοποιός όμως δεν τα πήγε κι άσχημα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκάκι  κατακτώντας την έβδομη θέση. Έτοιμο επίσης και το επόμενο του βιβλίο , το αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο « Ο άλικος πάγος». Ανυπομονούμε να το διαβάσουμε. Να είναι καλοτάξιδο και αυτό.

Κι ο φετινός Μάης συνεχίζει την αναφορά του σε Μεγανησιώτες με ταλέντα , με τον μικρό Δημήτρη Σκλαβενίτη να αναφέρεται σε ειδικό αφιέρωμα σαν ανερχόμενο αστέρι στο χώρο του μπάσκετ και την Τζένη Δάγλα να ανεβάζει την επόμενη θεατρική της παράσταση.

Μια εκπομπή από μόνοι μας με τίτλο «Μεγανήσι έχεις ταλέντο» είμαστε…

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και πάντα επιτυχίες παιδιά.

Κι οι μέρες του Μάη περνούν σιγά σιγά. Ο κόσμος που μπαίνει στο νησί αυξάνεται αργά και σταθερά. Και η δουλειά το ίδιο. Πιο ήσυχος θα έλεγε κανείς ο φετινός Μάης και με έναν περίεργο καιρό τη μια με πολύ ζέστη την άλλη με ψύχρα και βροχούλα.

Οι κουβέντες ίδιες και πάντα με βάση την καθημερινή ροή των γεγονότων. Πολιτικές, κοινωνικές, επαγγελματικές , αστείες και πιο σοβαρές συζητήσεις, την ώρα του καφέ του φαγητού της ανάσας .Προβληματισμοί , στρατηγικές, προβλέψεις  διαπιστώσεις και ανησυχίες  για το μέλλον του νησιού, της δουλειάς μας, των παιδιών μας. Ποιος χώρισε ποιος έσμιξε. Ποιος τσακώθηκε με ποιόν και ποιος τράκαρε. Ποιος  έρχεται και ποιος θα φύγει. Πόσοι θα μείνουμε φέτος το χειμώνα και ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος.

Ποιο μαγαζί έχει απόψε κόσμο , και πόσα μπουριά πήραν μπροστά ποιος άραξε που.Γκρίνιες παράπονα αλλά και γέλια και καλαμπούρια.

Με αυξημένη παρατηρητικότητα εντοπίζουμε και σχολιάζουμε  ότι συμβαίνει γύρω μας αφού έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο αυτή την εποχή. Έτσι στη κουβέντα μας μπαίνει  το νέο αταίριαστο ζευγάρι που έδεσε από το πουθενά και  η Σαμάνθα που  ξαναβγήκε στο παζάρι  και τραβάει το ενδιαφέρον των περαστικών και ποζάρει σαν κυρία κάθε βράδυ στους φωτογράφους. Τα χελιδόνια που ταΐζουν τα μικρά τους και μας έχουν πάρει τα αυτιά από το τιτίβισμα. Έτσι χτυπάει και το κινητό μου και με μπερδεύει. αφήστε που το …στίγμα τους είναι παντού.

Κι οι δεκαοχτούρες στα πεύκα που καθόλου δεν πάνε πίσω. Γρου-γρου μέρα νύχτα. Παλεύουν να γλυτώσουν τα αυγά τους από το ύψος και τις γάτες που σκαρφαλώνουν αλλά μετράνε συνεχώς απώλειες αφού τα αυγά τους πέφτουν από την φωλιά και σπάνε. Εντύπωση μας έκανε κι η μεγάλη ποσότητα κρόκου που περιέχει ένα τόσο μικρό αυγό. (Προσέξτε φωτο στο βίντεο).

Μέχρι και χελώνα βγήκε βόλτα και σταμάτησε για ώρα η κυκλοφορία μέχρι να περάσει απέναντι. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το φίδι στο λιμάνι που είπε να δοκιμάσει απογευματινό κοκτέιλ στη μαρίνα αλλά ο φακός ήταν εκεί και το συνέλαβε.Κι εμείς το …τσακώσαμε!

Όπως βλέπετε αυτή την εποχή ακούμε και βλέπουμε τα πάντα. Και η φύση γράφει τις δικές τις στιγμές.

Κάθε μέρα και από κάτι έχουμε να μας απασχολεί.

Κι έτσι περνάνε οι ώρες μας οι μέρες ο καιρός μας.  Μέχρι να στρωθούμε  για τα καλά στη δουλειά και να μην χωράνε πολλές σκέψεις στο μυαλό μας. Έτσι είναι πάντα οι Μάηδες εδώ.  Και τα γεγονότα ευχάριστα και δυσάρεστα μαζί, γράφονται στο  ημερολόγιο του.

Μανούλα έγινε για τρίτη φορά η  Νάνσυ κι η συνταγή δεν άλλαξε ούτε αυτή τη φορά. Αγοράκι απέκτησε ξανά. Με τέσσερις άντρες να δω πώς θα τα βγάλεις πέρα.

Η βάφτιση του μικρού Άλκιμου του Νίκου και της Μελίνας στο γραφικό εκκλησάκι του Αη Γιάννη παραμονή του αγίου Κωνσταντίνου και το γλέντι που ακολούθησε μετά με τις μουσικές επιλογές του Στάθη  ένα ευχάριστο γεγονός που μας  έδωσε την αφορμή να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα.

Οι επόμενες στιγμές ευχάριστες και δυσάρεστες μαζί αφού το νησί βίωσε κάτι πρωτοφανές.

Την ίδια μέρα η ζωή  θέλησε να δείξει τις δύο  όψεις  της μαζί.  Την λύπη και την χαρά.  Το γέλιο και το κλάμα.  Την αρχή και το τέλος…

Κι εκείνη τη μέρα τα ζήσαμε όλα μαζί. Μια νέα ζωή  ξεκινούσε  για τον Σπύρο και την Κατερίνα που παντρεύτηκαν με θρησκευτικό γάμο και βάφτισαν τα παιδάκια τους Ζωή και Χαράλαμπο, και μια άλλη τέλειωνε παραδομένη σε μια άνιση μάχη με την αρρώστια.

Ένας ακόμα νέος άνθρωπος έφευγε . Ο Λάκης ακολούθησε τον Νεκτάριο στο μεγάλο ταξίδι.

Χρόνια πάλευε και έβγαζε ψεύτες τους γιατρούς  με ότι του είχε αφήσει η αρρώστια γιατί σε κάθε μάχη,  του έπαιρνε από κάτι. Και μες το σκοτάδι  η φωτεινή του ψυχή και η αθωότητα της σκέψης του ξεχώριζαν όλο και περισσότερο. Κι είναι από εκείνες τις φορές που μαθαίνεις αληθινά έναν άνθρωπο. Και μετανιώνεις  που δεν τον γνώρισες νωρίτερα. Που δεν είχες μοιραστεί περισσότερα που δεν είχες πει όσα έπρεπε. Για να τα ξέρει, για να τα πάρει μαζί του, και να σου πει κι εκείνος τα ίδια όσο ακόμα είχε φωνή.

Κι είναι από εκείνες τις στιγμές που ανακαλύπτεις και συνειδητοποιείς τις πραγματικές αξίες… Καλό  ταξίδι ξάδερφε… Ξέρεις  τι θα θυμάμαι πάντα!

Κι έτσι ο Μάης έφυγε κλείνοντας μελαγχολικά αλλά και αισιόδοξα αφού το καλοκαίρι  του 17 μπαίνει επίσημα πια στις ζωές μας. Κι ο καθένας μας για τους δικούς του λόγους το περιμένει ανυπόμονα. Μακάρι αυτό να είναι το καλύτερο καλοκαίρι για όλους .

Χαρούμενο, ανέμελο, αποδοτικό , όπως το περιμένει ο καθένας. Με ευχάριστα γεγονότα σε αναμονή, γάμους, βαφτίσεις , γιορτές, εκδηλώσεις, μαζώξεις, και ήσυχες βραδιές με φίλους…

Κι οι δικές μας στιγμές τελειώνουν εδώ. Να ευχηθούμε  καλή δύναμη στα παιδιά που γράφουν πανελλήνιες και καλά αποτελέσματα.

Εμείς θα τα πούμε ξανά σε τρεις μήνες.

Μέχρι τότε …Να είμαστε όλοι καλά…

Από Μεγανήσι… Καλό βράδυ!

Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση στο νησί.