Ανακοινώσεις ΚΚΕ για περιοδία και Συρία.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία στους Τσουκαλάδες που διοργάνωσε η Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε μια μια περίοδο που κλιμακώνονται οι επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και στη Συρία και που απασχολούν, δικαιολογημένα, εντονότερα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας.

 

Στην ομιλία του ο σ. Τηλέμαχος Δημουλάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ανταγωνισμοί μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών είναι σε εξέλιξη και ότι το κύριο ζήτημα που τους πυροδοτεί είναι το κυνήγι για το μοίρασμα του πλούτου που παράγουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο και τον καρπώνονται οι καπιταλιστές. Πάνω σε αυτή τη μοιρασιά γεννιούνται οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις που μπορεί να φτάσουν σε ένοπλες ανοιχτές συγκρούσεις, στην αλλαγή συνόρων.

ΟΙ ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δημιουργούνται και αλλάζουν ανάλογα με τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ που μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ανέλαβε υψηλόβαθμη στελεχική θέση σε ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο. Αντίστοιχα το γεγονός ότι για την ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας θα καθορίζεται με στρατηγικό τρόπο ανάλογα με το τι συμφέρεί τα κέρδη των μονοπωλίων.

Ο ομιλητής ανέδειξε επίσης το ρόλο στο μοίρασμα του πλούτου της ευρύτερης περιοχής που θέλει να παίξει και η αστική τάξη της Ελλάδας. Εκεί βρίσκεται και ο ανταγωνισμός με την Τουρκία που είναι ισχυρή περιφερειακή στρατιωτική δύναμη αμφισβητώντας και διεκδικώντας κυρίως τη δυνατότητα για οικονομική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Τέλος αναφέρθηκε στη σχέση που έχει η εξωτερική πολιτική της αστικής τάξης της Ελλάδας που την εκφράζουν για λογαριασμό της οι αστικές κυβερνήσεις, ότι είναι άμεση συνέχεια της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας  που ματώνει το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου.

 

Η ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση και σε συνέχιση των αγώνων. Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να πληρώσει και με νέες περιπέτειες, πάλι για την εξασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την εξασφάλιση κομματιού της μοιρασιάς της λείας για τα μονοπώλια, αφού αυτό επιδιώκεται μέσω των επεμβάσεων και των πολέμων.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για να κλείσει η βάση της Σούδας κι όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Για να κλείσουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο που είναι ορμητήρια θανάτου. Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, για την ανάκτηση των απωλειών τους, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, δίνουμε τη μάχη ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Λευκάδα, 14 Απρίλη

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΑΠΡΙΛΗ 7.30 μμ, ΠΛ. ΑΓ. ΜΗΝΑ

Με τη σημερινή επίθεσή τους στη Συρία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Πραγματικός τους στόχος είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής. Αυτός ο στόχος τους φέρνει σ’ αντιπαράθεση μ’ άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και περιφερειακές δυνάμεις, με κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, γιατί υπηρετούν ανταγωνιστικά σχέδια.

Η όξυνση των ανταγωνισμών, σε συνδυασμό με την τεράστια συγκέντρωση αντιμαχόμενων πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς τόσο της περιοχής, όσο και όλου του κόσμου. Θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κύματα των προσφύγων και ξεριζωμένων, για τους οποίους οι θύτες – κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί – χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει διαφορετικά – με εμπορικούς “πολέμους” και αντιλαϊκά μέτρα – τα τεράστια αδιέξοδά του. Αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής που βυθίζει τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί μπλέκει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σ’ αυτό το μακελειό, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών. Συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παίζει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα. Συνεργάζεται στρατιωτικά με κράτη – δολοφόνους, όπως το Ισραήλ. Προσπαθεί συστηματικά να εξωραΐσει τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.

Αποτελεί τεράστια κοροϊδία ο ισχυρισμός ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θωρακίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για τον πρόσθετο λόγο της διαταραχής των σχέσεων Τουρκίας – ΝΑΤΟ. Άλλωστε, η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας αποτελεί κομμάτι των συνολικότερων εξελίξεων στην περιοχή. Για λογαριασμό των συμφερόντων της δικής της αστικής τάξης, η Τουρκία παζαρεύει τις σχέσεις της τόσο με το ΝΑΤΟ, όσο και με τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης κι αλλαγής συνόρων. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Δεν νοιάζονται για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Νοιάζονται μόνο για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην ιστορία. Η κυβερνητική πολιτική της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τις πιθανότητες εμπλοκής του σ’ έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός. Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες και μεγάλους κινδύνους για την καπιταλιστική κερδοφορία, αφού αυτό επιδιώκεται μέσω των επεμβάσεων και των πολέμων.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας κι όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Με την αλληλεγγύη και την κοινή τους πάλη να ορθώσουν τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουν στο στόχαστρο το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΑΠΡΙΛΗ 7.30 μμ, ΠΛ. ΑΓ. ΜΗΝΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ