Με επιτυχία η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Φερεντίνου «Εν τούτω χτύπα» στον Βύρωνα

(Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα)

Με την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα να είναι κοσμημένη με θαλασσινούς, κυρίως, πίνακες, του Μεγανησιώτη συγγραφέα-ζωγράφου, έγινε με επιτυχία το βράδυ της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου, στο Δημαρχείο Βύρωνα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής με τίτλο «Εν τούτω χτύπα» του Γιώργου Φερεντίνου.

Στο εικαστικό και λογοτεχνικό έργο καθώς και τη ζωή του συντοπίτη μας συγγραφέα-ζωγράφου αναφέρθηκε σύντομα, προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον Πάνος Τριγάζης, χαρακτηρίζοντας τον Γιώργο Φερεντίνο ως ανήσυχη φύση, που σε ηλικία 18 χρονών, μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Λευκάδας, μπάρκαρε μούτσος στα καράβια. «Από εκείνα τα ταξίδια κρατά τις εικόνες που θα βγουν αργότερα στα θαλασσινά του ποιήματα και στους πίνακές του», πρόσθεσε ο κ. Τριγάζης. Αργότερα ο Γ. Φερεντίνος θα αφήσει τη θάλασσα και τα ταξίδια και το 1973 θα εργαστεί ξυλοκόπος στα Βραχώδη Όρη του δυτικού Καναδά, ενώ παράλληλα σπουδάζει και εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία. Το 1978 θα παρουσιάσει στο Βανκούβερ την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής, για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια πάνω από 40 συνολικά εκθέσεις ζωγραφικής σε Ελλάδα, Καναδά και Αμερική.

Έχει εκδώσει συνολικά 12 βιβλία ποίησης και λογοτεχνίας. Για την ποίησή του τιμήθηκε πέντε φορές με το βραβείο «Νίκος Καββαδίας», από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ η ποιητική του συλλογή «Χωρίς στεριές», που κυκλοφόρησε το 2004, μελοποιήθηκε από τον συντοπίτη του Χρυσόστομο Κονιδάρη. O Π. Τριγάζης πρόσθεσε ακόμη ότι εκτός των άλλων ο Γιώργος Φερεντίνος έχει ασχοληθεί με επιτυχία με τη γλυπτική, με έργα του να εκτίθενται σήμερα σε μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ έκανε και το σήμα δημοτικής παράταξης, διάδοχος της οποίας είναι σήμερα η δημοτική αρχή Βύρωνα υπό τον κ. Άκη Κατωπόδη, καθώς και τα σχέδια για τα Αγαλματάκια στην πλατεία Ανάληψης.

Στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο «Εν τούτω χτύπα», ο Βασίλης Κανέλλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο οποίος διάβασε ποιήματα από την ποιητική συλλογή, το πρώτο μέρος της οποίας, είναι, όπως είπε, γραμμένο σε ελεύθερο στίχο και κινείται ανάμεσα στο δίπολο πόλεμος – ειρήνη.

Ο λόγος δόθηκε κατόπιν για την καθαυτό παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Παύλο Ναθαναήλ, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι ο συγγραφέας δεν θα πρέπει να αποκαλείται ποιητής ή πεζογράφος, αλλά λογοτέχνης, αφού από τα 12 βιβλία του τα 7 είναι ποιητικά και τα 5 πεζά. Μίλησαν ακόμη ο κ. Άκης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Βύρωνα και η κα Δήμητρα Νούση, Γραμματέας του Συνδέσμου Μπάιρον.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε τέλος για το βιβλίο του και γενικότερα την ποίηση: «Μια ψηφίδα νομίζω ότι πρόσθεσα κι εγώ στο τεράστιο ψηφιδωτό που λέγεται ποίηση…. Ένα είναι σίγουρο. Αν δεν κουβαλάς μαζί σου κάποιους δαίμονες που ώρες ώρες σου φωνάζουν και σε πνίγουν στίχος βαθύς και με μήνυμα κοινωνικό δεν βγαίνει. Εγώ με αυτούς τους κυρίους «δαίμονες» δεν ξέρω πότε συναντηθήκαμε, αλλά από το δημοτικό σχολείο που πρωτοέγραψα στίχους μέχρι και σήμερα ό,τι και αν έκανα, όσο κι αν προσπάθησα, δεν μπόρεσα ποτέ να τους ξεφορτωθώ. Εδώ στο σβέρκο, κολλημένοι με το καπίστρι να μην σε αφήνουν να προσπεράσεις ή να παραβλέψεις τίποτε από τα όσα μύρια στραβά κι άδικα καθημερινά μας ζώνουν…».

(Οι φωτογραφίες και το βίντεο της εκδήλωσης, απ΄ όπου έγινε η απομαγνητοφώνηση, μας στάλθηκαν από τον Κώστα Πατρίκιο, τον οποίο και ευχαριστούμε).

 

 

Άλμπουμ με 24 φωτογραφίες Για να δείτε πατήστε ΕΔΩ