Οι αρχάγγελοι των Αγ. Αποστόλων

ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ
 
Με την ευκαιρία της εορτής των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου) δημοσιεύουμε δύο εικόνες.
Πρόκειται για εικόνες αγιογραφημένες επάνω στις θύρες του Τέμπλου του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων Κατωμερίου (Μεγανησίου) και είναι έργα του έτους 1879.
Εικονίζεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ στη νότια (δεξιά) είσοδο του Αγίου Βήματος και ο αρχάγγελος Μιχαήλ στη βόρεια (αριστερή) είσοδο, κρατώντας και οι δύο σύμβολα του Πάθους του Ιησού Χριστού (Σταυρός,καρφιά, λόγχη, κάλαμος, σπόγγος, κολώνα φραγγελώσεως, μαστίγιο, αγκάθια για το αγκάθινο στεφάνι).
Οι εικόνες αυτές συντηρήθηκαν από ειδικό συντηρητή πρόσφατα.
Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της γενικής ανακαινίσεως του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων, που άρχισε από πέρυσι με την αντικατάσταση της στέγης και συνεχίζεται αυτό το διάστημα με την στερέωση της τοιχοποιίας και το ανασοβάτισμα, αποφασίσθηκε και η συντήρηση των εικόνων του τέμπλου (50 στον αριθμό) και της οροφής (10 μεγάλες ελαιογραφίες).
Πρόκειται για έργα τέχνης και κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας του Μεγανησίου, που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές και οφείλουμε να διαφυλάξουμε!
Ευχαριστούμε προκαταβολικώς όσους ενισχύουν το έργο και ενημερώνουμε ότι κυκλοφορεί αναλυτικός κατάλογος των εικόνων που πρόκειται να συντηρηθούν, για όσους επιθυμούν να αναλάβουν το κόστος συντηρήσεως κάποιας εικόνας.
ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ