Ενημέρωση Δημοτικής Παράταξης «Μεγανήσι για Όλους» και βίντεο για την συνεδρίαση 6/10/19 του Δημοτικού Συμβούλιου

Πραγματοποιήθηκε στις 06  Οκτωβρίου 2019 η 24η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγανησίου με σημαντικότερα θέματα αυτό της ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος 2020 και της μελέτης για τοποθέτηση κυβόλιθων στην κεντρική αγορά του Σπαρτοχωρίου

Έντονη ήταν η παρουσία μελών του Τοπικού Συμβουλίου  Σπαρτοχωρίου ενώ απουσίαζαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ενωτικής Αναγέννησης κύριοι Αθανάσιος Κονιδάρης και Δάγλας Γεώργιος.

Η Παράταξη μας  πρόβαλε δυναμικά  τις θέσεις της και κατέθεσε στο Προεδρείο του Δ.Σ πριν την έναρξη της συνεδρίασης σχέδιο για το στέγαστρο στα Σπήλια και προτάσεις για  το Τεχνικό Πρόγραμμα γεγονός που άφησε παγερά αδιάφορη την δημοτική αρχή αφού δεν μπήκε στον κόπο να το διαβάσει ούτε από περιέργεια.

Στην συνέχεια καταθέσαμε ερωτήματα προς τον κο Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δ.Σ . Συγκεκριμένα ερωτήθηκαν:

1. Αν ο Δήμος Μεγανησίου ζήτησε προσωπικό  και τι ειδικότητες από τα Νέα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ( Ο Δήμος για το 2020 μπορεί να ζητήσει μέχρι 11 άτομα ανέργους )  και πήραμε θετική απάντηση από τον κύριο Δήμαρχο  ο οποίος μας δήλωσε ότι ζήτησε μόνο  προσωπικό καθαριότητας και τεχνικό, την ώρα που ο ίδιος λίγο πριν δικαιολογούμενος στην κ. Κ. Καββαδά για την καθυστέρηση απάντησης σε αιτήματα της, παραδέχτηκε ότι ο δήμος λειτουργεί μόνο με δύο διοικητικούς υπαλλήλους. Παρόλα αυτά… πρόβλεψη μηδέν. Περιμένουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

2. Ρωτήσαμε αν ο Δήμος δήλωσε την περιουσία του στο Κτηματολόγιο και πήραμε αρνητική απάντηση.

3.Τι γίνεται με τα σκουπίδια και γιατί  αφού  υπάρχουν 98.000€  για διαγωνισμό  αυτός δεν προχωράει   ενώ   υπήρξε απ ευθείας ανάθεση με ένα  μέρος του ποσού (κατάτμιση) από την Οικονομική Επιτροπή. Εκεί ο κύριος Δήμαρχος μας επισήμανε ότι ο διαγωνισμός χρειάζεται 3 μήνες για να γίνει,.!!! (παρότι έχει περάσει ήδη ένας μήνας)  

4.Αν ο Δήμος σκέφτεται να αποκτήσει νέο Απορριμματοφόρο  εκμεταλλευόμενος το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και πήραμε την απάντηση από τον κύριο Δήμαρχο ότι με το ΣΜΑ θα πάρουμε δύο μικρά απορριμματοφόρα.

5.Σε τι κατάσταση βρίσκεται το μεταχειρισμένο όχημα   που μας έκανε δωρεά ο Σκορπιός και αν άξιζε τον κόπο η αποδοχή του. Ο κύριος Δήμαρχος υποστήριξε με πάθος την αποδοχή του οχήματος. 

6.Αν οι αποφάσεις του ΔΣ που πάρθηκαν μετά τις εκλογές και κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού,  έχουν πάρει έγκριση από την Αποκεντρωμένη. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ δήλωσε άγνοια και δεσμεύτηκε να μας ενημερώσει σε επόμενο Δ.Σ..

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης πρώτο ήταν η έγκριση  του Τεχνικού Προγράμματος 2020  από το οποίο επισημάναμε ότι  λείπει ο σχεδιασμός και η ένταξη  μεγάλων έργων ανάπτυξης. 

Ειδική αναφορά έγινε από την παράταξη μας για μια ακόμη φορά  στην ανάγκη  ολοκλήρωσης των περιφερειακών δρόμων Κατωμερίου και Βαθέοςστην προσπάθεια ένταξης έργων στο προγράμματα ΕΣΠΑ όπως και στην  ανάγκη έναρξης προγράμματος Ανακύκλωσης   και  βέβαια   επισημάναμε  ότι η Δημοτική Αρχή  επιμένει, με εμμονή  θα λέγαμε, στις απόψεις της αρνούμενη να ακούσει τις ανησυχίες  και τις διαφωνίες που μεταφέρονται από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης. 

Μιλήσαμε για τη διαμόρφωση του Δημοτικού Νεκροταφείου στη θέση Παναγία και για τις επιφυλάξεις μας ως προς τον όρο << Δημοτικό>> .

Τονίσαμε τη σημασία της εκπόνησης μελέτης για τη δημιουργία νέας ράμπας στο Βαθύ και μελέτης για την οδική κυκλοφορία.

Για την συντήρηση της γλίστρας που πρέπει να γίνει από το Λιμενικό Ταμείο ( το οποίο εισπράττει από τους ψαράδες λιμενικά) και για την ανάγκη έναρξης των διαδικασιών για τον μεγάλο περιφερειακό στο Βαθύ.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής  ψηφίστηκε με ψήφους 6 υπέρ και 4 κατά.

Ακολούθησε συζήτηση για την έγκριση ή όχι της μελέτης του έργου : ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΠΑΡΤΟΧΩΡΙΟΥ που προβλέπει αλλαγή του αγωγού ύδρευσης και αλλαγή της πλάκας από  κυβόλιθο στην κεντρική αγορά του χωριού.

 Η παράταξη μας υποστήριξε ότι αυτό που είναι το πιο σημαντικό στο κέντρο του χωριού  είναι η δημιουργία πλατείας στην περιοχή του Συνεταιρισμού με γκρέμισμα του νέου κτιρίου και όχι το ξήλωμα και η αλλαγή της πέτρας στον  οικισμό, στον οποίο έχει  σχεδόν ολοκληρωθεί η πλακόστρωση ( που άρχισε περίπου το 1994) και έχει αποκτήσει πλέον τον δικό του χαρακτήρα.

Αμφισβητήσαμε  την δήθεν αναγκαιότητα του έργου και εκφράσαμε αμφιβολίες για το ότι  το πλακόστρωτο δεν είναι σε καλή κατάσταση, όπως επικαλείται η Δημοτική Αρχή.

 Εξάλλου για την κατάσταση του, την επικινδυνότητα του ή όχι  και την τυχόν αλλαγή του ( μέρους ή συνόλου) θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη μελέτη που θα  δικαιολογεί όλη αυτή την αλλαγή του χαρακτήρα του οικισμού και σαφώς και την όλη δαπάνη .

Τέλος κρατήσαμε επιφυλάξεις για το αν χρειάζεται έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. 

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Τ.Σ Σπαρτοχωρίου που και αυτό δια μέσου του Προέδρου του εξέφρασε τις ανησυχίες του για  το έργο.

Ο κος Δήμαρχος βέβαια ανακοίνωσε  ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι κάτι που το επιθυμεί το Σπαρτοχώρι και αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη.

Ψηφίστηκε η συγκεκριμένη μελέτη με ψήφους 6 υπέρ και 5 κατά.

Η παράταξη μας δεν ψήφισε ούτε την έγκριση της μελέτης ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΤΩΜΕΡΙΟΥ από Φαρμακείο μέχρι οικεία Ι.Καββαδά αφού τα χρήματα για το συγκεκριμένο έργο, που αφορά την τοποθέτηση κυβόλιθων,  προέρχονται από την απένταξη του έργου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΚΑΤΩΜΕΡΙΟΥ από το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ένα έργο που η παράταξή μας θεωρεί το πιο σημαντικό για το Κατωμέρι και για το οποίο χρειάζεται να γίνει αρκετή <<δουλειά>>. 

Και αυτή η μελέτη εγκρίθηκε με ψήφου 6 υπέρ και 4 κατά.

Ακολούθησε το θέμα της  παραχώρηση χρήσης ακινήτου ιδιοκτησίας των Δήμων του Νομού μας για τη στέγαση του Περιφερειακού ΚΕΚ Δια Βίου Μάθησης όπου και υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις η παραχώρηση μαζί με την πρόταση της παράταξης μας για αίτημα διεξαγωγής επιδοτούμενου σεμιναρίου για ανέργους και στο Μεγανήσι.

Τα λοιπά θέματα όπως και η συγκρότηση των επιτροπών ήταν θέματα  καθαρά διαδικαστικά και γι αυτό ψηφίστηκαν. 

Τόσο η ψήφιση των τελών στο προηγούμενο Δ.Σ όσο και η ψήφιση  του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2020 ήταν θέματα σημαντικότατα στη συζήτηση των οποίων  η παρουσία της παράταξη  μας  ήταν έντονη. Και στα δύο αυτά θέματα περιμέναμε ότι η Δημοτική Αρχή  στα πλαίσια της συναίνεσης που η ίδια επικαλείται θα καλούσε και την αντιπολίτευση  έτσι ώστε από κοινού να ακουστούν όλοι οι προβληματισμοί και να δημιουργηθούν κοινές προτάσεις. Όπως έγινε στο τεχνικό πρόγραμμα 2019 όπου εκεί φυσικά ο δήμαρχος και προκειμένου να ψηφιστεί προϋπολογισμός αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εντάξει και τις δικές μας προτάσεις. Είχε χάσει  την πλειοψηφία. Αμέσως μετά όμως  με την ανάληψη της νέας διοίκησης και την αριθμητική υπεροχή συμβούλων “πέταξε” ότι δεν βόλευε.