Η φωτογραφία της εβδομάδας (6): η ντροπή των σκουπιδιών

Η φωτογραφία είναι προ δεκαημέρου, αλλά επίκαιρη όσο ποτέ.

Στο βάθος η υπέροχη θέα του κόλπου Κολόπουλου. Σε πρώτο πλάνο ο (παράνομος) σκουπιδότοπος στην Σχίζα για τον οποίο τρώμε πρόστιμα ως Δήμος. Απολαύστε ελεύθερα…

Ο ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης) ήταν έτοιμος ως προς τις μελέτες, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το 2013-2014. Κι όμως όλα αυτά τα χρόνια πάγωσε και κόντεψε να χαθεί λόγω ολιγωρίας της δημοτικής αρχής του κου Δάγλα. Η διαχείριση των απορριμμάτων κατάντησε ιδιαίτερα προβληματική και άρχισαν μετά οι μηνύσεις από ιδιοκτήτες και περίοικους.

Πρόσφατα, και μολονότι έχει ψηφιστεί στο ΔΣ επί δυο συναπτά έτη κονδύλι ικανό για την μεταφορά τους (αν δεν ολοκληρωθεί δεν μπορεί να προχωρήσει η αποκατάσταση του χώρου και άρα ο ΣΜΑ), εστάλη εργολάβος να τα θάψει με αδρανή υλικά εκσκαφής, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο κος δήμαρχος πάσχισε ανεπιτυχώς να δικαιολογηθεί με απάντηση στα social media (όχι δελτίο τύπου, δεν έφτασε κάτι τέτοιο στα σάιτ του νησιού) ότι ο σκουπιδότοπος άρπαξε δύο φορές φωτιά σε τρεις μέρες μέσα και ενώ στο νησί πέφτουν καταρρακτώδεις βροχές από δεκαημέρου.

Σε συνέντευξή  του μάλιστα προχτές ο κος Δήμαρχος  προσπάθησε να παρουσιάσει το πρόβλημα της καθυστέρησης του ΣΜΑ ως αποκλειστικό πρόβλημα των υπηρεσιών της Λευκάδας που είναι και η Διαχειριστική Αρχή! 6 χρόνια και φταίει η Λευκάδα! Εμείς είμαστε αθώοι!

Στην ίδια συνέντευξη άφησε να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται να μεταφέρει τα σκουπίδια στην Αιτωλοακαρνανία (μια λύση που σημειωτέον του είχε προταθεί από την Αντιπολίτευση την προηγούμενη 5 ετία αλλά εκείνος και οι σύμβουλοί του την απέρριψαν ασυζητητί και διάλεξαν την Άρτα- όχι πώς τα έβγαλε και ποτέ τα σκουπίδια δηλαδή…). Στην Πάλαιρο θα μεταφέρονται μαζί με αυτά της Λευκάδας αν προκύψει διαδημοτική συμφωνία και με κόστος υποδοχής 40 ευρώ/τόνο (χώρια τα έξοδα μεταφοράς, εργατοωρών κτλ). Θα έχουμε εξελίξεις σύντομα, φαντάζομαι.

Προ των θυρών είναι και οι συμφωνίες για διαχείριση των απορριμμάτων με/από ιδιώτες (ΣΔΙΤ)  που έτσι κι αλλιώς προάγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άρα ετοιμαστείτε για νέο χαράτσι στα δημοτικά τέλη καθαριότητας (μετά το 100% που επέβαλε στην πρώτη του θητεία ο κος Δάγλας).

(Φωτό: Νώντας Κονιδάρης)