Απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Αριστερού Ρεύματος για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Αριστερού Ρεύματος

για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

 

Σήμερα οι προσφυγικές ροές στον πλανήτη είναι 71 εκατομμύρια άνθρωποι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ. Υπεύθυνοι των προβλημάτων της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, είναι οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η καταλήστευση από τις πολυεθνικές ολόκληρων περιοχών του πλανήτη, η οικονομική εξαθλίωση, η φτώχια και η κλιματική αλλαγή.

Στη Μ. Ανατολή, τη Ν. Α. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση εντείνεται λόγω της συνεχιζόμενης ιμπεριαλιστικής επεμβατικής πολιτικής που ασκούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τη συνδρομή χωρών της Ε.Ε. Καταστρέφονται ολόκληρες περιοχές και χώρες. Ξεριζώνονται άνθρωποι από τη Συρία ,το Ιράκ και τις ευρύτερες περιοχές δημιουργώντας μεγάλα κύματα προσφυγικών ροών.

Ταυτόχρονα η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, η εκβιαστική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν και η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχουν σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων –μεταναστών στις φτωχές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Δημιουργούν σοβαρές εντάσεις και οξυμένα προβλήματα, σ αυτές τις χώρες, στους πρόσφυγες /μετανάστες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Το αντιδημοκρατικό θεσμικό  πλαίσιο του Δουβλίνου και η συνθήκη Σέγκεν μετατρέπουν χώρες της ευρωπεριφέρειας και ξεχωριστά την Ελλάδα σε κυματοθραύστες ανθρώπων.

Το τελευταίο διάστημα συνεχίζεται αυξανόμενη η επιθετική ρητορική και πρακτική της κυβέρνησης της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα .Οι έκνομες και πειρατικές εξορύξεις βάρος της ΑΟΖ της  Κύπρου, καθώς και το πρόσφατο παράνομο και απαράδεκτο σύμφωνο της κυβέρνησης Ερντογάν και Σάρατζ τροφοδοτούν κλίμα έντασης ,εξοπλισμών και διαρκούς αντιπαράθεσης.

Η ένταση αυξάνεται τις τελευταίες μέρες με τη μαζική συσσώρευση προσφύγων, μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας και την αύξηση των ροών στα νησιά του Αιγαίου ,με τις ευλογίες και την καθοδήγηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποιεί τον όρο της ασύμμετρης απειλής που καθιέρωσε το ΝΑΤΟ για την διαιώνιση της λειτουργίας του και συνδυάστηκε με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Το ΝΑΤΟ που έφεραν με τυμπανοκρουσίες στο Αιγαίο, δεν μείωσε καθόλου τις προσφυγικές ροές μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ αντί να αποσυμφορήσει τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλη πίεση από τις προσφυγικές μεταναστευτικές  ροές  τα τελευταία 6 χρόνια, ως αποτέλεσμα της πειθήνιας πολιτικής της κυβερνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της δικής της ,απέναντι στην Ε.Ε, έστειλε τα ΜΑΤ να επιβάλουν με τη βία  και τους ξυλοδαρμούς των κατοίκων την  πολιτική των επιτάξεων και την κατασκευή νέων κλειστών κέντρων.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ ότι, με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο ανέχεται πριμοδοτεί και νομιμοποιεί ακροδεξιές και ρατσιστικές φωνές και δράσεις (ακόμα και από υπουργούς) για να μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι που προξενούν το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Στις δηλώσεις, μετά την πρόσφατη περιοδεία στον Έβρο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και των αξιωματούχων της Ε. Ε, δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη, για την αποσυμφόρηση της χώρας μας από τους εγκλωβισμένους εδώ πρόσφυγες – μετανάστες. Καμιά δήλωση για αναλογικό τους καταμερισμό στις χώρες της Ε.Ε.

Η κυβερνητική απόφαση της αναστολής για ένα μήνα των νομίμων αιτήσεων ασύλου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μεγαλώνει το πρόβλημα του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά. Ο Α. Τσίπρας ζητάει την επίκληση βέτο στην Ε. Ε ,όπλο που δεν χρησιμοποίησε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ,ούτε το ΚΙΝΑΛ και η Ν.Δ, μιας και η υποταγή στις Βρυξέλλες είναι το μόνιμο διαχρονικά στοιχείο του μνημονιακού συστήματος διακυβέρνησης τους.

Η υποταγή στις ΗΠΑ που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την καινούργια στρατιωτική συμφωνία που διαμόρφωσε μαζί τους και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, δένει τη χώρα μας ποιο σφικτά στο άρμα του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού.

Τα κυρίαρχα συστημικά Μ.Μ.Ε προσαρμόζονται και υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ με την ειδησιογραφία και τον προσανατολισμό της τηλεοπτικής εικόνας, ενισχύουν το κλίμα σύγκρουσης με τους πρόσφυγες – μετανάστες και εκφοβισμού  της κοινής γνώμης.

Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος και ο ποιο αποτελεσματικός τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να αποτρέψει αυτές τις επιδιώξεις είναι: H ανατροπή του καθεστώτος εξάρτησης και υποτέλειας στον ευρωατλαντικό  ιμπεριαλισμό. Η χάραξη μιας φιλειρηνικής, ανεξάρτητης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διεθνών οικονομικών σχέσεων. Ένα σχέδιο προοδευτικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο το λαό.

Απέναντι στην αναθεωρητική επιθετικότητα και εκβιαστική πολιτική της κυβέρνησης της Τουρκίας να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες /μετανάστες για να λάβει οικονομικά ,στρατιωτικά και γεωπολιτικά ανταλλάγματα πιέζοντας την Ε.Ε και την Ελλάδα εντείνουμε τις προσπάθειες για την αναγέννηση ενός πλατιού, μαζικού και ενωτικού, φιλειρηνικού –αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα μας, που θα επιδιώξει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας ,ενάντια στο ΝΑΤΟ, τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την Ε.Ε, για την ανεξαρτησία της χώρας μας. Σε αυτό το κίνημα μπορεί να συμμετέχουν οργανωμένα τμήματα του μαζικού κινήματος (σωματεία, σύλλογοι, ομοσπονδίες),επιστήμονες ,καλλιτέχνες ,διανοούμενοι, και όλοι οι πολίτες που είναι ενάντια στο πόλεμο και παλεύουν για την ειρήνη.

Το κίνημα αυτό πρέπει να επεκταθεί στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, στις Βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία.

Συνδέουμε τον αγώνα κατά των πολέμων του ιμπεριαλισμού και της λιτότητας με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντιτασσόμαστε στην καλλιέργεια της ξενοφοβίας σε όλη την Ευρώπη που λειτουργεί ενισχυτικά για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Καταδικάζουμε ακραίες ,ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές, που είτε στο διαδίκτυο είτε σε συγκεντρώσεις προωθούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, βγάζοντας λάδι τους ενόχους ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία προσπαθώντας να είναι σε σύγκρουση οι κάτοικοι με τους πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικά υπεύθυνοι για την προσφυγιά, τη φτώχεια και τη μετανάστευση.

Ζητάμε :

Να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα. Με βάση τη κατάσταση στα σύνορα μας και τη πολιτική της Τουρκίας να ζητήσει η χώρα μας τη σύγκλιση του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση στην αντιμετώπιση:

  1. Άμεσης στέγασης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όλων των προσφύγων, με βάση τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
  2. N’αναλάβουν και άλλες χώρες ,εκτός Ε.Ε, το βάρος των προσφυγικών ροών.
  3. Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και καθιέρωση προσφυγικού διαβατηρίου από τον ΟΗΕ,για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων.
  4. Μόνιμη αντιμετώπιση των δουλεμπόρων και μαφιόζων στις ζώνες μετακίνησης προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων του Αιγαίου και της  Ν.Α. Μεσογείου.

Να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία ,ώστε οι Σύριοι πρόσφυγες που είναι στην Ελλάδα, να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου (1,2,3),ώστε οι πρόσφυγες να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και στις χώρες  υποδοχής.

Να καταργηθεί η συμφωνία Ε.Ε –Τουρκίας και να μην προχωρήσουν τα κλειστά κέντρα κράτησης που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά.

Προωθούμε τη ρήξη με την ΕΕ, ζητάμε να συγκληθεί σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό ,αρχίζοντας με  την διαρκή επίκληση βέτο σε όλα τα ζητήματα λειτουργίας(προϋπολογισμός, διεύρυνση κ.λ.π), με σκοπό τον απεγκλωβισμό και την αναλογική κατανομή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες των προσφυγικών ροών.

Θα πρέπει, σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης, να χορηγηθούν μαζικά ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ασφαλούς διέλευσης και παροχής ασύλου στα κράτη που επιθυμούν να ζήσουν.

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η εισβολή και κατοχή εδαφών της Συρίας, να απομακρυνθούν από τα εδάφη της τα ξένα στρατεύματα,να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη χώρα.