Εργατικό Κέντρο για το δώρο των Χριστουγέννων

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στα Σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου για Δώρο Χριστουγέννων που δεν καταβάλλεται ή ο εργοδότης το ζητάει πίσω αφού το καταβάλλει πρώτα στον εργαζόμενο.

 

Το Δώρο των Χριστουγέννων όπως και το Δώρο Πάσχα αλλά και το Επίδομα Αδείας είναι δεδουλευμένα των ίδιων των εργαζομένων που δίνονται σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Απαγορεύεται, και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολήςτους.

 

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται;

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Ακόμα και όσοι είναι σε αναστολή πρέπει να ελέγξουν αν δικαιούνται το Δώρο.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριντις 10 Δεκέμβρη το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση, αλλιώς με βάση τις αποδοχές στις 10 Δεκέμβρη.

Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή

 

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων;

Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το πολύ μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

 

            Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου;

            Απαραίτητα πρέπει να έρθει σε επαφή με το Σωματείο ώστε να πιεστεί η εργοδοσία για την άμεση καταβολή του. Η μη καταβολή των Δώρων είναι ποινικό αδίκημα που διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία. Επειδή ακριβώς είναι υποχρεωτική η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, είναι διαδεδομένο το «κόλπο» που χρησιμοποιούν οι εργοδότες που επικαλούνται είτε, συνήθως, «λάθος του λογιστή», είτε να «φανούν κάποια χρήματα παραπάνω» είτε με τη βία, τους εκβιασμούς, και καταλήγουν να παίρνουν πίσω τα χρήματα από τον εργαζόμενο. Κανένας συνάδελφος να μην παραιτηθεί από τα δεδουλευμένα του, τα χρήματα που δικαιούται και τα έχει δουλέψει. Δεν είναι μόνος του σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει το Σωματείο μας.

 

Για την άμεση επαφή για καταγγελίες εργοδοτικών αυθαιρεσιών:

Εργατικό Κέντρο: 6979338698

Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Εστιατόρια &Συναφή Επαγγ/τα: 6940883833

Συνδικάτο Οικοδόμων: 6972206428

Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων: 6973472955