Ανακοίνωση «Μεγανήσι για όλους»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αντιλαμβανόμενοι την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε αλλά και την αναγκαιότητα ενημέρωσης των δημοτών μας, προσπαθούμε οι ανακοινώσεις μας να είναι όσο πιο σύντομες και πιο <<διακριτικές>>  γίνεται.

 

Το τελευταίο διάστημα οι Συνεδριάσεις του Δ.Σ αφορούσαν τα θέματα του Προϋπολογισμού για το Οικονομικό Έτος 2021 και την Κυριακή , 27Δεκεμβρίου  2020, με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης για  τη  ψήφιση ή μη του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Μεγανησίου, έκλεισε ο κύκλος  της ψήφισης του.

 

Α.Προηγήθηκε η παρουσίαση  του Τεχνικού Προγράμματος  από τη Δημοτική Αρχή. Περιορίστηκε  σε μία  πρόταση εκτέλεσης δύο μόνο έργων: την ανάπλαση της παραλίας στη θέση Ρόκα στο Σπαρτοχώρι και την Ασφαλτόστρωση τμήματος Δρόμου από Αμπελάκι προς Αθερινό  και άλλων σημείων του οδικού δικτύου των οικισμών Κατωμερίου και Βαθέως.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης επισημάναμε και τονίσαμε  ότι μόνο η άσφαλτος  κυριαρχεί στο όραμα και στη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής αφού  το σημαντικό ποσό των 240.000,00€ θα διατεθεί αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό και βέβαια εκφράσαμε την αντίθεση μας .

Η  παράταξης μας ήταν θετική μόνο στο έργο της αναμόρφωσης της περιοχής  Ρόκα  και βέβαια  καταψήφισε το <<φτωχό>> αυτό Τεχνικό Πρόγραμμααφού ψηφίζεται  στο σύνολο του.

 

Β.Ακολούθησε η ψήφιση του ύψους των Τελών. Για  μια ακόμη φορά υπερασπιστήκαμε με σθένος τη μείωση τους παρουσιάζοντας και αναλύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν γι’ αυτό.

Η ειρωνεία όμως δυστυχώς ήταν το μόνο που εισπράξαμε  όπως και μια έκδηλη τάση απαξίωσης μας.

 

Γ.Το ίδιο μοτίβο δυστυχώς συνεχίστηκε και όταν  κατατέθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το Σχέδιο του Προϋπολογισμού 2021 από τη  Δημοτική Αρχή.

Απουσίαζαν, αν και ήταν  γραμμένο στην πρόσκληση,  οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας προκειμένου να τον αναλύσουν αλλά και να παρουσιάσουν τους λόγους που το Παρατηρητήριο απέρριψε τον Προϋπολογισμό, λόγω λαθών στην κωδικοποίηση,  που είχε ψηφίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος έκανε την εισήγηση του και αρκέστηκε  μόνο σε μια ολιγόλεπτη και γενική παρουσίαση   χαρακτηρίζοντας τον  απλά  << ΚΛΑΣΣΙΚΟ>>.

Αν και η  συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη δεν κύλησε ομαλά. Ήταν ολοφάνεροι σε κάποια σημεία οι μορφασμοί του Δημάρχου  την ώρα που καταθέταμε ερωτήματα και αναλύαμε τις θέσεις μας ενώ δεν δίστασε να δηλώσει  ευθέως ότι δεν θα απαντήσει στα ερωτήματα μας για  κάποιους κωδικούς. Δέσμευση  που την τήρησε  με ευλάβεια μέχρι και σήμερα, παρά τις παραινέσεις συμβούλου του να μας απαντήσει εγγράφως.

Σε κάποιο δε σημείο, μην αντέχοντας την κριτική αλλά και τη θέση από το σύνολο της Αντιπολίτευσης και του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κου Δάγλα , χαρακτήρισε τη συνεδρίαση << ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ>>. Χρειαστήκαμε  πραγματικά αρκετή υπομονή και νηφαλιότητα  για να  τη συνεχίσουμε, σεβόμενοι το ρόλο μας και το μέρος της κοινωνίας που εκπροσωπούμε.

 

Αναλυτικά επί του Προϋπολογισμού,που στερείται ξεκάθαρα οράματος  και πρωτοτυπίας, σας αναφέρουμε κάποια από τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις μας που έμειναν επιδεικτικά αναπάντητα:

 

1.Γιατί τα έσοδα του Δήμου είναι σχεδόν μηδενικά. Να φανταστείτε ότι τα έσοδα του από τα μισθώματα ( Μαρίνα  Βαθέως και Αναψυκτήριο στη Ρόκα) μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2020  ήταν 0,00 €.

Ως εκ τούτου, αναλογικά,  η πρόβλεψη για το 2021 είναι μόλις 2.000€.

 

  1. Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, έστω και μικρά ποσά για αρχή, προκειμένου να ξεκινήσει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στην Ανακύκλωση. Ας μην ξεχνάμε πόσες φορές ο Δήμαρχος μας έχει τονίσει την ευαισθησία του σε θέματα περιβάλλοντος.

 

  1. Γιατί δεν υπάρχουν ποσά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς σύνταξη μελετώνγια μεγάλα αναπτυξιακά έργα προκειμένου να ενταχθούν γρήγορα στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

4.Παρατηρήσαμε την μεγάλη αύξηση των ποσών  για τη διαχείριση των απορριμμάτων το 2021 που φθάνει περίπου στις 30.000,00€ περισσότερα  από πέρυσι.

Παρόλα αυτά τα τέλη δεν αυξήθηκαν!

Καταλήγουμε λοιπόν   στο συμπέρασμα ότι τα προηγούμενα χρόνια μπορούσε να γίνει  μείωση των τελών , προφανώς όμως δεν υπήρχε η βούληση.

 

  1. Αναρωτηθήκαμε γιατί, ενώ με αναμόρφωση μέσα στο 2020 είχε εγγραφεί το ποσό των 7.000,00€ στον Προϋπολογισμό για ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ προκειμένου να αγοράσει ο Δήμος τον χώρο που βρίσκεται η δεξαμενή στο Ριζοβάνι, αυτό δεν έγινε.

Η αγορά δεν προχώρησε, αν και ο Δήμαρχος διατυμπάνιζε ότι είχε τα έγγραφα που χρειαζόταν.

Έτσι το χρήματα βρίσκονται τώρα και στον Προϋπολογισμό του 2021 και ο Δήμος συνεχίζει να κατέχει χωρίς συμβόλαιο ένα οικόπεδο και επιπλέον μέσα σε αυτό   έχει κάνει και μία <<επένδυση>>.

 

5.Και βέβαια ζητήσαμε πληροφορίες και εξηγήσεις για τον κωδικό 20-8513 :Προβλέψεις μηείσπραξης εξαιτίας Ταμειακών Ελλειμμάτων, ύψους 10.000,00€!!!!!!

 

 

Αν και ο Προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους 7-6, εντούτοις << πέρασε>>  βάσει του άρθρου 12  του Ν. 4623/19.  

 

 

Και βέβαια  δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστες και τις ανακοινώσεις  των τριών προέδρων των οικισμών  που:

μετατράπηκαν σε <<προεκλογικό>> εγκώμιο του Δημάρχου,

μηδένισαν  το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου,

στοχοποίησαν   συγκεκριμένα άτομα

οικειοποιήθηκαν αποφάσεις και έργα που δεν έχουν σχέση με τους ίδιους και με  τη θητεία τουςαλλά με το Υπουργείο Εσωτερικών, με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με την προ-προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με το Λιμενικό Ταμείο και   με την  ΠΕΔ –ΙΝ .

Για την προσπάθεια δε που έγινε για τη διατήρηση του πλακόστρωτου στο Σπαρτοχώρι, και την αναφορά στην επιστολή του κου Αθανίτη,εμείς  συνεχίζουμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους  αφενός γιατί ο κόσμος που υπόγραψετη διατήρηση του  ξέρει για τον προσωπικό αγώνα που έκαναν  πολλοί ( Δημότες και Δημοτικοί Σύμβουλοι) και αφετέρου γιατί ήταν δέσμευση μας και χρέος να παλέψουμε γι’ αυτό χωρίς ίχνος σκοπιμότητας, προσωπικής αλλά  και πολιτικής προβολής.

 

Τελειώνοντας,  και βλέποντας τα πράγματα πάντα με μια νότα αισιοδοξίας, σας ευχόμαστε Υγεία και Οικογενειακή Ευτυχία και  στους ήρωες της  πρώτης  γραμμής   του αγώνα κατά της πανδημίας στέλνουμε την εκτίμηση μας  και την ευχή ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!