Ανοικτή επιστολή Κατερίνας Καββαδά για τα ανεπιτήρητα ζώα.
Αγαπητοί κύριοι, κυρίες.
Προσπαθώ να συγκρατήσω την οργή και ομολογώ ότι μου είναι δύσκολο. Πέρασα ένα φρικτό καλοκαίρι με τους απρόσκλητους επισκέπτες (φωτογραφία), οι οποίοι φυσικά ανήκουν σε κάποιους ανθρώπους, στους οποίους αποδίδουν εισόδημα. Έθιξα το θέμα ευγενικά αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Έκανα έκκληση από τα μέσα επικοινωνίας, η αντίδραση ήταν πολλά like και κάποια σχόλια τα οποία δείχνουν απελπισμένους και ανήμπορους ανθρώπους ν΄αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που καθημερινά βρίσκεται στην πόρτα τους. Κάποιοι για κάποιο λόγο εκφράζουν φόβο. Υποθέτω θα έχουν τους λόγους τους.
Η ζημιά που έχω υποστεί είναι: καταστροφή των δέντρων μου που κάθε ένα έχει φυτευτεί από διαφορετικό μέλος της οικογένειας μου και για μένα έχουν ανυπολόγιστη αξία, αναγκάστηκα να βάλω πορτόνι αξίας 700 ε παρ΄ όλο που είμαι ιδεολογικά αντίθετη στους φράχτες, μου κατέστρεψαν την περίφραξη στον Παλιόλακο σε κτήμα κοντά 2 στρέμματα, δεν είμαι ασφαλής στο σπίτι μου αλλά ούτε και στον δρόμο, παλιότερα είχα ν΄αντιμετωπίσω τα βόδια τώρα τα κατσίκια, παρά λίγο να φάω πετριά από τον γείτονα ο οποίος πέταγε πέτρες να τα διώξει, πιστεύοντας ότι εγώ δεν είμαι σπίτι και φυσικά να μην αναφέρω το καθημερινό άρωμα κοπριάς.
Νομίζω ότι σαν κοινωνία παρόμοιες συμπεριφορές δεν μας τιμούν. Σέβομαι τον μόχθο του κάθε ανθρώπου αλλά και ο καθένας πρέπει να σέβεται τον μόχθο τον δικό μας. Δεν γίνεται η μειοψηφία να γίνεται ο εφιάλτης μιας ολόκληρης κοινωνίας κι εμείς μοιραίοι κι άβουλοι να περιμένουμε το θάμα. Και οι γονείς μας είχαν πρόβατα αλλά σέβονταν τον χωριανό, τον γείτονα, τον συγγενή , προστάτευαν τις ξένες περιουσίες και δεν έβλεπαν το νησί σαν ξέφραγο αμπέλι. Νομίζω ότι με λίγη καλή διάθεση εκ μέρους των κτηνοτρόφων μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και να υπάρξει ομαλή συμβίωση. Θα είναι κρίμα να αρχίσουμε τους καυγάδες, τις μηνύσεις ή τις αυτοδικίες. Κρίμα πέντε άνθρωποι που έχουμε απομείνει να μη μιλιόμαστε μεταξύ μας και να αλληλοσπαραζόμαστε.
Φημίζομαι για την υπομονή μου αλλά τώρα έχει αρχίσει να μου τελειώνει. Ελπίζω οι ιδιοκτήτες να κάνουν το χρέος τους και να μαντρώσουν τα ζωντανά τους και ο Δήμος το δικό του χρέος να προστατεύσει τα δικαιώματα των δημοτών. Θα είναι κρίμα αν αναγκαστούμε να ξεσκίσουμε τις σάρκες μας στα δικαστήρια…
Ευχαριστώ το meganisi times για την φιλοξενία. Δεκτοί οι σχολιασμοί με ονοματεπώνυμο. Θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετηθούν και να προτείνουν λύσεις οι δικηγόροι του νησιού και γιατί όχι και οι εισαγγελείς.
20 Νοεμβρίου 2023 @ 09:56
Παρουσιάζω εδώ τον νόμο για τα ανεπιτήρητα, για μια ακόμα φορά (έχουμε γράψει σωρεία σχετικών άρθρων στο παρελθόν στο ΜΤ), ώστε να έχουν όλοι γνώμη και να καταλάβουν γιατί το κράτος που θα έπρεπε να είναι υπεύθυνο έχει πετάξει το μπαλάκι στις Περιφέρειες κι αυτές στους ανήμπορους Δήμους της χώρας. Και πόσα απαιτείται να κάνει ένας δήμος που επιθυμεί νόμιμα να λύσει το πρόβλημα:
1. Ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση.
2. Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.
3. Για τον παραπάνω σκοπό, οι δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Για να λειτουργήσει η προαναφερθείσα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, χορηγείται στο δήμο κωδικός εκμετάλλευσης.
4. Για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στο χειρισμό παραγωγικών ζώων.
5. Τα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται οδηγούνται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση της παραγράφου 3, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.
6. Ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.
7. Η εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού. Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της παραγράφου 3.
8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου ή γεωπόνου του δήμου.
9. Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για αιγοπρόβατα και εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.
10. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός του δεκαημέρου της παραγράφου 6, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.
11. Ο όρος «εγκεκριμένος κτηνίατρος» που απαντάται στο Παράρτημα 2 του ν. 4039/2012 (Α’ 15 ) αντικαθίσταται από τον όρο «κτηνίατρος».