Από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (28/5/2015)

DSC00160
Ελάχιστα ήταν τα ουσιαστικά θέματα, που ήρθαν για συζήτηση στην 7η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 28/5/2015.
Από αυτά ξεχώρισαν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, τα τέλη κοινοχρήστων χώρων και η παραχώρηση κτιρίου, για την στέγαση του αστυνομικού σταθμού.

Ενημέρωση Δημάρχου:

Ουσιαστική επίσης ήταν και η συζήτηση που έγινε προ ημερήσιας διάταξης, αφού εκεί κυρίως μπήκαν τα θέματα με την καθυστέρηση της πληρωμής των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και η απόρριψη της 58/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είχε να κάνει με την παράταση της μίσθωσης του κυλικείου στο Φανάρι για ένα ακόμα χρόνο. Να επισημανθεί επίσης ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθαν για απόφαση και δύο θέματα για προ ημερήσιας συζήτηση, από τα οποία μόνο το ένα έκανε δεκτό το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ειδικότερα:
Για την καθυστέρηση της πληρωμής των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι».
Το θέμα έθεσαν με επιστολή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ίδιες οι εργαζόμενες, οι οποίες επισήμαναν την μεγάλη καθυστέρηση να πληρωθούν, πάνω από δύο μήνες, παρότι στο πρόγραμμα υπάρχουν χρήματα. Επίσης επισημάνθηκε ο κίνδυνος να χαθεί το πρόγραμμα, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην διεκπεραίωση των εγγράφων του προγράμματος. Στη συζήτηση παρενέβη και η υπάλληλος, η οποία υποστηρίζει γραμματειακά το πρόγραμμα, επισημαίνοντας τον τεράστιο όγκο δουλειάς που της έχει ανατεθεί από τον Δήμο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, επισήμαναν ότι αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα λύνει ο κος Δήμαρχος και να μην έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατανόησαν όμως το πρόβλημα των εργαζομένων και επισήμαναν, ότι τις προτεραιότητες στην υπηρεσία τις βάζει ο πολιτικός προϊστάμενος, ο οποίος και πρέπει να τις επανεξετάσει!



Για την ακύρωση της 58/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Το θέμα τέθηκε από τον κο Κατωπόδη Δημήτριο, ο οποίος έχει και την εκμετάλλευση του κυλικείου. Στην συζήτηση που επακολούθησε, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κανείς (;) δεν αποδέχτηκε, ότι απέστειλε τα στοιχεία που επικαλείται στο σκεπτικό της απόφασής του ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της γραμματειακής υποστήριξης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν του ζητήθηκε και προφανώς δεν απέστειλε κανένα στοιχείο, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Π. Δ.Ε & Ιονίου. Έμμεση απάντηση σε αυτό έδωσε από την αντιπολίτευση ο κος Ζαβιτσάνος, λέγοντας: « Δεν γίνεται να κάνει αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο ίδιος ο Δήμαρχος!». Πάντως από αυτούς που πήραν το λόγο, επισημάνθηκε η «ελαφρότητα» αν όχι η σκοπιμότητα των επιχειρημάτων του σκεπτικού της απόφασης, κάτι που προοιωνίζει την κατάθεση προσφυγής στο άρθρο 152 για την ακύρωσή της.



ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι αυτό που εισηγήθηκε ο κος Αντιδήμαρχος, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και διαβούλευσης. Διατύπωσαν τις βασικές θέσεις τους με τις οποίες διαφοροποιούνται από την πρόταση της δημοτικής αρχής και επισήμαναν, ότι εφόσον αυτές ενσωματωθούν και υιοθετηθούν από την δημοτική αρχή, δεν έχουν κανένα λόγο να μην το ψηφίσουν στην επόμενη φάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού.
• Το επιχειρησιακό όπως κατατέθηκε από την δημοτική Αρχή.
• Ενδεικτικές θέσεις της αντιπολίτευσης (όπως μας εστάλησαν):

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«Μεγανήσι – μαζί στο μέλλον»

Γιατί το προτεινόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα (α΄ φάση) κείμενο από την Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και διαβούλευσης.

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ο Αντιδήμαρχος κος Κονιδάρης, ενώ επιχειρεί να εισηγηθεί έναν ουσιαστικό στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου, ταυτόχρονα όμως τον υποβαθμίζει χαρακτηρίζοντάς τον ως «επιβεβλημένο» και ως διαδικασία «εκπορευόμενη από την Ε.Ε».
Αντίθετα εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις προτάσεις, ανάλογα με το ποιος τις προτείνει. Σε μια σύγχρονη χώρα, πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός, στόχοι, αξιολόγηση και ενδεχομένως επανεξέταση των στόχων. Για το λόγο αυτό, επειδή περιμέναμε τον κο Δήμαρχο να εισηγηθεί την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, θεωρούμε ότι η εισήγηση του κου Αντιδημάρχου, δεσμεύει στο σύνολό της την Δημοτική Αρχή.

Να επισημάνουμε επίσης ότι και επί της δικής μας θητείας, είχαμε καταρτίσει επιχειρησιακό πρόγραμμα και βέβαια είχε ψηφιστεί τότε σε όλες του τις φάσεις ομόφωνα. Η ολοκλήρωσή του όμως, συνέπεσε με την μεγάλη τότε κρίση της χώρας, οπότε άλλαξαν με δραματικό τρόπο τότε οι προτεραιότητες. Αν αυτό το πρόγραμμα φέρνατε σήμερα με την ανάλογη αναπροσαρμογή και επίκαιροποίηση, θα ήταν μια πολύ καλύτερη πρόταση, την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αντίθετα στο προτεινόμενο πρόγραμμα σας, έχετε αλλάξει δραματικά τις προτεραιότητες τις ιεραρχήσεις και σημαντικά για μας πράγματα, φαίνεται να μην είναι για σας ενδιαφέροντα. Ενδεικτικά:

Α. Περιβάλλον – Ποιότητα ζωής.
Κάνετε αναφορά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Μεταφοράς Απορριμμάτων (ΣΜΜΑ), όταν σήμερα, μάλλον έχει χαθεί με αποκλειστική δική σας ευθύνη το πρόγραμμα. Καμία αναφορά επίσης στην ανακύκλωση, που είναι ένα παράλληλο σύστημα, το ίδιο αν όχι σημαντικότερο από τα οργανικά.
Για την ύδρευση, φαίνεται να μην έχετε ενημερωθεί για τον σχεδιασμό του μεγάλου έργου της ύδρευσης, όπως έχει μελετηθεί.
Δεν κάνετε καμία αναφορά στην ανάγκη της πολεοδόμησης και προφανώς του ΣΧΟΟΑΠ, θέμα που μόνο στην έναρξη μιας δημοτικής περιόδου μπορεί να ανοίξει και με ηρεμία και νηφαλιότητα να συζητηθεί.
Δεν κάνετε καμία αναφορά στην ανάγκη κεντρικής μονάδας βιολογικού και αναφέρεστε στην επεξεργασία των βοθρολυμάτων στην «Σκίζα», όπου μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους.
Επίσης άμεσα έργα περιβάλλοντος που πρέπει να δούμε και να ξεκινήσουμε την ωριμότητά τους, όπως:
Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Βαθιού, όπου θα αντιμετωπίσουμε και τα θέματα των πλημυρών, όπως και το αλσύλλιο Σπαρτοχωρίου, σε πάρκο πολιτισμού και περιπάτου.
Την ανάγκη μελέτης της βοσκοϊκανότητας, του Νησιού μας.
Την αύξηση της ταχύτητα και της χωρητικότητας του δικτύου τηλεπικοινωνιών, όπως και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Β. ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεν γίνεται καμία αναφορά σε:
Προγράμματα επιμόρφωσης.
Στην αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου σε πολυδύναμο περιφερειακό, που ήταν και ο βασικός λόγος της ανέγερσης του νέου κτιρίου.
Στην ανάγκη για το αθλητικό κέντρο Κατωμερίου.
Στο πάρκο πολιτισμού – παιδείας στο Κατωμέρι, με την ταυτόχρονη μεταφορά του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Στην ανάγκη των μουσείων και γενικότερα των πολιτιστικών υποδομών. Αντίθετα φαίνεται να μην είναι στις προτεραιότητες σας, αφού με δική σας ευθύνη απεντάσσονται σημαντικά έργα πολιτισμού, όπως το μουσείο ιστορικής διαδρομής του Μεγανησίου, τα πηγάδια, κ.α.
Καμία αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα και την ανάγκη προβολής και αξιοποίησης τους.

Γ. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ..
Εμείς είχαμε επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο ο Δήμος, μέσα από δικές του πρωτοβουλίες, θα ενίσχυε και θα προωθούσε.
« Το δικό μας αναπτυξιακό μας μοντέλο στοχεύει σε ένα ποιοτικό και πράσινο νησί, ίσων ευκαιριών. Αυτό το μοντέλο στηρίζεται σε τρεις βασικούς και αλληλένδετους πυλώνες: τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα, με εμπλοκή άμεσα και έμμεσα πολλών παραγωγικών επιπέδων, πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Δημιουργείται έτσι η συνέργεια και των τριών για την προβολή και την παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργούνται συνθήκες για αύξηση της απασχόλησης, καλλιεργείται και προβάλλεται η αξία του Λαϊκού Πολιτισμού.
Με βάση αυτό το μοντέλο, ο τουρισμός δεν θα αποτελεί μονοκαλλιέργεια αλλά μια συνιστώσα, ίσως τη σημαντικότερη, που όμως θα υποβοηθά και όλες τις άλλες παραγωγικές διαδικασίες μέσα από τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Βασικό εργαλείο είναι η δημιουργία τοπικών ταυτοτήτων στα προϊόντα μας, βασισμένων σε στοιχεία καθαρά τοπικά και παραδοσιακά.
– Τα μουσεία, το περιπατητικό δίκτυο που θα συνδέει τα σημεία ενδιαφέροντος του Μεγανησιού, οι γεώτοποι, οι βιότοποι, οι δομές νερού, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα σπήλαια,
– Το θαλάσσιο περιβάλλον, με δράσεις στην ιστιοπλοΐα, την κατάδυση και την υποβρύχια φωτογράφιση,
– Το νέο ελαιοτριβείο με την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, το κρασί, το γάλα, τα αρωματικά φυτά, και βέβαια τα ψάρια,
– Η αναβάθμιση και πιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών στο τουρισμό,
Όλα αυτά δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας νέας επιχειρηματικότητας.
Γι’ αυτό παράλληλα με την ενθάρρυνση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στοχεύουμε στη δικτύωση όλων των επιχειρήσεων του Νησιού μας, δημιουργώντας το Δίκτυο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Μεγανησίου. Το δίκτυο αυτό, δηλαδή μια μορφή ισχυρής συνεργασίας, θα είναι ο κεντρικός φορέας υποστήριξης και συντονισμού όλου του εγχειρήματος και βέβαια θα θεμελιώνει και θα εγγυάται την τοπική συμφωνία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.»
Αντίθετα εσείς δεν έχετε καταθέσει μια συγκεκριμένη άποψη. Γενικές και αόριστες κουβέντες, που αφήνουν τα πράγματα να εξελίσσονται μόνα τους.

Δ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Ο Δήμος δεν θα έχει ποτέ την πολυτέλεια της πλήρης επάνδρωσης της υπηρεσίας του. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια ορθολογική διαχείριση του προσωπικού, ψηφιοποίηση και αξιοκρατική στελέχωση των διάφορων υπηρεσιών. Στους δέκα μήνες που έχετε την ευθύνη της διοίκησης, παρατηρούμε μια εντελώς αντίθετη πρακτική και νοοτροπία. Το ότι πήγατε για παράδειγμα και αλλάξατε, χωρίς να αιτιολογήσετε την απόφασή σας, την εταιρεία υποστήριξης των ψηφιακών συστημάτων του Δήμου, δείχνει ότι περισσότερο σας νοιάζει η σκοπιμότητα από το συμφέρον της υπηρεσίας.
Μέχρι σήμερα ακούμε διάφορες αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις για την αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων του Δήμου και η μόνη σας πρωτοβουλία ήταν να δώσετε το γραφείο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Αστυνομία.
Δεν γίνεται επίσης κάποια αναφορά στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, το Λιμενικό Ταμείο, τον τρόπο διαχείρισης των λιμανιών, τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες λόγω της μικρής δομής του Δήμου, δεν μπορεί να κινούνται στο «γράμμα του νόμου», το οποίο επικαλείστε κάθε φορά, απλά για να δικαιολογείτε την απραξία σας.

Ε. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ζούμε σε μια περιοχή με έντονους ανταγωνισμούς. Έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα με τον θαλάσσιο τουρισμό και μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες με τις απέναντι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Μπορεί το Μεγανήσι να είναι ο δρόμος σύνδεσης της Λευκάδας με την απέναντι πλευρά της Στερεάς Ελλάδας. Στόχο, που εμείς προσπαθήσαμε να εξυπηρετήσουμε με την ένταξή μας στο πρόγραμμα leader της «Τριχωνίδας Α.Ε». Απαιτούνται επίσης συνεργασίες και συμμαχίες με τα άλλα μικρά νησιά της Περιφέρειας Ιονίων, μέσα από δίκτυα και κοινές προσπάθειες.

Κυρίες κύριοι
Τα παραπάνω δεν αποτελούν κάποιο άλλο επιχειρησιακό σχέδιο. Με απλές και ενδεικτικές προτάσεις, αποδεικνύει την διαφορετική πολιτική, αυτοδιοικητική και αναπτυξιακή μας προσέγγιση για το Νησί μας.
Η μέχρι σήμερα πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής, μας λέει ότι δύσκολα μπορεί να υιοθετήσει και να ενσωματώσει τις δικές μας σκέψεις. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, εμείς δεν έχουμε λόγο, να ψηφίσουμε την επόμενη φάση.

2. Συζήτηση και λήψη απόφασης για το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων του
Δήμου.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε να μεταφέρει οικιοθελώς τα ταμειακά υπόλοιπα του Δήμου.

3. Ενοικιάσεις κοινοχρήστων χώρων έτους 2015.
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε την ενοικίαση κοινόχρηστου χώρου, με την προϋπόθεση ότι οι επαγγελματίες που αιτούνται χώρο, θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσει στο Δήμο και βέβαια να εκπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις των υγειονομικών διατάξεων.

4. Αίτηση παραχώρησης κτιρίου για στέγαση του Αστυνομικού Σταθμού Μεγανησίου.

Ένταση δημιούργησε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα που έφερε για συζήτηση ο Δήμαρχος Μεγανησίου κος Δάγλας, δηλαδή της δωρεάν παραχώρησης κτιρίου στην Αστυνομία.
Ειδικότερα, με έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Λευκάδας κος Γαβρίλης Κωνσταντίνος, ζητείται από τον Δήμο Μεγανησίου, να παραχωρήσει δωρεάν κτίριο, με όλα(!) τα έξοδα λειτουργίας (ρεύμα, νερό, καθαριότητα κ.λ.π) στην αστυνομία, προκειμένου να διατηρηθεί ο Αστυνομικός Σταθμός στο Μεγανήσι! Στο θέμα είχε συμφωνήσει με έγγραφό που είχε αποστείλει , όπως παραδέχτηκε στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, γι αυτό και έφερε το θέμα για επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κος Δάγλας, συνεπικουρούμενος από τον Αντιδήμαρχο κο Κονιδάρη, αφού θεώρησε αναγκαία την δωρεάν παραχώρηση κτιρίου από το Δήμο, πρότεινε για «συναισθηματικούς» λόγους όπως ισχυρίστηκε, ο σταθμός να παραμείνει στο Σπαρτοχώρι και πρότεινε το χώρο που σήμερα χρησιμοποιείται από την ΚΟΙΔΕΜ και ειδικότερα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Με την πρόταση της δημοτικής αρχής διαφώνησε με απόλυτο τρόπο η αντιπολίτευση. Όπως επισήμανε ο κος Ζαβιτσάνος, «από θέση αρχής και μόνο, δεν μπορούμε να γίνει δεκτός τέτοιος εκβιασμός. Ο δημότης μας είναι φορολογούμενος και μέσα από αυτό πληρώνει για την ασφάλεια του, που είναι υποχρεωμένο το κράτος να του παρέχει. Όχι μόνο δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό αλλά απαιτούμε και διεκδικούμε την αναβάθμιση του υπάρχοντος αστυνομικού σταθμού. Διαχρονικό αίτημα του Δήμου, που όμως η αστυνομική διεύθυνση μας εμπαίζει! Άρα η οποιαδήποτε συζήτηση, πρέπει να μπει σε μια άλλη βάση».
Στην κατεύθυνση αυτή τοποθετήθηκαν και τα περισσότερα μέλη της συμπολίτευσης, οπότε υποχρεώθηκε και ο κος Αντιδήμαρχος να αναθεωρήσει την αρχική του τοποθέτηση. Το αποτέλεσμα ήταν να απορριφθεί σχεδόν ομόφωνα, το αίτημα όπως είχε διατυπωθεί στο έγγραφο του Αναπληρωτή Αστυνομικού Διευθυντή κου Γαβρίλη.
Σταθερός στην θέση του έμεινε μόνο ο Δήμαρχος, ο οποίος σχολίασε στο κλείσιμο της συζήτησης, απευθυνόμενος κυρίως στους συμβούλους της συμπολίτευσης: «Θα είστε υπεύθυνοι για το κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού»!