Πώς γεννήθηκε ο Καραγκιόζης.

«Ο ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ λέει, ήταν εργολάβος οικοδομών στην Προύσα της Μικρά Ασίας και είχε αναλάβει να χτίσει το σαράι του πασά της Προύσας.Πήρε στο γιαπί εργάτες και μαστόρους και αρχιμάστορα έβαλε τον Καραγκιόζη, που ήταν μαραγκός, μα είχε μυαλό αρχιμάστορα.

Ο πασάς όμως είδε ότι το σαράι αργούσε να τελειώσει και φοβέρισε τον Χατζηαβάτη ότι θα τον θανατώσει. Αυτός φοβήθηκε και μαρτύρησε στον πασά την αλήθεια, ότι φταίχτης ήταν ο Καραγκιόζης που από το πρωί ως το βράδυ έλεγε αστεία στους μαστόρους και γελούσαν.

-Πασά μου, του λέει, επειδή ο Καραγκιόζης είναι απαραίτητος στο γιαπί, θάθελα να τον φοβερίσεις εσύ λιγάκι.

Ο πασάς φώναξε τον Καραγκιόζη και του είπε πως αν ξανακούσει να γελάνε στο γιαπί θα τον θανατώσει.

Ο Καραγκιόζης όμως τι να κάνει που ήταν έτσι από γεννησιμιού του;

Ελεγε πάλι τα αστεία του. Ο πασάς όμως τον άκουσε και τον σκότωσε.

Ολοι αγανάκτησαν με αυτόν τον άδικο χαμό του Καραγκιόζη. Ο πασάς για να ημερέψει το λαό του, έφτιαξε ένα ωραίο μνημείο μέσα ατην Προύσα και έθαψε εκεί τον Καραγκιόζη με μεγάλες τιμές.

Η αδικία, όμως αυτή στοίχισε πολύ στον πασά που αρρώστησε βαριά.Οι άλλοι αγάδες για να διασκεδάσουν τον άρρωστο πασά τους φέρανε τον Χατζηαβάτη στο σαράι για να του λέει τα χωρατά του Καραγκιόζη.

Μια μέρα, ο Χατζηαβάτης έκοψε ένα χάρτινο Καραγκιόζη, τέντωσε κι ένα πανί που το φώτιζε ένα φως και έδωσε παράσταση του Καραγκιόζη.

Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο πολύ που έδωσε την άδεια στον Χατζηαβάτη να παίζει όπου θέλει.

Μια παράσταση του Χατζηαβάτη είδε κι ο Γιάννης Μπράχαλης κι έφερε την τέχνη στην Ελλάδα.»

Από το βιβλίο του Σωτήρη Σπαθάρη » Η τέχνη του Καραγκιόζη «