«Οι Ασυγχώρητοι» από την ΚΛ

uH75l

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

ΤΑΙΝΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 

«ΟΙ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟΙ»- Γουέστερν, 1993

 

  Ένας γερασμένος πιστολέρο καλείται από έναν παλιό του συνεργάτη να κάνουν μια τελευταία δουλειά. Αυτός αρνείται, καθώς έχει πια αναθεωρήσει πολλές από τις απόψεις του για το να σκοτώνει κανείς ανθρώπους. Όταν όμως ο μαύρος φίλος του θα πέσει θύμα της σαδιστικής βίας ενός απάνθρωπου σερίφη, ο ήρωας θα βρεθεί μπροστά σε ένα αναπόδραστο δίλημμα.

  Το αριστούργημα του Κλιντ Ίστγουντ χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «αντι-γουέστερν», κι από άλλους ως το καλύτερο γουέστερν όλων των εποχών. Και πράγματι, παρότι δομείται από όλα τα γνωστά υλικά αυτού του είδους ταινιών, κυρίως εμβαθύνει στον χαρακτήρα και στην ψυχολογία του γέρο-πιστολέρο αποκαλύπτοντας τραγικά όλη την παρακμή μιας εποχής, αλλά και του ίδιου του κινηματογραφικού είδους!

  Το εκπληκτικό καστ (Κλιντ Ίστγουντ, Τζιν Χάκμαν, Μόργκαν Φρήμαν, Ρίτσαρντ Χάρις κ.ά.) προσφέρει ανεπανάληπτες ερμηνείες και η σκηνοθεσία του ίδιου του Ίστγουντ απογειώνει το φιλμ, κυρίως από την μέση και μετά. Δίκαια λοιπόν η ταινία-σταθμός είχε 9 υποψηφιότητες Όσκαρ από τα οποία πήρε τα 4 (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Β’ανδρικού, μοντάζ).

 

Ημέρα και ώρα προβολής: Σάββατο 27 Απρίλη- 7:30 (απόγευμα)

Διάρκεια ταινίας: 131’- (Κ-13)