Δήλωση Δημάρχου σχετικά με την σχέση του Δήμου με τον ΠΑΣ Μεγανησίου

HPIM2725

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σχετικά με την σχέση του Δήμου με τον ΠΑΣ Μεγανησίου

           

            Με αφορμή την ομιλία του εκπροσώπου της διοίκησης του ΠΑΣ Μεγανησίου, στην ετήσια χοροεσπερίδα του, κρίνουμε αναγκαίο να ανοίξουμε και να διευκρινίσουμε το θέμα της σχέσης Δήμου και ποδοσφαιρικής ομάδας.

            Κατά αρχήν θέλουμε να επισημάνουμε στον εκπρόσωπο της διοίκησης, ο οποίος μίλησε με απαξιωτικό και ειρωνικό ύφος για τη μη παρουσία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής στη χοροεσπερίδα  τους, ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, δεν είχαν καμία πρόσκληση ή ενημέρωση, όπως για παράδειγμα στην περυσινή χοροεσπερίδα τους. Επίσης, καμία πρόσκληση και καμία ενημέρωση δεν είχαν για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, που έγινε δύο μέρες μετά. Νομίζουμε ότι δεν ήταν τυχαίο και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

            Πέρα από αυτά όμως, επειδή ο Δήμος έχει μια θεσμική λειτουργία, να δούμε και να διευκρινίσουμε τρία βασικά θέματα:

 

1ο. Η ευαισθησία και η προτεραιότητα του Δήμου, στα θέματα της παιδείας, του πολιτισμού, της νεολαίας και του αθλητισμού είναι προφανής και αποδεδειγμένη.         Ειδικότερα για τον αθλητισμό, πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλα είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία κατά  την οποία  αναδεικνύονται οι αρχές της άμιλλας, του ομαδικού πνεύματος, του σεβασμού του αντιπάλου, της πειθαρχίας και της κοινής προσπάθειας στα πλαίσια κανόνων. Στη κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος επενδύει σε αθλητικές υποδομές, λειτουργεί γυμναστήριο, οργανώνει αθλητικά προγράμματα (π.χ άθληση για όλους) και αθλητικές οργανώσεις, όπως ο ποδηλατικός γύρος και γενικότερα ενθαρρύνει την δημιουργία αθλητικών τμημάτων.

 

2ο. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να συστήνει ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Το θέμα είναι η φιλοσοφία, οι στόχοι και οι σκοποί.

            Αν για παράδειγμα, αυτό εξυπηρετεί παραγοντίστικες λογικές, μέσα από ένα κλειστό κύκλο ατόμων,  κάτι σύνηθες στο ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας, ο Δήμος δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί, και οι παράγοντες του σωματείου έχουν την αποκλειστική ευθύνη.

            Αντίθετα, ένα σωματείο συμβατό με το πλαίσιο δράσης του Δήμου, με επιστημονική υποστήριξη, χωρίς αποκλεισμούς και με κανόνες διαφάνειας και συμμετοχικότητας όλων των δημοτών μας, μπορεί να έχει την έμμεση και άμεση υποστήριξη του Δήμου. 

 

3ο. Ο Δήμος έχει υποστηρίξει το συγκεκριμένο σωματείο, με ό,τι βασικά του έχει ζητηθεί, όπως για παράδειγμα τη διάθεση χώρου για τα αποδυτήρια, τα υλικά κατασκευής και άλλα πολλά. Δεν το κάναμε για να μας αναγνωριστεί από την διοίκηση, αλλά, επειδή δεν παύει να είναι μια συλλογική προσπάθεια, με εμπλοκή δημοτών μας που αποδεδειγμένα αγαπάνε και εκφράζονται μέσα από το άθλημα του ποδοσφαίρου.

            Στη βάση αυτή, σε μέλη της διοίκησης και δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία εκπροσώπου της διοίκησης, ο Δήμαρχος προσκάλεσε την διοίκηση του ΠΑΣ Μεγανησίου, να συναντηθούν στο γραφείο του και να δουν όλα τα θέματα και τις ανάγκες του σωματείου. Η διοίκηση του σωματείου όμως, απαξίωσε και συνεχίζει να απαξιώνει αυτή την πρόσκληση…  

 

            Το Μεγανήσι έχει ανάγκη ένα ποδοσφαιρικό σωματείο, το οποίο κόντρα στο ποδοσφαιρικό κατεστημένο και σε «ντόπιες» ξεπερασμένες πρακτικές, να εμπνέει, να διαπαιδαγωγεί, να ενώνει τους δημότες μας και να δίνει ευκαιρία χαράς και άθλησης στη νεολαία του Νησιού μας. Και σε όλα αυτά δεν υπάρχει μόνο η συλλογική ευθύνη αλλά και η ατομική.

                                                                             

                                                                               Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

                                                                       Δήμαρχος Μεγανησίου