«Παρουσίαση Μεγανησιώτικης Κουζίνας» την Δευτέρα στο Βαθύ

lefkadanews10192

Με μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ντόπιας παραδοσιακής κουζίνας, η ΚΟΙΔΕΜ και ο Δήμος Μεγανησίου διοργανώνουν μια βραδιά πλημμυρισμένη από τις μυρωδιές και τις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων.

Ντόπιοι και ξένοι θα πρέπει να είναι παρόν την Δυτέρα 14 Ιουλίου το βράδυ στην πλατεία του Βαθιού, για να γνωρίσουν, ξαναθυμηθούν και απολαύσουν το γαστρονομικό μας παρελθόν (και ίσως κάτι από το τουριστικό μας μέλλον!).

Η αφίσα της εκδήλωσης: afisa meganisi

Για να δείτε το:

ΕΝΤΥΠΟ _ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

κάντε κλικ στον σύνδεσμο.

Από το φυλλάδιο της ΚΟΙΔΕΜ σημειώνουμε:

-Λίγα λόγια για την Μεγανησιώτικη κουζίνα

Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της Μεγανησιώτικης γαστρονομίας ανακαλύπτουμε τις πρώτες ύλες των γνήσιων Μεγανησιώτικων συνταγών, τα άφθονα ψάρια και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο αποτελούσαν απαραίτητα υλικά που διέθετε κάθε νοικοκυριό. Μα και το γάλα, το τυρί, τα αυγά και το κρέας από τα οικόσιτα ζώα συμπληρώνουν μια άρτια και ισορροπημένη διατροφή, απόλυτα εναρμονισμένη με τη μεσογειακή κουλτούρα. Από αυτή φυσικά δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το καλαμπόκι και το σιτάρι, που εμπορεύονταν οι Μεγανησιώτες από την απέναντι περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

            Ακόμη και σήμερα στα σοκάκια των μικρών χωριών του νησιού, ο επισκέπτης αιχμαλωτίζεται από το άρωμα των μυρωδικών – της ρίγανης, του δενδρολίβανου, του μάραθου, της αγουρίδας, του σκόρδου, του κρεμμυδιού – που ευδοκιμούν άφθονα στο Μεγανήσι, τα οποία δίνουν χρώμα και μια ιδιαίτερη γεύση στα παραδοσιακά φαγητά θυμίζοντας κάτι από τα παλιά.

-Ο Δήμος Μεγανησίου, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναδείξει την Μεγανησιώτικη κουζίνα, αφού η γαστρονομία αποτελεί πλέον σημαντικό τουριστικό προϊόν. Παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με την παραγωγή και αξιοποίηση των εγχώριων και παραδοσιακών μας προϊόντων.

Η έκδοση του φυλλαδίου, στηρίχθηκε στα συμπεράσματα του Πολιτιστικού Συμποσίου.

Επιμέλεια εντύπου: Έλλη Καββαδά,  Βησσαρία Πολίτη.

 

Τα φαγητά παρασκευάστηκαν και προσφέρονται από Μεγανησιώτισες νοικοκυρές.

Τις ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσφορά τους.

Ευχαριστούμε επίσης όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης