Αλλαγή εποχής στο σκάφος του Δήμου

SKAFOS

Το ταχύπλοο σκάφος του Δήμου «ΜΕΝΤΗΣ», αγοράστηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται από το 2006. Μολονότι δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ «ασθενοφόρο» (για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους), στην πραγματικότητα βρισκόταν πάντα στην διάθεση του εκάστοτε εφημερεύοντα ιατρού. Βασική του αποστολή ήταν η μεταφορά επειγόντων περιστατικών στο Νυδρί και από κει, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Η τότε δημοτική αρχή (του κου Β. Σακκά) ανέθεσε την ευθύνη πλοήγησης, συντήρησης και επιμέλειας του στον Αντρέα Μάλαμα, κάτοικο Βαθιού, μηχανικό στα καράβια και με εμπειρία σε ταχύπλοα σκάφη. Οι μετέπειτα δημοτικές αρχές διατήρησαν το ίδιο καθεστώς, αφού ο κος Μάλαμας είχε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια στην πράξη ότι αποτελούσε την πιο αξιόπιστη λύση για μια νευραλγική θέση που είχε να κάνει με την υγεία όλων μας. Αυτό αποδεικνύεται διότι το σκάφος του Δήμου δεν παρουσίασε ποτέ μηχανικό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, ούτε αδυναμία διακομιδής ασθενούς σε οποιεσδήποτε καιρικές ή άλλες συνθήκες. Το κόστος του Δήμου για όλα αυτά ήταν μηδαμινό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο καπετάν- Αντρέας φρόντιζε για την ετήσια συντήρηση (και όπου χρειαζόταν επισκευή του), ώστε να μην είναι απαραίτητο το καρνάγιο.

Ο καπετάνιος του λοιπόν, δεν φημιζόταν μόνο για την ναυτοσύνη και την εμπειρία του στην θάλασσα, αλλά κυρίως για την διατήρηση του σκάφους σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας και αξιοπιστίας, νύχτα και μέρα, όλες τις μέρες του χρόνου. Ο πράος χαρακτήρας του, η προθυμία του και η καλή διάθεση συνεργασίας με τον Δήμο και -κυρίως- τους γιατρούς εξέπεμπε ένα αίσθημα ασφάλειας για την μεταφορά των ασθενών.

Αλλαγή εποχής, ωστόσο. Η νέα δημοτική αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της, εξέφρασε την πρόθεσή της να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση. Ακούστηκε μάλιστα κάποια στιγμή ότι το σκάφος θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, αν και στα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής προβλέπονται 12.000 ευρώ για αυτόν τον σκοπό. Τις τελευταίες μέρες, καθώς μαθαίνουμε, η νέα δημοτική αρχή φαίνεται να κατασταλάζει για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του καπετάν- Αντρέα. Και, μιας και το παρόν ποστ γράφτηκε περισσότερο για να απονείμει τα εύσημα σε έναν άνθρωπο που πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια, ας εκφράσουμε την ευχή ο αντικαταστάτης του, να αποδειχθεί εξίσου ικανός και πολύτιμος και το σκάφος του Δήμου, μια παγιωμένη κατάκτηση του νησιού μας, να συνεχίσει να προσφέρει τις ίδιες υψηλές υπηρεσίες.