Vezené | H χαμένη τέχνη του σιτέματος αναβιώνει ξανά και στην Ελλάδα

chef Ari Vezené παρουσίασε  την μακραίωνη τέχνη της ξηρής ωρίμανσης στο Φεστιβάλ «Αθήνα- Γιορτή-Γεύσεις» την περασμένη Κυριακή στην Τεχνόπολις-Γκάζι 

 Τι πετυχαίνουμε με το σίτεμα; Ποια είναι η σωστή διαδικασία; Σε τι υπερτερεί από την κοινή «υγρή» διαδικασία; Ποιοι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες για το σίτεμα; Επιβιώνοντας για δεκαετίες μόνο στα καλά εστιατόρια του εξωτερικού και τα ντελικατέσεν κρεοπωλεία, σήμερα η χαμένη τέχνη της ξηρής ωρίμανσης  κάνει την επανεμφάνισή της σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι στις διατροφικές επιλογές τους. Ειδικά στην εποχή μας, σε καιρούς γενικευμένης διατροφικής νοθείας και  μεταλλάξεων καθώς και αποπροσανατολισμού του καταναλωτή,  η μακραίωνη αυτή παράδοση αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Με τη σωστή εκπαίδευση και άρτιο εξοπλισμό, ο σεφ Αri Vezené ξεκίνησε το 2008 να εφαρμόζει την τεχνική ξηρής ωρίμανσης που είχε διδαχθεί στη Ισπανία, τη Σουηδία και την Αμερική, κάνοντας έτσι τα δύο εστιατόριά του –Τrattoria Vezené στο Μεγανήσι και Vezené στην Αθήνα- τα δύο πρώτα στην Ελλάδα όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει σπάνιες ράτσες μοσχαριού (Hereford, Rubia Gallega κ. ά) και ιδιαίτερες –reserve- κοπές σε ωρίμανση ακόμη και 120 ημερών.

“Σήμερα, που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να εφαρμόσουν την τεχνική ακόμη και στο σπίτι τους, έχει σημασία να ξέρουμε ότι δεν αρκεί να αφήσουμε το κρέας στο ψυγείο –όπως πολλοί νομίζουν» εξήγησε στο κοινό ο σεφ Ari Vezené. «Πρέπει να πληρούνται επιπρόσθετες κλιματολογικές συνθήκες, ωστόσο, ο βασικότερος παράγοντας επιτυχίας της μεθόδου παραμένει η ποιότητα της πρώτης ύλης».

Ο ίδιος ελπίζει ότι μέσα από το εν λόγω Φεστιβάλ «Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις», τις υπόλοιπες ελληνικές γαστρονομικές διοργανώσεις αλλά και τις προσπάθειες των Ελλήνων σεφ και εστιατορίων όπως το Vezené θα αρχίσει να δημιουργείται σιγά σιγά και στη χώρα μας μια συνείδηση της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, με όλες τις τεχνικές, τις μεθόδους και τα μαγειρέματα που μας έχουν παραδοθεί και που αξίζει τον κόπο να αναβιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε, με στόχο την ποιότητα της ζωής μας, την εμβάθυνση στη γεύση και τα αρώματα, τη γευστική μας εκλέπτυνση και ωριμότητα.

Πηγή: Tumblr