Δημοτικό συμβούλιο με… ισοψηφίες

DSC00223

Ένας χρόνος και κάτι έχει περάσει από το ξεκίνημα της νέας δημοτικής αρχής και οι αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια περνάνε με «πλειοψηφίες» του 6-6 (υπερ/κατά). Στο τελευταίο συμβούλιο της Τετάρτης 25 Νοέμβρη τα πιο σημαντικά θέματα ήταν αυτά για το τεχνικό πρόγραμμα, την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το λιμάνι του Αθερινού και το θέμα της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (που τελικά αναβλήθηκε). Το νέο τεχνικό πρόγραμμα και η τροποποίηση του παλαιότερου πέρασαν με το προαναφερθέν 6-6 (απουσίαζε ο Α.Δάγλας, κατά η Αντιπολίτευση και ο κος Αργύρης). Ταυτόχρονα εκφράστηκαν και επιμέρους διαφωνίες και από άλλους συμβούλους της συμπολίτευσης, και κυρίως τον κο Αντιδήμαρχο σε αρκετά θέματα.

Το εντελώς καινούριο στο δημοτικό αυτό συμβούλιο (εκτός του ότι άρχισαν επιτέλους να συζητούνται σοβαρά θέματα) ήταν ένα ηλεκτρονικό ρολόι, το οποίο κόστισε -κατά πληροφορίες μας- στον Δήμο κάπου 500 ευρώ και την χρησιμότητα του οποίου ουδείς αντιλήφθηκε. Είναι κρίμα πάντως να μπαίνουν λογικές χρονικών περιορισμών σε ένα δ.σ. με μια χούφτα συμβούλων όλους κι όλους, μην τυχόν και υπερβούμε τις 3 ώρες. Εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να φιμώσουν ορισμένους ομιλητές (με προεξάρχοντα τον λαλίστατο υποφαινόμενο). Αστεία πράγματα.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Ενημέρωση Δημάρχου:

Ο κος Π.Δάγλας ενημέρωσε για τις συνέπειες των σεισμών, τον σχεδιασμό της Αστυνομίας που προβλέπει διατήρηση του αστυνομικού τμήματος και για το ότι ο ΦΟΣΔΑ της Άρτας δέχεται τα απορρίμματά μας (αφού προχωράει η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ). Εδώ δέχτηκε την κριτική του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κου Στ. Ζαβιτσάνου γιατί «φρόντισε να αφήσει το Μεγανήσι έξω από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (για τους σεισμούς), από την οποία το νησί θα έχει πολλάπλές ωφέλειες.


Ερωτήσεις προ ημερήσιας διάταξης:
Από την δ.σ. Έλλη Καββαδά για την Σχολική Επιτροπή και το πρόβλημα με τις καθαρίστριες (άλλη τοποθετήθηκε εξαρχής, άλλη προσελήφθη στην συνέχεια), κάτι που ανάγκασε τον Αντιδήμαρχο κο Κονιδάρη Θ. σε μια αγανακτισμένη απάντηση («κάποια στιγμή οι θεσμικοί άντρες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», τόνισε) και αιχμές προς τον Πρόεδρο αυτής κο Πάνο Ι. Κονιδάρη και αυτόν με την σειρά του να δηλώνει ότι θα παραιτηθεί και να αφήνει αιχμές προς τον Δήμαρχο για την μη γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής…


Από τον δ.σ. κο Αυγερινό για την πρόοδο της καταγγελίας της σύμβασης του τουριστικού καταφυγίου. Η απάντηση του κου Δημάρχου ήταν ταυτόσημη με την προηγούμενη φορά: «Προχωράει!». Εν συνεχεία άνοιξε και από τον δ.σ. Παναγιώτη Κονιδάρη το θέμα του ψηφίσματος που έχει πάρει απόφαση το ΔΣ για τον Σκορπιό. Εδώ υπήρξε συμφωνία των δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης, αν και κάποιοι δήλωσαν ότι δεν το είχαν υπόψην τους (ενώ έπρεπε να τους έχει κοινοποιηθεί από τον κο Δήμαρχο). Ο κος Πάυλος Δάγλας το χαρακτήρισε μάλιστα «ακραία κομουνιστικό» (!) και φάνηκε να δυσφορεί και να προσπαθεί να το αποφύγει. Ο Αντιδήμαρχος μάλιστα του υπενθύμισε ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις αποφάσεις του συμβουλίου:

Ημερήσια διάταξη:
Η μελέτη (ΜΠΕ) για τον Αθερινό, σχέδιο και μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής που συνεχίζει η τωρινή. Η μελέτη ψηφίστηκε ομόφωνα:




Συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα:

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το ΤΠ για μια σειρά λόγους, όπως το ότι αυτό δεν προβλέπει την καθημερινότητα, ότι ανισοκατανέμεται ανάμεσα στους οικισμούς, ότι δαπανόνται μεγάλα ποσά για δύο τρία έργα που θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από άλλα προγράμματα και όχι από τακτικά του δήμου. Επίσης σημειώθηκε ότι η μεταφορά ενός ποσού 94.000 στο ΤΠ από τα τακτικά δεν θα δίνει την δυνατότητα στον Δήμο να χρηματοδοτήσει τον Αγροτικό συνεταιρισμό όπως οφείλει (έναν κίνδυνο που διέγνωσε και ο Αντιδήμαρχος). Όταν ζητήθηκε να δεσμευτεί ο Δήμαρχος για αυτό το ποσό αρνήθηκε (ή μάλλον το αγνόησε).Ο δ.σ. κος Αργύρης επίσης καταψήφισε χαρακτηρίζοντας το ΤΠ «έκτρωμα», κυρίως λόγω του ότι το Σπαρτοχώρι είναι εμφανώς αδικημένο. Ο κος Δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να το εξομαλύνει στην συνέχεια και ότι τα έργα αφορούν όλο το νησί το οποίο το βλέπει ο ίδιος ως σύνολο.




Η τοποθέτηση του κου Αντιδημάρχου δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για ορισμένα ζητήματα στα οποία παραδέχτηκε ότι η αντιπολίτευση έχει δίκιο, και ότι έκανε κάποιες προτάσεις («που είναι στο χέρι μας να τις δεχτούμε»).


Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος 2015 (πέρασε με 6-6 επίσης):



Το θέμα της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων αναβλήθηκε, λόγω ασθένειας, όπως ειπώθηκε, του μελετητή. Ασφαλώς και αυτό είναι ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς και στην παράταξη του κου Δάγλα, οπότε μένει να δούμε σε προσεχές δ.σ. τι μέλλει γενέσθαι.

Για το θέμα των εισφορών στον ΟΚΑΝΑ ο κος Δήμαρχος δεν είχε πρόταση, οπότε αποδέχτηκε το σώμα την κάπως συμβιβαστική πρόταση του κου Π. Κονιδάρη:

Για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας και την κατανομή των πιστώσεων. Εδώ ο κος Δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη για το λάθος (που του είχε επισημανθεί από την Αντιπολίτευση και τον κο Αργύρη, αλλά που δεν έλαβε υπόψην του με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πρότερη απόφαση). Κι αυτό το θέμα ψηφίστηκε 6-6, ενώ νωρίτερα προκλήθηκε και ένταση μεταξύ του κου δημάρχου και του κυρίου Αργύρη (για την περιβόητη φράση που του είχε απευθύνει ο κος Δάγλας «θα έρθει κι η ώρα σου!» που έφτασε μέχρι τις εφημερίδες), ένταση που πυροδότησε εκ νέου ο κος Δήμαρχος με τον δ.σ. κο Π.Κονιδάρη, όταν ο τελευταίος πήγε να υπερασπιστεί τον σύμβουλο της συμπολίτευσης: