Τέλος και  για τους Φοίνικες στην πλατεία του Βαθιού.

Το κόκκινο σκαθάρι που τα τελευταία χρόνια  σακατεύει κυριολεκτικά τους φοίνικες  σε όλη την Ελλάδα χτύπησε και το Μεγανήσι.

Θλιβερό το θέαμα στην πλατεία του Βαθιού με τους πανέμορφους φοίνικες να «πέφτουν» φαγωμένοι από το σκαθάρι ο ένας μετά τον άλλον σε χρόνο ρεκόρ πια.

Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες (σκουλήκια κάμπιες) που τρέφονται από μαλακούς ιστούς στο εσωτερικό του κορμού. Το μήκος των στοών που ανοίγουν μπορεί να είναι ως και μερικά μέτρα και η διαδικασία είναι τόσο θορυβώδης που μπορείς να ακούσεις το δέντρο να τρίζει από το μάσημα, αν ακουμπήσεις το αυτί σου πάνω του. Κάποια στιγμή οι προνύμφες φτιάχνουν ένα κουκούλι με υλικά από τον φοίνικα, μπαίνουν μέσα, μεταμορφώνονται σε σκαθάρι, ανοίγουν το κουκούλι και πετούν προς ανεύρεση συντρόφου για ζευγάρωμα. Το δέντρο μετά την προσβολή αρχίζει να χάνει τα κλαδιά με τα φύλλα, αφού αυτά μαραίνονται και πέφτουν κάνοντας το να μοιάζει περισσότερο με ομπρέλα παρά με φοίνικα και μετά το δέντρο μαραίνεται από την ρίζα. Όταν τα φύλλα γείρουν είναι ήδη αργά και το δέντρο θα πεθάνει. Το δέντρο ξεραίνεται αναδύοντας μια ιδιαιτέρως δυσάρεστη οσμή. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν παρακολουθείτε τον Φοίνικα συχνά, όταν θα σου πει μόνος του με την εικόνα του ότι είναι άρρωστος είναι αργά. Δυστυχώς, η διάγνωση της προσβολής δεν είναι αντιληπτή στα πρώτα στάδια και όταν πια το πρόβλημα εντοπιστεί, είναι αργά. Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί ότι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος από την στιγμή που ο φοίνικας θα προσβληθεί από σκαθάρι μέχρι να φαγωθεί όλο το εσωτερικό και να πεθάνει. 

Το φαινόμενο  είχε παρατηρηθεί στο Μεγανήσι  από τις αρχές της ‘Άνοιξης  και παρότι ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι πρασίνου του Δήμου , η σημασία που δόθηκε ήταν μηδαμινή χωρίς  να υπάρξει αντιμετώπιση και η απαιτούμενη  πρόληψη για τα υπόλοιπα υγιή δέντρα με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τώρα πια μη αναστρέψιμη.

Την ίδια τύχη είχε κι ο Φοίνικας στην εκκλησία του Αη-Γιώργη όπως και άλλου.

Για όσους  κρατιούνται ακόμα «όρθιοι» ίσως να υπάρχει ελπίδα. Απευθυνθείτε σε ειδικούς γεωπόνους ή στην Διεύθυνση Γεωργίας της περιφέρειας για να σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Κι επειδή τα δέντρα δεν είναι απλά στοιχεία καλαισθησίας σε έναν χώρο, αλλά και στοιχεία πολιτισμού και απόλυτα συνδεδεμένα με την πορεία της ζωής μας, στοιχεία αναφοράς ενός χώρου αλλά και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας , ας φροντίσουν οι  υπεύθυνοι   να ενημερωθούν σχετικά,  να  απομακρύνουν και να θάψουν ή να κάψουν  τα άρρωστα δέντρα  όπως  απαιτείται, για να αποφύγουμε  τα χειρότερα. Κανείς δεν εγγυάται ότι το σκαθάρι δεν θα προσβάλει και άλλα φυτά όταν τελειώσουν οι φοίνικες. Θα πρέπει επίσης να φροντίσουν για την αντικατάσταση τους από άλλα δέντρα.


wp-20161001-12-50-42-pro    wp-20161001-12-55-19-pro  wp-20161001-12-55-34-pro  wp-20161001-12-55-54-pro       wp-20161001-12-58-24-pro

wp-20161001-12-59-41-pro

Σημερινές φωτογραφίες από τους Φοίνικες στο βαθύ.

Σχετικό βίντεο από you tube.

https://www.youtube.com/watch?v=n8VA6ZSUrrY.