Δημοτικό συμβούλιο: μαραθώνια συνεδρίαση με γυμνές αλήθειες (video- updated)

synedriasewn

Την Τρίτη 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 8η συνεδρίαση του ΔΣ για το 2017, η οποία απείχε από την προηγούμενη διάστημα άνω των 2 μηνών! 

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η διάρκειά της (για τα δεδομένα του Μεγανησίου) ήταν τεράστια, κάπου οκτώ ώρες.

Στην πράξη όμως υπήρξε μια έξοχη ευκαιρία για όποιον επιθυμούσε να πληροφορηθεί για φλέγοντα ζητήματα του νησιού, αλλά και για όποιον αρέσκεται στις αλήθειες, μιας κι εκεί ακούστηκαν, για πρώτη ή για πολλοστή φορά, πολλές πικρές αλήθειες.

Ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή.

 

  • Ενημέρωση Δημάρχου

Ο κος Παύλος Δάγλας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για κάποια έκτακτα έσοδα του Δήμου από ειδικό κονδύλι του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, καθώς και κάποια ακόμα που ελπίζει να λάβει από ταμείο για τα μικρά νησιά. Επίσης ενημέρωσε για την εξέλιξη κάποιων από τα έργα του τεχνικού προγράμματος, όπως την υπογειοποίηση των κάδων στο Βαθύ και την εγκατάσταση της δεξαμενής στον Αη-Γιάννη.

 

Προ ημερήσιας διάταξης

Από τα πιο ουσιαστικά κομμάτια του ΔΣ, μιας κι έχουμε συνηθίσει πλέον να ακούγονται και να συζητούνται, κυρίως από την Αντιπολίτευση, σοβαρά θέματα στην προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία. Κι αυτή η φορά δεν αποτέλεσε εξαίρεση, αφού τέθηκαν τα εξής:

 

α) Για χιλιοστή φορά το θέμα της έλλειψης των γιατρών.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέφερε το καυτό θέμα λέγοντας ότι είναι η τελευταία φορά που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επιρρίπτοντας ευθύνες στην δημοτική αρχή ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να επιστρέψει έστω ο ένας από τους δύο αγροτικούς μας (οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στο Νοσοκομείο) μόνιμα στο νησί. Αναρωτήθηκε μάλιστα τι απέγινε εκείνη η χλιαρή διαμαρτυρία- ψήφισμα που θα πήγαινε στους «αρμόδιους», ενώ επέρριψε και ευθύνες στην κυβέρνηση για την διάλυση της Α’βάθμιας Υγείας. Η απάντηση του Προέδρου της ΚΟΙΔΕΜ κου Κ. Καββαδά ήταν ότι το ψήφισμα δεν έχει σταλεί ακόμα, μιας και μαζευόταν υπογραφές. Η δε απάντηση του κ. δημάρχου ήταν ότι το κράτος έχει διαλυθεί και δεν βρίσκει άκρη, στην ουσία ένιψε τας χείρας του. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης τότε τόνισε πώς ένας δήμαρχος δεν θα έπρεπε να κολλάει σε τέτοια, αλλά θα έπρεπε να κάνει διαρκείς παραστάσεις και οχλήσεις στο υπουργείο, θα έπρεπε να έχει τρίξει τα δόντια στο ΠΕΣΥ, θα έπρεπε να έχει δώσει διαστάσεις στο θέμα μέσω ΜΜΕ και επιπλέον θα έπρεπε να δραστηριοποιήσει την κοινωνία του σε κινητοποιήσεις, όπως πχ το κλείσιμο του Νοσοκομείου κτλ.

 

β) Το τεράστιο θέμα του σκουπιδότοπου.

Εξαπολύθηκε δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα για την διαχείριση των σκουπιδιών, την ψευτο-μεταφορά τους, την κατάσταση στον σκουπιδότοπο κτλ. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ότι η κατάσταση στον τέως ΧΥΤΑ είναι πλέον οριακή, αφού η μεσαία κυψέλη έχει σχεδόν γεμίσει με τις διαρκείς επιχωματώσεις κι έχει φτάσει στο επίπεδο της επάνω, πράγμα που σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο ο σκουπιδότοπος έχει ελάχιστη πλέον αντοχή υποδοχής απορριμμάτων. Επιπλέον όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ ως όφειλε και ως υπόσχεται η δημοτική αρχή εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά και τα σκουπίδια που μεταφέρονται εκτός νησιού (που έτσι κι αλλιώς ήταν ένα αστείο ποσοστό, κάτω του 20%) και κοστίζουν ουκ ολίγα στους δημότες μας, έπαψαν πλέον να μεταφέρονται, μόνο θάβονται. Η αντιπολίτευση εξέφρασε επίσης τους φόβους της, αν όχι την βεβαιότητά της ότι η χρηματοδότηση του ΣΜΑ, έμπνευση, έργο και επιτυχία της πρώην διοίκησης του δήμου, τείνει να χαθεί από την τωρινή, λόγω ασυγχώρητων κωλυσιεργιών. «Αν επιβεβαιωθεί μια τέτοια περίπτωση», τόνισε ο Π.Κονιδάρης, «τότε θα αποτελεί εγκληματική ενέργεια κατά του νησιού και θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι!».

Ο κύριος δήμαρχος επέρριψε τις ευθύνες των καθυστερήσεων στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λευκάδας και μίλησε για αποκατάσταση ΧΥΤΑ και για ΣΜΑ για μια ακόμα φορά, αλλά αρνήθηκε ή δεν τόλμησε να δώσει χρονοδιάγραμμα, όπως του ζητήθηκε από τον κο Κονιδάρη. Είπε μόνο ότι η χρηματοδότηση θα αποτελέσει «γέφυρα» για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Δηλαδή ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι…

Την επίθεση συνέχισε από την πλευρά της η κα Daniella Halten, ιδιοκτήτης του σπιτιού πάνω από την Σκίζα, η οποία μίλησε στα αγγλικά και με μεταφραστή και αφού περιέγραψε το ιστορικό και το ότι προσπάθησε να πραγαμτοποιήσει κάποια ρεντεβού με τον κύριο δήμαρχο, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ, τελικά το κατόρθωσε. Την διαβεβαίωνε όμως πάντα, ότι η υπόθεση τελειώνει από μήνα σε μήνα, αλλά προφανώς της έλεγε ψέματα, όπως ισχυρίστηκε η ίδια. Η κα Halten, αφού τόνισε ότι η κατάσταση εκεί είναι οικτρή και ότι σε ένα μέρος τέτοιου φυσικού κάλλους, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι δραματική, υπενθύμισε επίσης ότι ακόμα και η ταφή των φρέσκων σκουπιδιών είναι παράνομη (λόγω των αναερόβιων διεργασιών) κι ότι η ίδια έχει βάλει ήδη δικηγόρο και σκοπεύει να προσφύγει στα αρμόδια όργανα ώστε ο σκουπιδότοπος να κλείσει οριστικά, αλλά και σε διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, πράγμα που δεν έκανε έως τώρα για να μην δυσφημίσει το νησί.

Ο κος Δάγλας, εμφανώς στριμωγμένος, ισχυρίστηκε ότι αυτή την στιγμή ο δήμος δεν έχει χρήματα, κι επανέλαβε τις ίδιες νεφελώδεις υποσχέσεις για δήθεν αποκατάσταση.

 

γ) Το θέμα του αναψυκτηρίου στο Φανάρι.

Η αντιπολίτευση, μετά από σύντομη παρουσίαση του ιστορικού, πρότεινε την εισαγωγή θέματος στην ημερήσια διάταξη, ώστε να ληφθεί απόφαση για διοικητική αποβολή του πρώην ενοικιαστή από τον χώρο που καταλαμβάνει παράνομα και καταχρηστικά. Συγχρόνως αναλύθηκε το ιστορικό και άνοιξε όλη η βεντάλια του θέματος που οδήγησε σε μύρια όσα προβλήματα με το εν λόγω αναψυκτήριο, με ευθύνη του δημάρχου και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβρη του 2014, αμέσως μετά την ανάληψη της δημ.αρχής από τον κο Δάγλα και τους συνεργάτες του, όπου η Κτηματική πρωτοεμφανίστηκε στο κάδρο ισχυριζόμενη ότι το αναψυκτήριο είναι μέσα σε δικό της οικόπεδο. Ακολούθησαν αποφάσεις τόσο του δημ.συμβουλίου, όσο και της οικον.επιτροπής που ξεκαθάριζαν ότι το Φανάρι ανήκει στους Μεγανησιώτες και στον Δήμο τους κι επιπλέον έβαζαν δικηγόρους για να προστατεύσουν αυτό τους το δικαίωμα. Εντούτοις τον Μάη του 2015 η Κτηματική βάζει πρόστιμο στον Δήμο Μεγανησίου, κάτι που ποτέ δεν κοινοποιήθηκε στο ΔΣ, ή στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή και για το οποίο οι σύμβουλοι, ακόμα και ο τότε αντιδήμαρχος δηλώνουν άγνοια. Αντί ο κος Δήμαρχος να πραγματοποιήσει ανακοπή του προστίμου ως είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση έναντι των Μεγανησιωτών το αποδέχτηκε εν κρυπτώ, 16.000 ευρώ, για να καταλαβαινόμαστε. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο σύμβουλος κος Αυγερινός, ο οποίος είχε ρωτήσει τον κο δήμαρχο κατ’ επανάληψη για την ύπαρξη ή μη του προστίμου και ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση!

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι απέκρυπτε το εν λόγω στοιχείο επειδή ήθελε να αφήσει να φανεί ότι το οικόπεδο είναι της Κτηματικής, ώστε να κατηγορηθεί ο πρώην δήμαρχος κος Στ.Ζαβιτσάνος στο δικαστήριο που τον είχε σύρει ο κος Δάγλας. Ένα δικαστήριο στο οποίο και φυσικά ο κος Ζαβιτσάνος αθωώθηκε πανηγυρικά. Το πρόστιμο όμως έμεινε…Επιπλέον ο δήμος το ίδιο διάστημα (τρία χρόνια) δεν έχει εισπράξει ούτε δραχμή από μια από τις καλύτερες προσόδους του, και η υπόθεση καρκινοβατεί. Ο τεχνοκράτης δε που έχει βάλει ο δήμος για τον καθορισμού και την χάραξη του αιγιαλού κτλ, έχει στείλει την έκθεσή του στον δήμο, αλλά ο κύριος δήμαρχος το αρνείτο, ενώ η αντιπολίτευση ήταν ενήμερη γι’ αυτό! Μια έκθεση που διασκορπίζει τα νέφη και αφήνει την ευχέρεια στον δήμο να λήξει σύντομα το θέμα του ιδιοκτησιακού υπέρ του.

Ο παλιός ενοικιαστής κάνει εντωμεταξύ παρεμβάσεις στην παραλία κτλ με την ανοχή της δημοτικής αρχής και επιπλέον ζητάει από τον δήμο να του νοικιάσει χώρο για ομπρελοξαπλώστρες «έμπροσθεν του καταστήματός μου» (!), με τοπογραφικό που αναφέρει ότι το οικόπεδο ανήκει στο δημόσιο, κι όχι στον Δήμο!

Την συζήτηση του θέματος ακολούθησε αναταραχή, κυρίως από τον ενοικιαστή ο οποίος από την μια ευχόταν να ξεκαθαρίσει το τοπίο υπέρ του δήμου, αλλά την ίδια στιγμή παραδεχόταν ότι δεν έχει πληρώσει και ότι έκανε προσπάθειες να το νοικιάσει από την  Κτηματική, που αποδείχθηκαν άκαρπες (πώς να του νοικιάσει κάτι που δεν της ανήκει;;!). Ευθύνες επέρριψε και ο δημοτικός σύμβουλος Θάνος Κονιδάρης για την έλλειψη ενημέρωσης και την απόκρυψη του προστίμου. Η τοποθέτηση του κυρίου δημάρχου ήταν ασαφής, με μισόλογα και ήξεις αφίξεις, ωστόσο η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο ήταν ηχηρή: ΟΜΟΦΩΝΑ.

 

δ) Ήταν τελευταίο θέμα, αλλά συζητήθηκε νωρίτερα: η λήψη κανονιστικής απόφασης για τις οχλώσες δραστηριότητες, κυρίως την οικοδομική σφύρα και την απαγόρευση χρήσης της την τουριστική σαιζόν. Εκτός από τον Εμπορικό Σύλλογο, παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν και κάποιοι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες ή/και ενοικιαστές τουριστικών κατοικιών, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα. Η κατά πλειοψηφία πρόταση της οικονομικής επιτρ. μιλούσε για έξι μήνες και μόνο για την σφύρα. Μετά από διαλογική συζήτηση και με καίρια παρέμβαση της αντιπολίτευσης και του ανεξ. Συμβούλου κου Αργύρη αναδείχτηκαν και άλλες πτυχές του θέματος, όπως οι οικονομικές του διαστάσεις, το γεγονός ότι δεν είναι μόνο η σφύρα οχλώσα δραστηριότητα κτλ. Στο τέλος αποφασίστηκε να υπάρξει μια 5μελής υπεύθυνη επιτροπή επίβλεψης από συμβούλους, μηχανικό, Εμπορικό σύλλογο, Πάρεδρο, συμφωνήθηκε μικρότερη διάρκεια της απαγόρευσης (μέχρι τέλος Σεπτέμβρη) και η διατύπωση για την απαγόρευση αφορά όλες τις «βαρέως οχλώσες δραστηριότητες».

ε) Το θέμα της αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού ήταν ένα ακόμα σημείο σημαντικής τριβής και θέμα όπου ο δήμαρχος βομβαρδίστηκε από εχθρικά, αλλά και φίλια πυρά. Γιατί αυτό;

Υποτίθεται ότι η αναμόρφωση αυτή ήταν επιτακτική, από την άποψη ότι προσπαθούσε να καλύψει το υπόλοιπο ποσό που ο δήμος  οφείλει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, δηλαδή 67.000 ευρώ. Ωστόσο η αναμόρφωση αφορούσε σε 183.500 ευρώ! Τι ήταν τα άλλα 120; Η αντιπολίτευση αποκάλυψε και ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι ήταν διαφορά από το ταμειακό υπόλοιπο στο τέλος του 2016!

Τότε ήταν που ξέσπασε ο Π.Κονιδάρης και επιτέθηκε στον δήμαρχο, διότι μια τέτοια απόκλιση από τα προβλεπόμενα ήταν ανήκουστη και έδειχνε πολύ κακούς οικονομικούς υπολογισμούς. «Άλλους κατηγορούσατε για μη καλή οικονομική διαχείριση κι αλλού βλέπουμε το μπάχαλο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον κατηγορήθηκε ο κος Δάγλας ότι δεν έκανε την αναμόρφωση νωρίτερα και την έκανε τώρα για να εκβιάσει, λόγω του Συνεταιρισμού, ότι όφειλε να έχει ήδη απολογισμό, ότι διέλυσε στα εξ ων συνετέθη ολάκερο τον Προύπολογισμό, στα όρια της νομιμότητας, ότι δεν έχει ακόμα καταρτίσει ισολογισμούς του 2014 και ένθεν, ότι κυκλοφορεί ο ίδιος και τα (ελάχιστα πλέον) παπαγαλάκια του μια ψευδή φημολογία ότι η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να γίνει ο Συνεταιρισμός και χαρακτήρισαν αυτές τις ενέργειες «αναξιοπρεπείς». Ο Π.Κονιδάρης τόνισε για μια ακόμα φορά ότι θα υπερψηφίσει την αναμόρφωση μόνο και μόνο για να πάρουν τα χρήματά τους μιαν ώρα αρχύτερα οι Συνεταιριστές και να προχωρήσει ένα έργο το οποίο είχε οραματιστεί, σχεδιάσει, προετοιμάσει και χρηματοδοτήσει πλήρως («τα 150 χιλιάρικα τα βρήκες στο γραφείο σου και τα έκανες σκούφιες ή τελοσπάντων δημαρχείο, ενώ έλεγες στον κόσμο ότι δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά).

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι και ο τέως αντιδήμαρχος Θ.Κονιδάρης άσκησε επί μακρόν σκληρή κριτική σε μια τέτοια αναμόρφωση ή οποία «ενδεχομένως να είναι και παράνομη», στην καθυστέρησή της και στις ευθύνες του δημάρχου που άργησε να δώσει τα χρήματα τόσον καιρό. Δήλωσε μάλιστα ευθαρσώς ότι έχει δίκιο η αντιπολίτευση και τα λεφτά αυτά πράγματι υπήρχαν για αυτόν τον σκοπό εξαρχής, αλλά κι ο ίδιος ως στενός συνεργάτης του κου δημάρχου ήταν «υποχρεωμένος» να υποστήριζει για δυόμιση χρόνια το ότι δεν υπήρχαν!!!

Ο κος δήμαρχος στο όλο θέμα ήταν σχεδόν ωσεί παρόν και αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «κακεντρεχή» την τοποθέτηση του πρώην αντιδημάρχου και νυν συμβούλου του και «πολιτική απόφαση» την ψήφισή του.

Ο κος Θ.Κονιδάρης τελικά καταψήφισε, γι’ αυτούς και άλλους πολλούς λόγους και ο Γ.Αυγερινός επικαλούμενος τους ίδιους λόγους τον μιμήθηκε, ενώ λευκό ψήφισε ο Κ.Μάντζαρης. Με δυσκολία, αισθανόμενος ότι εκβιάζεται (όπως δήλωσε) και μόνο για να προχωρήσουν οι Συνεταιριστές, υπερψήφισε και ο κος Αργύρης (7-2-1). Απόντες ήταν ο Πάνος Δάγλας, ο Πάνος Ι.Κονιδάρης, ενώ είχε αποχωρήσει νωρίτερα ο Ανδ.Δάγλας.

 

Ασφαλώς υπήρξαν και άλλα highlights στο συμβούλιο αυτό (όπως το ότι ο κος δήμαρχος αποκάλεσε δις «αγάπη» (!) σύμβουλο της αντιπολίτευσης), αλλά για λόγους τόπου και χρόνου δεν αναφερθήκαμε παρά μόνο στα πιο σημαντικά -κατά την γνώμη- μας θέματα. Τα βίντεο (έχουν τραβηχτεί μόνο 4 ή 5 ώρες από τις 8, όπως ενημερωθήκαμε, καθώς δεν χωρούσε η κάρτα μνήμης όλο το ΔΣ) θα μπουν όταν θα είναι έτοιμα.

Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα συμβούλιο όπου ακούστηκαν και θα μαθευτούν πολλές αλήθειες, γυμνές και επίπονες. 

Τα βίντεο της συνεδρίασης: