Σχόλιο-τοποθέτηση για την ανακοίνωση του κου δημάρχου για τα απορρίμματα.

Διάβασα αρκετές φορές την πρόσφατη επιστολή του κυρίου δημάρχου, όπου κομπάζει για την σύμβαση για την μεταφορά των απορριμμάτων στην Πάλαιρο. Αρκετές φορές, που δεν με βοήθησαν σε τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώσω τα όσα έως τώρα ήξερα. Όμως κάποια πράγματα καλό είναι να μπαίνουν σε μια σειρά, γι’ αυτό και θα κάνω ένα εκτεταμένο σχόλιο-ανάλυση πάνω στο δελτίο τύπου και τα όσα αφορά.

Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ασχοληθεί πολλά χρόνια και έχουν αγωνιστεί σκληρά για μια λύση στο θέμα των σκουπιδιών (από το 2011, όπως φαίνεται και σε μια τότε συνέντευξή μου) που θα έπαιρνε σάρκα και οστά με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ). Τι κρατάω λοιπόν εγώ από μια τέτοια ανακοίνωση και τι πρέπει να θυμίσω:

1) Όταν από τον Μάη του 2014 του εξηγούσαμε του νέου (τότε) δημάρχου κου Δάγλα ότι η καλύτερη λύση για το Μεγανήσι είναι η Πάλαιρος, αυτός μας κούναγε το δάχτυλο και μας έλεγε ότι δεν είναι εφικτή και ότι θα τα πήγαινε στην Άρτα (Βλαχέρνα) και μάλιστα ότι ήμασταν και τυχεροί γι’ αυτό! Δείτε ένα παλιό συμβούλιο για να θυμηθείτε. Στην πορεία η Πάλαιρος έγινε η ιδανική λύση. Συγγνώμη ακόμα δεν ακούσαμε.

2)Όταν τον προειδοποιούσαμε από το 2014 για το ότι πρέπει να τρέξει γιατί κινδυνεύει να χάσει τον ΣΜΑ και πάλι μας λοιδορούσε ή απλά δεν απαντούσε. Χωρίς τον ΣΜΑ πώς θα μεταφέρει τα σκουπίδια στην Πάλαιρο; Με ιδιώτες; Δεν τον φτάνει ο άμμος της Γύρας τότε. ΣΜΑ πάντως ακόμα δεν είδαμε και η αποκατάσταση απλά ξεκίνησε. Τα σκουπίδια, όπως φαίνονται και στις φωτογραφίες που ο ίδιος έδωσε γεμίζουν ακόμα όλο το δεύτερο κύτταρο και μέχρι κάτω στο τρίτο. Ποια αποκατάσταση θα γίνει αν δεν φύγουν κι αυτά;

3) Όταν ξεκίνησε να τα μεταφέρει στην Άρτα οι ποσότητες ήταν αστείες, κάπου 15% των παραγόμενων και η αντιπολίτευση το κατήγγειλε πολλάκις. Μάλιστα ο κος δήμαρχος τότε ανέβασε τα δημοτικά τέλη κατά 95% για να βγάλει τα σπασμένα. Όλο το θέμα ήταν μια κοροϊδία. Οι Μεγανησιώτες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου, ελπίζω.

4) Στο μεταξύ η διαχείριση του ΧΥΤΑ ήταν οικτρή (δείτε και εδώ) και δικαίως η αντιπολίτευση αναδείκνυε το θέμα σε κάθε ευκαιρία. Αυτή είναι η δουλειά της, αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος, να αναδεικνύει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις! Αλίμονο αν δεν το έκανε. Και ενώ στην ανακοίνωσή του ο κος δήμαρχος παραδέχεται ότι η Σχίζα ήταν «το μεγάλο πρόβλημα του νησιού», την ίδια στιγμή ψέγει την αντιπολίτευση που το επισήμαινε αυτό το μεγάλο πρόβλημα με άρθρα και φωτογραφίες της ντροπής! Δηλαδή έπρεπε, κατά την γνώμη του, να το χώσει κάτω από το χαλί; Να γίνει συνένοχός του;

5) Σε κάθε περίπτωση η κατάντια στον σκουπιδότοπο προέκυψε στην δική του θητεία και με δική του ευθύνη. Κι αυτό γιατί προσπάθησε να ανατρέψει τον σωστό σχεδιασμό της προηγούμενής του δημοτικής αρχής. Στην πορεία βέβαια κατάλαβε έστω και αργά το λάθος του και πάσχισε να το επανορθώσει επιστρέφοντας κακήν κακώς σε αυτόν τον σχεδιασμό, αλλά είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο οποίος δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να αναπληρωθεί.

6) Η ιστορία με την Πάλαιρο αναζωπυρώθηκε από τον δήμαρχο Λευκάδας κο Καλό τους τελευταίους μήνες κι έτσι βρήκε την ευκαιρία (ως μάννα εξ ουρανού του έπεσε) ο κος Δάγλας να αλλάξει απόψεις και να χώσει και το Μεγανήσι στον σχεδιασμό. Όχι βέβαια πως ο ίδιος στόχευε εξαρχής να μετακινηθεί από τις αποφάσεις του για την μεταφορά των σκουπιδιών στην Άρτα, την οποία παίνευε σε κάθε ευκαιρία στα δημοτικά συμβούλια.

7) Άρα στην τωρινή κατάσταση βρισκόμαστε μετά από την αδιάλειπτη πίεση (για επίλυση του προβλήματος) της αντιπολίτευσης και του λαού του Μεγανησίου, καθώς και από ευτυχείς συγκυρίες, κι όχι βάσει του σχεδιασμού του κου δημάρχου και της δημοτικής του αρχής. Όποιος έχει διαβάσει τα όσα έχει πει και γράψει αυτά τα 5-6 χρόνια για τα σκουπίδια (ή όποιος κάνει τον κόπο να το κάνει τώρα) το καταλαβαίνει πλήρως. Ευχαριστώ θα έπρεπε να λέει στην αντιπολίτευση, όχι να την κατηγορεί!

8) Διαφημίζει επίσης στο δελτίο αυτό και την προσπάθεια για μονάδα κομποστοποίησης στην Σχίζα. Ούτε που έχει εξηγήσει στον κόσμο τι είναι η περίφημη αυτή κομποστοποίηση, με τα θετικά και τα αρνητικά της, ούτε που έχει στον προγραμματισμό του ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με καθολική ανακύκλωση στην πηγή (για να έχει νόημα και η παραγωγή κομπόστ), αφού οι κάδοι πράσινοι και μπλε αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται εξίσου για κάθε είδος σκουπιδιού! Και βέβαια με τον τρόπο αυτό συνεχίζει να απαξιώνει εντελώς την περιοχή στην Σχίζα, που θα μπορούσε να είναι ένας νέος πόλος τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

9) Αναφέρεται και στην φωτιά στον σκουπιδότοπο τον Γενάρη (η οποία δεν ήταν η μόνη), λες και την έβαλαν οι εχθροί του! Ούτε ο δήμαρχος ούτε εγώ ξέρω ποιος την έβαλε (κι ελπίζω να βρεθεί, αφού υποψιαζόμαστε εμπρησμό). Ξέρω όμως ότι ο μόνος  που ευνοήθηκε ήταν ο ίδιος ο κος Δάγλας μιας και ο σκουπιδότοπος είχε φτάσει στο απροχώρητο και μειώθηκε δραστικά ο όγκος των σκουπιδιών! Και εν τέλει ας μας απαντήσει γιατί η δημοτική του αρχή αφαίρεσε και δεν ξανατοποθέτησε στον σκουπιδότοπο τις κάμερες, το μόνο μέσο προστασίας που υπήρχε…

10) Πέρα από όλα τα άλλα όμως, υπάρχει και το ύφος! Αυτό το ύφος στο οποίο μας έχει πια συνηθίσει ο κος δήμαρχος. Το ύφος της μεγαλοπρέπειας και της αλαζονείας, δίχως ίχνος σεβασμού και ταπεινότητας όπως οφείλει ένας υπηρέτης του λαού. Το ύφος επίσης εκείνου που ψάχνει τρόπους και ευκαιρίες να φορτώσει αλλού τα προβλήματα και τα αμαρτήματά του. Το ύφος εκείνου που θαρρεί και προσπαθεί να μας πείσει πώς είναι μέρος της λύσης, ενώ είναι μέρος του προβλήματος.

ΥΓ. Η «νέα εξωτερική είσοδος», το νέο πορτόνι δηλαδή που φαίνεται και στις φωτογραφίες της ανακοίνωσης, είναι εμφανώς πολύ έξω από το οικόπεδο του δήμου και κλείνει ένα κομμάτι δημόσιου χώρου (δρόμο). Άσχετα με το αν ενοχλεί κάποιον ή όχι εκεί που πήγε, είναι μάλλον παράνομο.

Παναγιώτης Κονιδάρης.