9η συνεδρίαση του ΔΣ: απουσίες, διαχωρισμοί, διάλογος αλλά και μεγάλες διαφοροποιήσεις

02a

Ένα δημοτικό συμβούλιο που περιείχε κάμποσα πράγματα για να συζητήσει κανείς. Καταρχήν την τρανταχτή απουσία του κου Αντιδημάρχου μολονότι, απ’ όσο γνωρίζουμε, βρισκόταν στο νησί. Γιατί άραγε; Απουσία και του δ.σ. κου Δάγλα Ανδρέα που -κατά την προσφιλή τακτική- αποχώρησε αμέσως μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης αποκαλώντας την «καφενείο».

Ας δούμε όμως τι έγινε στην συνεδρίαση, όπου στις προ ημερήσιας ερωτήσεις κυριάρχησε το θέμα των κάδων απορριμμάτων στο Σπαρτοχώρι. Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σπαρτοχωρίου κος Δ.Δήμος αντιμετωπίστηκε απαξιωτικά (και δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει) από τον κο Δήμαρχο, αντί να εισακουστούν τα αιτήματά του για ενίσχυση των κάδων του οικισμού ώστε να μην επιβαρύνονται τα κεντρικά σημεία του χωριού. Κρίμα…

Ακολούθησε το θέμα που έφερε η Αντιπολίτευση (είχε κάνει αίτηση πολύν καιρό πριν) για την ετοιμότητα του σκάφους του Δήμου. Εκεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της ήταν σαφής: α) το σκάφος πρέπει να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, ετοιμοπόλεμο, β) πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμος χειριστής, γ) ασχέτως χαρτιών, αδειών, ή οποιουδήποτε άλλου γραφειοκρατικού προβλήματος η δημοτική αρχή θα πρέπει να παίρνει την ευθύνη το σκάφος να λύνει, όταν πρόκειται για περιστατικό υγείας, μην υπολογίζοντας ούτε λιμεναρχεία, ούτε υπουργεία, ούτε τίποτα!

Η απάντηση του κου δημάρχου ήταν ότι το σκάφος θα έχει τα απαραίτητα χαρτιά και εξοπλισμό σε μια-δυο βδομάδες, αλλά δυσκολεύτηκε να απαντήσει στο τι θα γίνει σε περιστατικό σήμερα ή αύριο κι αν θα πάρει την πολιτική ευθύνη. Μίλησε για άλλη «πολιτική ευθύνη», ότι δηλαδή το σκάφος και επί των ημερών του δεν είχε ΠΓΕ, αλλά το μερίδιό του είναι το 1/13 (!) , όπως ισχυρίστηκε! Ξέχασε βέβαια ότι τα προηγούμενα 12 χρόνια το σκάφος δεν έδεσε ποτέ, ούτε είχαμε τέτοια ζητήματα, ώστε να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Στην συζήτηση συμμετείχαν και πολλοί σύμβουλοι. Κάποιοι από την συμπολίτευση (κος Λ.Δάγλας, κος Ν.Πολίτης, κος Στ.Πολίτης) διαχώρισαν ευθαρσώς την θέση τους από την ανακοίνωση- απάντηση που είχε βγάλει η παράταξή τους μετά το γεγονός, λέγοντας ξεκάθαρα, ότι δεν τους εκφράζει, δεν τους ρώτησε κανείς και ότι ήταν αποκύημα του κου Αντιδημάρχου και του κου Δημάρχου! «Τις ευθύνες να τις ρίχνετε σε αυτούς που τους ανήκουν, κι όχι σε όλους μας!» επισήμανε ο κος Λ.Δάγλας δείχνοντας το άδειο έδρανο του Θ.Κονιδάρη. Αυτή η διαφοροποίηση και η τοποθέτηση (ιδίως από τον κο Λάμπρο Δαγλα) μας κάνει να σκεφτούμε ότι ίσως να ήταν και ο λόγος για τον οποίο απουσίαζε από το δ.σ. ο Θανάσης Κονιδάρης.


Άλλο σοβαρό θέμα ήταν η προγραμματική σύμβαση με τον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας για την μεταφορά σκουπιδιών μας στην περιοχή αυτή της Άρτας. Κι εδώ η αντιπολίτευση είχε πολλές ενστάσεις, όπως το ότι δεν υπήρχε μια συγκριτική αντιπρόταση, ώστε να δούμε τι μας συμφέρει τελικά, ότι το κόστος ήταν μεγαλύτερο από αυτό που θα απαιτούνταν για την Πάλαιρο, ότι ο όγκος που δέχεται η Άρτα δεν είναι παρά μέρος μόνο του όγκου των σκουπιδιών μας (άρα τι θα γίνει με τα υπόλοιπα;), ότι τα ανακυκλώσιμα πρέπει να εξαιρεθούν, αλλά η ανακύκλωση και κυρίως η εκπαίδευση των πολιτών σε αυτή απαιτεί πολύ χρόνο κι αυτός δεν υπάρχει και ότι εντέλει η πρόταση έρχεται σαν μια βεβιασμένη και αποσπασματική λύση και θα δημιουργήσει προβλήματα πολύ σύντομα. Επίσης δεν αναλύεται πουθενά στους συμβούλους και στον κόσμο πόσο θα είναι το συνολικό κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών μέχρι την Άρτα , το οποίο και θα εκτινάξει ξανά- μανά τα δημοτικά τέλη
Από την μεριά του ο κος δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το Μεγανήσι είναι και τυχερό που διαθέτει έστω και αυτή την λύση γιατί η Λευκάδα κυρήχτηκε λόγω των σκουπιδιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είπε επίσης ότι στην Πάλαιρο δεν μας δέχονταν με τίποτα (αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχετικό έγγραφο να μας δείξει), ότι οι τιμές ανά τόνο είναι περίπου ίδιες (που δεν είναι…), ότι θα δούμε to ενδεχόμενο επέκτασης της σύμβασης για τα υπόλοιπα σκουπίδια. Παραδέχτηκε επίσης ότι η ανακύκλωση είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι και ότι θα ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης, αλλά «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»! Τέλος αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζήτηση με ιδιώτη εργολάβο για την μεταφορά με όχημα-πρέσσα των απορριμμάτων, μέχρι να έρθει ο εξοπλισμός του δικού μας ΣΜΑ (υπολογίζεται ότι αυτό θα πάρει κάμποσους ακόμα μήνες)
Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 6-4.

Ενδιαφέρον θέμα ήταν και αυτό της απόφασης για εκ νέου δημοπρασία για το αναψυκτήριο στην Ρόκα. Η δημοτική αρχή φάνηκε διατεθειμένη αυτή την φορά να το ενοικιάσει με ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, όπως πρότεινε και η Αντιπολίτευση και το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, αφού θα δοθεί τέλος στο να λιμνάζει αυτή η περιουσία του Δήμου μας.

Φυσικά υπήρχε και κάποιος δημότης που εμφανώς διαφωνούσε και προσπαθούσε να πει τα… δικά του, αλλά δεν βαριέστε, όλοι γνωριζόμαστε σε αυτόν τον μικρό τόπο, δεν νομίζω να αξίζουν παραπάνω σχόλια.

(Πηγή των βίντεο: www.meganisi.gov.gr)