Συνέντευξη Γρηγόρη Κατωπόδη: «Θα είμαι ξανά υποψήφιος»

Γρηγόρης Κατωπόδης: Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tην αποκάλυψη ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές έκανε ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης σε συνέντευξή του στο aftodioikisi.gr.

O δήμαρχος Βύρωνα προχώρησε μεταξύ άλλων σε μία αποτίμηση του έργου του τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ παράλληλα απαρίθμησε τα έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΕΡ: Βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της δεύτερης θητεία σας, πως αποτιμάται την πορεία του έργου σας έως τώρα;


ΑΠ:
Πριν από δύο χρόνια, στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, οι δημότες μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και μας έδωσαν νέα εντολή να αλλάξουμε την πόλη μας. Έπειτα από πέντε χρόνια στα οποία δώσαμε μια τεράστια μάχη να σταθεροποιήσουμε οικονομικά τον Δήμο μας και δεν είχαμε ιδιαίτερα περιθώρια να ξεδιπλώσουμε το όραμά μας για το μέλλον, προχωρούμε αποφασιστικά και γυρίζουμε σελίδα στο Βύρωνα. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Η μάχη της καθημερινότητας δίνεται με συνέπεια, τα κακώς κείμενα διορθώνονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Από το 2020 και την «έκρηξη» της πανδημίας του κορωνοϊού, ως Δημοτική Αρχή βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και πασχίζουμε να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τους δημότες μας ασφαλείς. Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες σχεδιάσαμε ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα (ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ) και το υποβάλλαμε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης μας και θα την καταστήσει περισσότερο φιλική προς τους κατοίκους, τους επισκέπτες της και το περιβάλλον.

Όλη μας η πορεία βασίζεται στην ιδεολογία μας, όπως την εκφράσαμε προεκλογικά με το σύνθημα «αλλάζουμε το Βύρωνα με ήθος και συνέπεια». Στα μισά του δρόμου, συγκεντρώσαμε το έργο των δύο τελευταίων ετών και το παρουσιάζουμε στους πολίτες, καθώς πιστεύουμε σε δύο πυλώνες της Δημοκρατίας: τη λογοδοσία και την διαφάνεια. Για εμάς, αυτό δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Δεν θα δώσουμε μια «μαγική εικόνα», αντιθέτως θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι σε όλους να δείξουμε ό,τι έχουμε κάνει, κάτι που βρίσκεται στην ουσία και στο πυρήνα της πολιτικής μας. Γι’ αυτό δεν είμαστε προσκολλημένοι στα γραφεία και τις καρέκλες μας. Κυκλοφορούμε στην πόλη και γνωρίζουμε τα προβλήματα, προσπαθώντας να δίνουμε άμεσα λύσεις. Γιατί όταν κερδίζει η πόλη, κερδίζουμε όσοι ζούμε και κυκλοφορούμε σε αυτήν.

ΕΡ: Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που προχωρήσατε μέσα στην διετία που μας πέρασε;

 ΑΠ: Τα έργα που πραγματοποιούνται και είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι: η ανάπλαση της Πλατείας Φατσέα, η αναμόρφωση της Πλατείας Ηρώων στο τέρμα της οδού Τμώλου, η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Βύρωνα, η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου και η ενεργειακή αναβάθμιση των 1ου και 3ου Δημοτικού σχολείου. Επίσης διενεργείται ο αντισεισμικός έλεγχος όλων των δημοτικών κτηρίων και των σχολείων της πόλης μας. Μεγάλης έκτασης και σημασίας έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή είναι το αντιπλημμυρικό έργο που κατασκευάζεται στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στον Καρέα και το Δήμο Ηλιούπολης από την Περιφέρεια Αττικής που θα αντιμετωπίσει τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Διενεργείται επίσης η μελέτη για την κατασκευή του 4ου Δημοτικού, ενώ δημιουργούνται 13 σημεία με συστήματα υπόγειων κάδων. Ακόμα, λόγω των εορταστικών ημερών που διανύουμε, να πούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε ενισχύσει την εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη μας. Εκσυγχρονίσαμε και αυξήσαμε το στολισμό, εγκαταστήσαμε ηχοσυστήματα που μεταδίδουν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στους κεντρικούς δρόμους και στην αγορά του Βύρωνα, σε μια προσπάθεια να τονώσουμε τη διάθεση των πολιτών αλλά και την αγοραστική κίνηση και να ενισχύσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, τις οποίες στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Νομίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών μετακίνησης που επιβλήθηκαν στους πολίτες, έγινε επιτακτικότερη ανάγκη η δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας για όλους μας. Αυτό φαίνεται και στην υψηλή συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των παιδιών στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος μας.

ΕΡ: Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που εξελίσσονται ήδη ή προγραμματίζεται να αρχίσουν άμεσα για το υπόλοιπο της θητείας σας;

ΑΠ: Προγραμματίζουμε πολλά και μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την όψη του Βύρωνα, εφόσον δεν υπάρξει κάποια μεγάλη και απρόβλεπτη ανατροπή, όπως αυτή του κορονοϊού που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις. Πιο συγκεκριμένα δρομολογούμε ήδη:

  • την διενέργεια δύο μελετών για δύο μεγάλα έργα αστικής ανάπλασης το ένα στην  περιοχή του Κέντρου Βύρωνα και το άλλο στην περιοχή Μεταμόρφωσης, έναντι της πλατείας Βυζαντίου
  • Την ολοκλήρωση αναβάθμισης και ανακατασκευής δύο γηπέδων του Κλειστού Γηπέδου αθλοπαιδιών στο σχολικό συγκρότημα Μυρακτής με χρηματοδότηση και μελέτη που έχουν εγκριθεί και του Δημοτικού Σταδίου Βύρωνα με χρηματοδότηση που διεκδικούμε από την Περιφέρεια.
  • Την αντικατάσταση του οδοφωτισμού σε ολόκληρο το Δήμο με νέο σύγχρονο φωτισμό LED
  • Την έναρξη των εργασιών για το νέο κτήριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου (Χαραλαμπόπουλου).
  • Τη δημιουργία του ψηφιακού Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου της πόλης μας, που αναμένουμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο ψηφιακής πολιτικής. Η δημιουργία του Μουσείου είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες μας, ενόψει και του 2022 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και σε συνεργασία με προσφυγικά σωματεία του Βύρωνα ετοιμάζουμε μια σειρά εκδηλώσεων ως προσφυγικός δήμος.

ΕΡ: Εκτός από τα έργα που αναφέρατε ποιες άλλες είναι οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής;

ΑΠ: Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στον πολύ σημαντικό αγώνα που δίνουμε για το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του λόφου Κοπανά, απέναντι στη απαιτήσεις ιδιωτών, οι οποίοι διεκδικούν 100 και πλέον στρέμματα στην περιοχή των Θεάτρων Βράχων. Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών πριν από έναν περίπου χρόνο τα παραχώρησε στους φερόμενους ως κληρονόμους των ιδιοκτητών των παλαιών λατομείων, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση που κατοχύρωνε την περιοχή στο Δημόσιο. Έκτοτε έχουμε δώσει ένα μεγάλο αγώνα. Καταθέσαμε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε συνεργασία με τον Δήμο Δάφνης –Υμηττού,  ενημερώσαμε δια ζώσης τους βουλευτές Νότιου Τομέα όλων των κομμάτων και είχαμε συναντήσεις και τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της ΠΕΔΑ. Επιπλέον  κάναμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και δημιουργήσαμε ένα ψήφισμα το οποίο έχουν υπογράψει ήδη περισσότεροι από 10.000 συμπολίτες μας. Eπικοινωνήσαμε με κάθε τρόπο τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της περιοχής, που διαθέτει επίσης πολλά γήπεδα και αποτελεί μια όαση αθλητισμού και πολιτισμού, που δεν γίνεται να πάψει να υφίσταται ως δημόσια περιουσία. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο αγωνιστικά και μαχητικά, έχοντας στο πλευρό μας την συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Βύρωνα μέχρι την τελική δικαίωση.

 

ΕΡ: Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

ΑΠ: «Η ερώτηση σας είναι πολύ επίκαιρη με την έννοια ότι έρχεται την πλέον κατάλληλη στιγμή καθώς την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ευρεία εκδήλωση-σύσκεψη της Δημοτικής μας Πρωτοβουλίας «Στάση Βύρωνα». Η συζήτηση αφορούσε αφενός τον απολογισμό πεπραγμένων και αφετέρου τον προγραμματισμό δράσεων για το επόμενο διάστημα. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων. Σε αυτή τη σύσκεψη λοιπόν παρουσίασα αναλυτικά το έργο της δημοτικής αρχής κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας και αναφέρθηκα στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες  που λάβαμε ως Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη τελευταία διετία, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Ακολούθως, εξέφρασα την πρόθεση μου να είμαι επικεφαλής της παράταξης και στις επόμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023. Η πρόταση μου έγινε ομόφωνα δεκτή από την παράταξη που εκπροσωπώ οπότε και θα είμαι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές».