Μουσείο Ιστορικής Διαδρομής, μια απαραίτητη διευκρίνιση- του Στ.Ζαβιτσάνου

Μουσείο Ιστορικής Διαδρομής, μια απαραίτητη διευκρίνιση

του Στ.Ζαβιτσάνου

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για την έναρξη λειτουργίας της Αίθουσας Ιστορικής Διαδρομής του Μεγανησιού, δεν άφηνε παρανοήσεις για το τι θα βλέπαμε! Με είκοσι ερασιτεχνικές φωτογραφίες, κάλυψαν ολόκληρο το θέμα, για να μας πουν ότι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα λειτουργίας της αίθουσας…

Έτσι, δεν αγνόησαν απλά, αλλά και κουκούλωσαν την πραγματική ιστορική διαδρομή του νησιού μας. Στοιχεία ανθρωπογενή, κοινωνικών, φυσικών, οικονομικών, πολιτιστικών και γεωλογικών εξελίξεων και βέβαια 300.000 χρόνια ιστορικής διαδρομής με έντονα και καταγεγραμμένα επίσημα στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας, με έμφαση στην προϊστορική και μυκηναϊκή περίοδο, αγνοήθηκαν πλήρως.

Δεν έχει έννοια να επεκταθώ περισσότερο στο θέμα. Όπως δεν θα κάνω και καμία άλλη αναφορά για τους δύο ακόμη πολιτιστικούς χώρους στο Κατωμέρι και στο Βαθύ. Απλά πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει ένα άλλο Μεγανήσι, με μεγάλη, πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορεί να κατανοήσει και να προβάλει ως δομικό στοιχείο της αναπτυξιακής του διαδικασίας.

Αυτό το Μεγανήσι που εμείς, μια άλλη εποχή, οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε και το οποίο, πολύ συνοπτικά, το έχω περιγράψει σε δημόσια παρέμβασή μου στο meganisitimes, τον περασμένο Φλεβάρη: http://www.meganisitimes.gr/2022/02/16/kleista-myala-kleista-moyseia-arthro-toy-st-zavitsanoy/.

Αλλά είπαμε, άλλα λόγια για άλλες εποχές…