«Όλοι για την Λευκάδα» για τις οχλούσες δραστηριότητες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την απαράδεκτη πρόταση της Δημοτικής Αρχής

και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα των οχλουσών δραστηριοτήτων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17/6/2022 ήρθε προς ψήφιση, με την έγκριση της Δημοτικής Αρχής, η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗεισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.), σύμφωνα με την οποία προτείνονταν από το έτος 2023, ένα πολύ μεγάλο μέρος οικοδομικών δραστηριοτήτων να διακόπτονται για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (3,5 μηνών), λόγω έντονης όχλησης!

     Την πρόταση αυτή ψήφισαν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, παρουσία του κ. Δημάρχουκαι εισηγήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που συγκυβερνούν στο Δήμο (του κ. Δημάρχου, του κ. Σολδάτου Θ. και του κ. Λιβιτσάνου Ι.).

Ποιό συγκεκριμένα στην Ε.Π.Ζ. ψήφισαν οι κ.κ.: Λύγδας Σπυρίδων (Πρόεδρος), Μαργέλη Μαρία, Σολδάτος Γεώργιος, Ζουριδάκης Ευτύχιος, Βικέντιος Νικόλαος, Λιβιτσάνος Ιωάννης και Τυπάλδος Νικόλαος.

Αυτό βεβαίωςκανέναν δεν εκπλήσσει πλέον γιατί, έτσι κι αλλοιώς, σε όλα τα σοβαρά θέματα ψηφίζουν από κοινού.

     Το ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έκαναν ότι δεν γνωρίζουν την εισήγηση που οι ίδιοι ψήφισαν, με πρώτον τον κ. Δήμαρχο!!!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Το ερώτημα που τίθεται σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, είναι αν όντως υπάρχει πρόβλημα.

Θέλουμε να είμαστε σαφείς.

Πράγματι, σε αρκετές περιπτώσεις, ναι, υπάρχει πρόβλημα όχλησης.

Ταυτοχρόνως όμως, οφείλουμε ΟΛΟΙ να παραδεχτούμε, ότι αυτό δενείναι και το μοναδικό πρόβλημα όχλησης που δημιουργείται στους πολίτες.Τα παραδείγματα είναι δεκάδες.

Δεν συνιστούν πρόβλημα: Οι όποιοι ασυνείδητοι τουρίστες χασκογελούν μετά μουσικής, πίνοντας ως τις πρωινές ώρες σε κάποιους ενοικιαζόμενους χώρους, οι ιδιοκτήτες κάποιων επιχειρήσεων που παίζουν μουσική μέχρι όποτε θέλουν, τα μηχανάκια που κυκλοφορούν 24 ώρες χωρίς εξατμίσεις και ουδείς τα ελέγχει, τα σκάφη που προσεγγίζουν τις καλύτερες παραλίες με τη μουσική στο διαπασών και πάμπολλα άλλα;

Άρα όταν προτείνουν τη λήψη μέτρων για κάποιες οχλήσεις, που μάλιστα αυτές συνδέονται με την επιβίωση των οικογενειών ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων και ξεχνούν τις άλλες (οχλήσεις), τότε σημαίνει ότι λειτουργούν σαν τους πειρατές που βλέπουν από το ένα μάτι!

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι στο συγκεκριμένο θέμα η ανάπτυξη του τουρισμού και η οικοδομική δραστηριότητα είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Αν σπάσει ο ένας κρίκος, οι συνέπειες θα αφορούν όλους. Με απλά λόγια, η μια κοινωνική ομάδα έχει οφέλη από την άλλη και οφείλουν να βρουν τρόπους σύγκλησης,συνεννόησης και αλληλοσεβασμού. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην οικοδομή, καθώς και όσοι επιχειρούν σ’ αυτούς τους κλάδους (μικροί και μεσαίοι κυρίως) μπορούν με αμοιβαία και λογικά βήματα συμβιβασμού, μόνο κέρδος να έχουν.

Ο Δήμος είναι εκείνος που πρέπει να τους φέρει στο ίδιο τραπέζι και όλοι μαζί να βρούμε τις χρυσές τομές που είναι απολύτως εφικτό να βρεθούν, ώστε κανείς να μην χάσει από ένα τέτοιο συμβιβασμό.

Δυστυχώς με την πρότασή του ο Δήμος,λειτουργώντας μονόπλευρα, κατάφερε να διχάσει αντί να ενώσει, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στις καλένδεςμια ενδεχόμενη βιώσιμη και κυρίως λειτουργική λύση του προβλήματος.

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η παράταξή μας, ήταν ουσιαστικά η μόνη που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, πέρα από ευχολόγια ή μόνο καταγγελίες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την πρόταση αυτή για όσους δεν την γνωρίζουν, την θέτουμε στην κρίση των πολιτών, εξειδικεύοντάς την και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απόψεις φορέων και πολιτών που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ποιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

Ι)Την απαγόρευση της  εκτέλεσης των κάτωθι οικοδομικών εργασιών, που προκαλούν έντονη όχληση και ρύπανση:

α) Εργασίες εκσκαφών, μόνο γι’ αυτές που απαιτείται σφύρα.

β) Εργασίες που απαιτούν χρήση αερόσφυρας (κομπρεσέρ)

γ) Εργασίες τοποθέτησης και διάστρωσης μπετόν (μόνο όπου απαιτείται πρέσα).

Οι ανωτέρω απαγορεύσεις ισχύουν όπως παρακάτω:

  1. Εντός ιστορικού κέντρου Λευκάδας, καθώς και (εντός οικισμού ή/και εντός σχεδίου) σε όλες τις παραλιακές τουριστικές κοινότητες, για το χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, αρχής γενομένης από το 2023.

Ειδικά για τις εργασίες τοποθέτησης και διάστρωσης μπετόν (μόνο όπου απαιτείται πρέσα)για το χρονικό διάστημα από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου.

Με τον όρο παραλιακές τουριστικές κοινότητες εννοούνται όλες οι παραλιακές κοινότητες που παρουσιάζουν πυκνώσεις ξενοδοχείων, βιλών, ενοικιαζομένων δωματίων, κ.λπ. και οι οποίες θα καθορίζονται συγκεκριμένα στην απόφαση.

  1. Εκτός σχεδίου περιοχές των ανωτέρω κοινοτήτων,από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, αρχής γενομένης από το 2023.

ΙΙ) Εργασίες όπως:

α) Κατασκευής στέγης.

β) Κατασκευής και τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων.

γ) Τοποθέτησης και διάστρωσης μπετόν (άνευ πρέσας).

  δ) Λοιπές εργασίες σκυροδέτησης (καλούπωμα, σιδέρωμα, κ.λπ.).

ε) Χρήσης ελαφρού κομπρεσέρ.

στ) Σοβάδες με χρήση πρέσας.

  ζ) Εκσκαφές και μεταφορά προϊόντων εκσκαφών.

επιτρέπονται κανονικά με ωράριο εκτέλεσης εργασιών από 9.00 έως 14.30 για το χρονικό διάστημα από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, αρχής γενομένης από το 2023.

ΙΙΙ) Όλες οι υπόλοιπες οικοδομικές ή άλλες εργασίες εκτελούνται κανονικά,σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί κοινής ησυχίας.

IV)Οι ανωτέρω απαγορεύσεις δεν αφορούν τις υπόλοιπες κοινότητες, καθώς επίσηςτα νησιά Κάλαμο και Καστό.

  1. V) Μη τήρηση των ανωτέρω, επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών ή τεχνικών καταστροφών.

VI)Όλες οι παραπάνω διατάξεις αφορούν και έργα Δημοτικά, Περιφερειακά ή Δημόσια.

 

Τέλος σε ότι αφορά την επιβολή προστίμων διαφωνούμε κατηγορηματικά (το εκφράσαμε με την ψήφο μας στην Οικονομική Επιτροπή) με τα εξοντωτικά πρόστιμα των 5.000 – 20.000 € που πρότεινε η Δημοτική Αρχή.

Αντιπροτείναμε πρόστιμα από 3.000 –10.000 € που θα επιβάλλονται αφού προηγηθεί μη συμμόρφωση σε σύσταση.

 

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΙ

Για να υπάρξουν συγκλίσεις, δεν χρειάζονται ούτε δογματισμοί, ούτε λογικές κατοχής «του αλάθητου του Πάπα», αντίληψη δυστυχώς διαχρονική της παρούσης Δημοτικής Αρχής!

Εμείς,με την πρότασή μας κάναμε ένα σημαντικό βήμα εξεύρεσης συναινετικής λύσης κι εδώ είμαστε, αφού δούμε πως λειτουργήσει μια τουλάχιστον χρονιά, να κάνουμε τις όποιες διορθώσεις.

Είμαστε ανοικτοί για επί μέρους τροποποιήσεις που θα βελτιώνουν την πρότασή μας, όμως δεν θα αλλοιώνουν την ουσία της.

Η πρότασή μας αυτή θα μπορούσε να ισχύσει και από φέτος, αρκεί να πάρει πρωτοβουλίες έγκαιρα και να κινηθεί με σύνεση η Δημοτική Αρχή.

 

Δημοτική Παράταξη

Λευκάδα 20/6/2022«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»