Ο ορισμός της παλιανθρωπιάς- άρθρο του Στ.Ζαβιτσάνου

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ «ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΙΑΣ»

Άρθρο του Στ.Ζαβιτσάνου

Η διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων, οι διαφωνίες, οι εντάσεις ακόμα και αν φτάνουν στα όρια, είναι αποδεκτές στα πλαίσια πάντα μιας πολιτικής και δημοκρατικής αντιπαράθεσης, στη βάση συγκεκριμένων κανόνων. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την ανάγκη των συμμετοχικών διαδικασιών, είναι αναγκαία η διαφάνεια, η ειλικρίνεια και κυρίως η πολιτική εντιμότητα. Διαφορετικά, η πολιτική εξουσία που αποκτά κάποιος, έστω και δημοκρατικά, στοχεύει σε ιδιοτελείς σκοπούς.

Σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους, όπως το 1994 και το 2014,  όπου κρίνονταν ιδιαίτερα θέματα για το νησί, πάντα ο ίδιος περίπου κύκλος, μας αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή της  λάσπης και της συκοφαντίας. Η δυναμική του έργου και του λόγου μας, δεν μπορούσε να αποδομηθεί, ούτε  ιδεολογικά ούτε μέσα από μια δημοκρατική αντιπαράθεση.  Έτσι αποφάσισαν να το κάνουν στοχεύοντας στο ηθικό. Μια ατελείωτη τυμβωρυχία. Έπρεπε να δημιουργήσουν την εικόνα ότι είμαστε κλέφτες. Δεν έχει έννοια να αναφερθώ σε αυτά που λέχθηκαν. Απίστευτα πράγματα, που ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζαμε.   Τώρα, πόσοι ακόμη τα πιστεύουν αυτά; Την αλήθεια πολλές φορές κάποιοι την «επιλέγουν»!

Και αν το 1994 φαντάζει μακρινό, το 2014 είναι πρόσφατο στην μνήμη μας. Απροσδιόριστα τα εκατομμύρια που είχαμε κλέψει από τον Δήμο!

Όταν κέρδισαν τις εκλογές, έπρεπε να δώσουν αποδείξεις στον απλό κόσμο που είχε προβληματιστεί. Και έτσι έστησαν την ιστορία των ελέγχων. Μπορεί για μας να  έχει ένα κόστος όλη αυτή η ιστορία, αλλά αρχίζει να αποκαλύπτεται η μεθόδευση και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν από τον κο Δάγλα και τους συνεργάτες του.

Και όταν ο κος Δάγλας με την συνέντευξή του, βγήκε να προαναγγείλει την υποψηφιότητά του, μας προκάλεσε. Όχι μόνο επειδή εκφράζει μια δημοτική ομάδα που:

Οδήγησε το νησί πολλά χρόνια πίσω, αφού δεν αξιοποιήθηκαν οι χρηματοδοτικές και επενδυτικές ευκαιρίες της μετά κρίσης εποχής,

Που έβλεπαν τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα να περνούν και σφύριζαν αδιάφορα, αφήνοντας το θέμα στην καλή διάθεση του βουλευτή.

Που δεν σκέφτηκαν και δεν προβληματίστηκαν για κανένα νέο αναπτυξιακό έργο.

Που έδειξαν ότι δεν διαθέτουν καμία ευαισθησία στον πολιτισμό, στις κοινωνικές πολιτικές, και κυρίως στις δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες,

Που αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη, όταν καλέστηκαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας που εκπροσωπούν, είτε αυτά είχαν να κάνουν με την περιβαλλοντική υποβάθμιση του νησιού, είτε με την επικυριαρχία οικονομικών μικροσυμφερόντων, ακόμα και αν αυτά ήταν η επένδυση του συνεταιρισμού ή ακόμα και η κατάργηση του πρωινού δρομολογίου του ΚΤΕΛ για την Αθήνα.

Μας προκαλεί όταν ο κος Δάγλας, βγαίνει και μας λέει ότι για αυτόν έχει κλείσει αυτή η ιστορία με τους ελέγχους στο Ελεγκτικό… Μπορεί να το θέλει αλλά δεν θα το κλείσουμε εμείς. Ειδικά τώρα, που αναζητήσαμε οι ίδιοι και βρήκαμε το σύνολο σχεδόν των στοιχείων που απουσίαζαν από τους φακέλους των ενταλμάτων, τα οποία είχαν σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.Στοιχεία και έγγραφα που αφαιρέθηκαν σκόπιμα ή παράπεσαν και δεν προστέθηκαν όπως είχαν υποχρέωση. Κυρίως όμως κρίνονται, επειδή σε επανηλλειμένα αιτήματα δικά μας και του  Ελεγκτικού, όχι απλά τα αγνόησαν, αλλά και δήλωναν με ειρωνικό ύφος (είναι αποκαλυπτικό το έγγραφο του Δήμου, βλέπε φωτο) ότι δεν υπάρχουν!

Και τέλος, ίσως αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει την αντίληψη το ήθος και τις πρακτικές τους, είναι η αδιαφορία τους και η γενικότερη στάση τους όταν ζήτησα στοιχεία για προσωπικά συνταξιοδοτικά θέματα. Παρά τα επανειλημμένα έγγραφα της υπηρεσίας μου, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση! Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος, όπου αναζητώντας τα στοιχεία για το Ελεγκτικό, μπόρεσα να βρω και τα στοιχεία που είχαν να κάνουν με τις ασφαλιστικές μου εισφορές που τους είχα ζητήσει. Στον μικρόκοσμό μου, εμείς αυτό το λέμε παλιανθρωπιά!

Για αυτό και αν σήμερα,  που όλοι γνωρίζουν τις πρακτικές του κυρίου Δάγλα και της ομάδας του, κάποιοι  αποφασίσουν να συνταχθούν ξανά από πίσω τους, είναι προφανές ότι  δεν διαφέρουν σε κάτι. Και το λέω αυτό για να γνωρίζουν την στάση μου απέναντί τους. Αν και το πιθανότερο είναι, να τους αφήνει αδιάφορους! Μόνο η λαφυραγώγηση του Δήμου έχει πλέον σημασία για αυτούς ….

Στάθης Ζαβιτσάνος