Ο Δήμος Αβδελιώδης και η Τζένη Δάγλα παρουσιάζουν το ”ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ”

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ (ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ) ΠΕΜΠΤΗ 21/09 ΣΤΙΣ 21.00 – ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ

-Παρουσιάζετε το έργο ΚΑΡΑΓΚΙΌΖ” της Τζένης Δάγλα. Τι σας τράβηξε σε αυτό;
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ: Το έργο της ανήκει στο αμιγώς ποιητικό θέατρο με τα χαρακτηριστικά, την ευαισθησία και τον τρόπο που σπάνια συναντάς στην δραματουργία του θεάτρου .
Αναφέρω ως παράδειγμα τον Λόρκα, που στα περισσότερα έργα του
δεν αισθάνεται την ανάγκη να χτίσει το έργο με τους κλασσικούς αφηγηματικούς κανόνες
που έχει το κλασικό θέατρο. Μπαίνει ενορατικά κατευθείαν μέσα στην ψυχή και τα αισθήματα των ηρώων του  και τα βιώνει μαζί τους σε μια διαρκεί ένταση και πυκνότητα από την αρχή μέχρι το τέλος.
-Πώς το προσεγγίσατε σκηνοθετικά;
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ: Θα παρουσιαστεί ως αναλόγιο όπου προτεραιότητα είναι μια σωστή ανάγνωση του έργουγια να νοιώσουμε την ατμόσφαιρά του δια του λόγου. Ελπίζω να παρουσιαστεί το έργο και στη σκηνή ώστε η διάταξη, η κίνηση και τα αισθητικά στοιχεία που αποτελούν την σκηνοθεσία να το αναδείξουν ακόμα περισσότερο.
-Η συγγραφέας αντλεί από το Θέατρο των Σκιών. Ποιος ο συμβολισμός του μέσα στο κείμενο;
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ: Η προσέγγισή της στο θέμα του εμφυλίου είναι αφαιρετική και ουσιώδης. Καταθέτει με ευκρίνεια ότι όταν και όσο υπάρχει διχόνοια και μίσος στη χώρα μας θα είμαστε διπλά θλιβερές φιγούρες ενός ανόητου έως βλακώδους θεάτρου σκιών σ’ ένα τόπο που έχει κυριαρχήσει στην πολιτισμική – και όχι στην πολιτική ιστορία του- το φώς και πραγματικά και συμβολικά.
-Μιλήστε μας για τα σχέδιά σας στο άμεσο μέλλον
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ: Η πρόσκληση και η ίδρυση της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ με το όνομά μου από το ιστορικό ΣΤΟΥΝΤΙΟ New Star Art cinema του κ. Κοσσυβάκη που μου έκανε αυτή την τιμή, μου δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσω το αρκετά μεγάλο ρεπερτόριό μου που έχει αμιγώς ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα με πρωινές παραστάσεις για σχολεία, απογευματινές κ κάποιες βραδινές για το κοινό σεμινάρια, και παράλληλα να ανεβάσω νέα έργα. Θα επανέλθω επίσης στον κινηματογράφο το συντομότερο.
-Πως εμπνευστήκατε το θεατρικό έργο ή -όπως εσείς το αποκαλείτε- θεατρικό σχόλιο ”ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ”;
TΖΕΝΗ ΔΑΓΛΑ: Είναι η αληθινή ιστορία του Νικόλαου Σπυριούνη, αδελφού του παππού μου, που σκοτώθηκε στον Εμφύλιο το 1946. Μέσα από αυτήν προσέγγισα τη σκοτεινή περίοδο του έθνους μας, με τα μάτια της ψυχής. Άντλησα από το Θέατρο των Σκιών για να μιλήσω για την Εποχή των  Σκιών, για το μη-φως.
Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ είναι το Πνεύμα της Διχόνοιας και τα ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ, τα έθνη, οι μαθητές του. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να σκηνοθετεί το έργο μου ο Δήμος Αβδελιώδης. Θα το παρουσιάσει ο ίδιος μαζί με την υπέροχη Βερόνικα Αργέντζη και μουσική παίζει ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης.
-Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη συγγραφή του;
TΖΕΝΗ ΔΑΓΛΑ: Η χρονική πίεση. Το ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ γράφτηκε για το Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής για τον Εμφύλιο. Όταν έμαθα για τον διαγωνισμό, είχα λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία. Με υπερ-προσπάθεια, το κείμενο τέλειωσε μέσα σε 12 ημέρες. Το χρώσταγα στη μνήμη του παππού Νίκου. Βούτηξα στα σκοτεινά νερά του ποταμού και κύλησα προς τα χρόνια εκείνα….Η ιστορία αναδύθηκε, οι φιγούρες της στέλνουν τη φωνή τους στις μέρες μας.
Συμμετέχετε για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο. Μιλήστε μας για αυτό.
TΖΕΝΗ ΔΑΓΛΑ: Είναι ένας μοναδικός θεατρικός θεσμός στην Ελλάδα, που με τιμά για τρίτη φορά. Αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, νέα κείμενα βλέπουν το φως της σκηνής από φρέσκιες ή πιο καταξιωμένες φωνές. Ο θεσμός δυναμικά κάνει βήματα στο εξωτερικό με παρουσιάσεις έργων και συγγραφέων μας, επίσης φιλοξενεί ξένες δραματουργίες. Έργο ζωής της Σίσσυς Παπαθανασίου, που τη θεωρώ ένα σημαντικό κεφάλαιο για τα Γράμματα και τον Πολιτισμό.
-Ποια είναι τα σχέδιά σας στο άμεσο μέλλον
TΖΕΝΗ ΔΑΓΛΑ: Συνεχίζω να γράφω με αφοσίωση. Δουλεύω το δεύτερο πειραματικό βιβλίο μου και ένα νέο “θεατρικό σχόλιο”. Συζητώ την παρουσίαση προσεχώς ενός κειμένου μου  επί σκηνής. Το γράψιμο είναι μεγάλη αγάπη!

Δείτε την Τζένη Δάγλα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το ”ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ” στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.facebook.com/analogiofestival/videos/1424803908101235

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ Τζένη Δάγλα

«…Ήταν θέατρο Σκιών η εποχή εκείνη…

Από το σκοτάδι η Σκιά

το βήμα της ζωής μιμείται

κι απομένει το μη-φως

το μη-φως…»

Η αληθινή ιστορία του Νικόλαου Σπυριούνη, που σκοτώθηκε στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, το 1946. Ο Καραγκιόζ και τα Κολλητήρια ξεπηδούν από το πανί και το θέατρο σκιών μεταφέρεται στη σκηνή της αληθινής ζωής και τα σκοτεινά χρόνια του εμφυλίου, όπου ο αδερφός, ο φίλος και ο γείτονας μετατράπηκαν σε απειλητικές σκιές. Ο ήρωας εξιστορεί τη λύπη μιας εποχής, τότε που οι αιχμάλωτοι έσκαβαν τον ίδιο τους τον λάκκο και έπεφταν μέσα, όταν τα αλλοτινά ψυχαδέρφια τους «τους κερνούσαν μολύβι».

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύουν: Δήμος Αβδελιώδης, Βερόνικα Αργέντζη

10 συγγραφείς
10 σκηνοθέτες
34 ηθοποιοί
Πάνω από 30 μουσικοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές, ηχολήπτες, μεταφραστές,
video artists, θεωρητικοί του θεάτρου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς,
αφιερωμένος στο θέατρο και τη σύγχρονη γραφή, επιστρέφει στην Αθήνα για 19η συνεχή
χρονιά, από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ».
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2023 παρουσιάζει για πρώτη φορά επί σκηνής τα έργα δέκα
Ελληνίδων Συγγραφέων. Οι συγγραφείς συνδιαλέγονται με τον Μύθο, την Ιστορία, την
Τέχνη και την Eπικαιρότητα για να αποτυπώσουν μέσα από την τολμηρή γραφή τους τα
προσωπικά και συλλογικά τους βιώματα, εξετάζοντας παράλληλα θέματα ταυτότητας,
έμφυλης βίας και μετανάστευσης.
Το φετινό πρόγραμμα λειτουργεί ως πλατφόρμα ανάδειξης του δραματουργικού τοπίου,
όπως διαμορφώνεται μέσα από τις γυναίκες συγγραφείς, προσφέροντας, συγχρόνως, το
βήμα για τον δημόσιο διάλογο μεταξύ των Ελληνίδων συγγραφέων και του κοινού.

Περισσότερα για το φεστιβάλ στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://analogiofestival.org/