Δελτίο Τύπου «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προτείναμε να συζητηθεί ως κατεπείγον το θέμα της στέγασης των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Είναι γνωστό ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και της πρυτανείας εκατοντάδες φοιτητές έχουν μείνει χωρίς να έχουν δωμάτιο στα ξενοδοχεία, γιατί τους ζητείται ένα σημαντικό ποσό και μάλιστα αναδρομικά.

Για να μην υπάρχει νομικό πρόβλημα με την καθορισμένη Ημερήσια Διάταξη του περιφερειακού συμβουλίου προτάθηκε να λήξει η συνεδρίαση και να συγκληθεί νέα έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από λίγη ώρα.

 

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντιδημοκρατικό τρόπο χωρίς να ρωτήσει καν τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου έληξε τη συνεδρίαση και αποχώρησε σε σαφή διαφοροποίηση με τη στάση του Περιφερειάρχη. Το σωστό ήταν να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η αντιδημοκρατική πρακτική του προέδρου βοηθήθηκε από την σιωπή-ανοχή των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του κυρίου Βλάχου, οι οποίοι αρκέστηκαν σε σύσκεψη των επικεφαλείς παρατάξεων, που δεν απέδωσε τίποτα.

Φαίνεται ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος διακατέχεται από έντονο άγχος να διευκολύνει όπως μπορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Προτείναμε επίσης να συζητηθούν ως κατεπείγοντα μετά τη λήξη της εκλογής προεδρείου τα εξής θέματα, τα οποία είναι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Οι ραγδαίες αυξανόμενες απολύσεις εργατοϋπαλλήλων π.χ. στα Λατομεία Μαρούλη 20 άτομα, στο ξενοδοχείο Corfu Palace 5 άτομα.

Η απαράδεκτη απόφαση του κυβερνητικού Περιφερειάρχη που έδωσε άδεια για την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών στον Παντοκράτορα.

Το άνοιγμα του Λατομείου στην Τρουμπέτα.

Συγχωνεύσεις σχολείων.

Ιχθυοκαλλιέργειες Κασσιώπης.

Για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Θα δώσουμε και τις εισηγήσεις μας.

Κέρκυρα 11/1/2011

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την αντίθεσή του στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου να κόψει το δικαίωμα της στέγασης των φοιτητών που ως τώρα ήταν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και τη μείωση των χρημάτων που δαπανούνται για τη στέγαση τους. Αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και τη συναίνεση της ΝΔ. Επίθεση που μετατρέπει την παιδεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και γυρίζει συνολικά τη ζωή μας 100 χρόνια πίσω.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου που αγωνίζονται για:

  • Δημόσια και δωρεάν στέγαση, σίτιση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από το δικαίωμα της δωρεάν στέγασης.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία χωρίς επιχειρηματική δράση.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Άμεση λύση του προβλήματος της έξωσης των φοιτητών που μεθοδεύουν κυβέρνηση-Ξενοδόχοι και Ιόνιο Πανεπιστήμιο από τα Ξενοδοχεία, με αιτία την μη απόδοση του χαρατσιού που τους έχουν επιβάλλει στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας του δικαιώματος της Δωρεάν και Δημόσιας στέγασης. Κανένας φοιτητής από τους διαμένοντες να μην πληρώσει και να μην γίνει καμία έξωση.
  • Να δοθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών στέγασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ώστε κανένας φοιτητής να μην πληρώσει και να μην πεταχτεί στο δρόμο.

Για τη φορολογία έχουμε ως «Λαϊκή Συσπείρωση» από καιρό ολοκληρωμένη θέση που προτείνουμε να γίνει πλαίσιο πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Το θέμα της φορομπηχτικής πολιτικής που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν λύνεται με επιλεκτικές τοπικές τροπολογίες. Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι:

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί.

Να υπολογίζονται στη φορολογία τα έξοδα για δαπάνες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κλπ.

Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45%.

Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για φοροδιαφυγή – εισφοροδιαφυγή.

Άμεση φορολογική επιβάρυνση – εισφορά των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Φορολογική ελάφρυνση αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων.

Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, πετρέλαιο κίνησης.
Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας, στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιών, της ύδρευσης και αποχέτευσης.

Κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ.

Κατάργηση κρατικών τελών και ΦΠΑ κινητής τηλεφωνίας.

Κέρκυρα 11/1/2011

(Πηγή: www.kolivas.de)