Ασπιρίνες με το… δελτίο!

Τεράστιες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως ασπιρίνη, οινόπνευμα, ινσουλίνες, καρδιολογικά μέχρι και βαριά ψυχοφάρμακα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα ράφια των φαρμακείων, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τις εταιρίες για  κερδοσκοπία. Ότι δηλαδή εξάγουν φτηνά φάρμακα σε χώρες που είναι ακριβότερα για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Υποστηρίζουν ακόμη ότι τα εισαγόμενα φάρμακα εξάγονται σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες όπου η τιμή τους είναι δεκαπλάσια.

Οι φαρμακοποιοί προτείνουν στο υπουργείο Υγείας να απαιτήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες να καταγράφουν ηλεκτρονικά κάθε κουτάκι φάρμακο που εξάγουν.

(Πηγή: www.star.gr)

Και για να συμπληρώσουμε το ρεπορτάζ, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα: είναι χειρότερα!

Οι ελλείψεις είναι βέβαια ένα συνηθισμένο φαινόμενο, όμως κρατούν για λίγο και ποτέ δεν υπερβαίνουν ένα μικρό αριθμό φαρμάκων. Αυτή τη στιγμή τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη είναι πάνω από 600 και πολλά απ’ αυτά εντελώς απαραίτητα και αναντικατάστατα. Δυστυχώς ο λόγος είναι ότι οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες (όχι οι Συνεταιρισμοί) και οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν στήσει ένα κύκλωμα εξαγωγής φαρμάκων που, από το Μάη κι εδώ, είναι πολύ φθηνά στην Ελλάδα, ενώ κοστίζουν 5 ή 10 φορές περισσότερο σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. Φυσικά αυτό έγινε υπό την ανοχή των αρμόδιων Υπουργείων, τα οποία τρέχουν τώρα να συμμαζέψουν τα πράγματα. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το νόμο οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων δεν απαγορεύονται, αλλά μόνο εφόσον καλύπτεται πρώτα η εγχώρια ανάγκη. Επιπλέον οι φαρμακοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες δια νόμου να διατηρούν πάντα  ένα απόθεμα της τάξης του 30%, από τη συνολική ετήσια ζήτηση ενός φαρμάκου, αλλά πού τέτοιες πολυτέλειες. Έτσι γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οι μόνοι που χαμογελούν σε καιρούς κρίσης είναι οι κερδοσκόποι. Και φυσικά ανάμεσα σ’ αυτούς όσοι λυμαίνονται τον χώρο του φαρμάκου, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία.

Ελπίζουμε πάντως κάποια στιγμή να γίνει και εισαγγελική παρέμβαση, γιατί αν το φαινόμενο δεν εξομαλυνθεί στις επόμενες μια-δυο εβδομάδες, οι φαρμακοποιοί θα αρχίσουν να μαζεύουν βότανα ή να δίνουν τα χάπια ένα-ένα.