Ο Σκορπιός από μέσα

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει ακούσει για τον Σκορπιό, το ιδιωτικό νησί της οικογένειας Ωνάσση, καθώς έχουν χυθεί ποταμοί μελανιού για την πολυθρύλητη φαμίλια. Νομίζω, αν δεν κάνω κάποιο λάθος, ότι οι ταινίες που έχουν γυριστεί για τη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάσση υπερβαίνουν τις δέκα, ενώ έχουν γραφτεί και δεκάδες βιβλία για τη ζωή και τις περιπέτειες του κροίσου και των απογόνων του. Οι φήμες για πώληση του νησιού από την εγγονή- κληρονόμο Αθηνά Ωνάσση πληθαίνουν από καιρό σε καιρό, όμως μέχρι τώρα είτε για νομικούς, είτε για συναισθηματικούς λόγους το νησί παραμένει όπως το ξέραμε. Ίσως όχι τόσο ζωντανό όπως πριν 30 χρόνια, αλλά πάντα γοητευτικό και παρθένο.

Παρά τη χωρική μας συνάφεια ωστόσο, οι περισσότεροι Μεγανησιώτες γνωρίζουν το νησί μόνο εξωτερικά, από την εικόνα που έχουν εν διαβάσει για το Νυδρί ή την Λευκάδα. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί που έχουν ανέβει πάνω και έχουν πάρει μια γεύση των…αδύτων του Σκορπιού. Για τους υπόλοιπους, ανασύραμε κάποιες φωτογραφίες από το διαδίκτυο που δίνουν μια ιδέα για το πώς φαίνεται έσωθεν το πολυτελές καταφύγιο του πάλαι ποτέ κυρίαρχου της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Θυμούμενοι την επιγραφή του ανδριάντα του Αριστοτέλη Ωνάσση στο Νυδρί, που αναφέρει ότι «Ο άνθρωπος κατασκευάζει τη δική του μοίρα» και αναλογιζόμενοι την τύχη που επιφύλασσε η μοίρα αυτή στον ίδιο και την οικογένειά του, δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε πικρά ότι ο κροίσος δεν τα κατάφερε και τόσο καλά στην «κατασκευή», τουλάχιστον όχι τόσο, όσο στον Σκορπιό.