Ο κος Άκης Κατωπόδης στη Συν.Τύπου για τη σύλληψη του Δημοσθένη

Ο Επικεφαλής της παράταξης ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ κος Άκης Κατωπόδης στη κοινή Συνέντευξη Τύπου για τη ατυχή σύλληψη του Δημοσθένη Παπαδάτου – Αναγνωστόπουλου από την αντιτρομοκρατική ως ύποπτου.

Η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μέλος της γραμματείας της Στάση Βύρωνα Δημοσθένης Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος στο Δημαρχείο του Βύρωνα την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 μαζί με τον Δήμαρχο Βύρωνα και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με αφορμή την τρομοκρατική σύλληψη – απαγωγή του από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισαν την «κατά λάθος» σύλληψη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του στελέχους της παράταξης του Δήμου “Στάση Βύρωνα”, πολιτικού στελέχους του Συνασπισμού της Αριστεράς και ενεργού πολίτη του Βύρωνα, Δημοσθένη Παπαδάτου–Αναγνωστόπουλου, η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Βύρωνα, με αφορμή το συμβάν.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Γ. Χαρδαλιάς και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων “Βύρωνας Καθαρή Επιλογή”, Παναγιώτης Κόνσουλας, “Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα”, Άκης Κατωπόδης, και “Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα”, Σταύρος Τζιορτζιώτης, καταδίκασαν το συμβάν, εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο Δημοσθένη Παπαδάτο και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση τέτοιες ενέργειες και πρακτικές δε συνάδουν με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αλλά καταστρατηγούν την έννοια της Δημοκρατίας και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ίδιος ο Δημοσθένης Παπαδάτος αναφέρθηκε λεπτομερώς στη σύλληψή του και δήλωσε σοκαρισμένος, οργισμένος αλλά και ευγνώμων για τη συμπαράσταση όλων όσοι βρίσκονται στο πλευρό του. Αναφερόμενος στο περιστατικό έκανε λόγο για «αστυνομική τρέλα» και «εγκληματική γκάφα», μίλησε για «απαγωγή» και ένα λάθος που έγινε γιατί, όπως του είπαν: «Δε θα το πιστέψεις, αλλά μοιάζεις πάρα πολύ με κάποιον που ψάχνουμε». Όπως τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία βεντέτα με την αστυνομία εκ μέρους μου ή εκ μέρους του ΣΥΝ. Θα καταθέσουμε όμως μήνυση και θα επιδιώξουμε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση του άρθρου περί βασανισμού».

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις διαδικασίες που ακολούθησαν της σύλληψης του Δημοσθένη Παπαδάτου και τόνισε μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη άσκηση βίας και τις βάναυσες διαδικασίες μεταχείρισης που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναίτιας προσαγωγής του. Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του Δήμου μας να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές, όπως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή να παρέμβει άμεσα και να διερευνήσει σε βάθος τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα προχθεσινά γεγονότα».

Για «άθλια και καταδικαστέα πρακτική» έκανε λόγο η παράταξη“Βύρωνας Καθαρή Επιλογή”,τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία». Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Π. Κόνσουλας, λόγω των γεγονότων που έχουν συμβεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια στο Βύρωνα, υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί η περιοχή ως εστία παρακρατικών οργανώσεων και άνδρο τρομοκρατικών ενεργειών.

Η “Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα” κατήγγειλε «την απαράδεκτη, τρομοκρατική επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού της αστυνομίας που «απήγαγε», ξυλοκόπησε και παράνομα κράτησε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ το μέλος της Γραμματείας της παράταξής μας Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο» και επέρριψε ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες, τον αρμόδιο Υπουργό και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την “Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα”: «Η σύλληψη ενός ατόμου, γνωστού στον Βύρωνα, η άσκηση βίας σε βάρος του και η πολύωρη και βάναυση διαδικασία που ακολούθησε, αποδεικνύουν ότι δεν έγινε κανένα «λάθος», αλλά έχουμε μια συνειδητή επιλογή από τη μεριά της αστυνομίας και της κυβέρνησης με στόχο τη δημιουργία κλίματος φόβου τόσο στη γειτονιά μας, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα».

Για «άγρια αστυνομική βία και εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή τηςη “Λαϊκή Συσπείρωση Βύρωνα”,σημειώνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες έχουν στόχο να εντείνουν το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων».

«Ένα τέτοιο περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν βάλλει μόνο κατά των πολιτικών πεποιθήσεων του διωκόμενου αλλά και κατά Συντάγματος και του φιλελεύθερου χαρακτήρα του πολιτεύματος», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη κ. Δημήτρης Χριστόπουλος.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=lOZtlLKi-eY’]

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=UrzQRiEfUyA’]

Πηγή: Στάση Βύρωνα