Στιγμές…Μαϊου !

Στιγμές του Μάη που φτάνει στο τέλος του κι εμείς εδώ να τις μοιραστούμε όπως κάθε μήνα…

Τι Μάης δηλαδή !!!

Αμάν και πώς κάνουμε να δούμε λιακάδα και να πετάξουμε τα παπλώματα από πάνω μας. Βιαστήκαμε εκεί στις αρχές του να φυλάξουμε τα χειμωνιάτικα και τώρα ψάχνουμε να βρούμε τι θα φορέσουμε. Δεν είναι μόνο η βροχή , αλλά κι η θερμοκρασία που δεν λέει να γίνει καλοκαιρινή.

Ερχεται και δένει με την διάθεσή μας που είναι κουρέλι τον τελευταίο καιρό… Κι ενώ το νησί είχε ετοιμαστεί να υποδεχτεί τους τουρίστες κάθε λίγο τρέχει να μαζέψει μαξιλάρια και τέντες να μην γίνουν μούσκεμα. Αλλά κι οι έρμοι οι ξένοι κουκουλωμένοι με αδιάβροχα τρέχουν  με τη σειρά τους να βρούν απάγγειο να κρυφτούν με τη σαγιονάρα να μπρουτσαφλάει  στα νερά .

Ωραίες διακοπές! Από την μία ο καιρός από την άλλη η πολιτική αστάθεια και το μέσα έξω στο ευρώ,θα ακούνε Ελλάδα και θα τρέχουν.

Ήτανε ξερό το κλίμα τόφαγε κι ο γάϊδαρος…. Τι κι αν τον υποδεχτήκαμε με λουλούδια και στεφάνια, όπως έπρεπε, ο Μάης μουλάρωσε για τα καλά και δεν λέει να γλυκάνει…

.

Τα «λουλούδια» που μοίρασαν τα λουλούδια…

Γλυκό και φιλόξενο όμως παραμένει το νησί όπως και νάχει χωρίς να μένει απέξω από το γενικό κλίμα.

Και το κλίμα των εκλογών της 6ης Μαίου δεν θύμιζε σε τίποτα παλιότερες ανάλογες στιγμές.Κάτι σαν υποχρέωση που έπρεπε να βγεί για κάποιους, αγανάκτηση και τιμωρία για άλλους ,και ευκαιρία για να βρεθούμε, ήταν οι εκλογές που πέρασαν.

Εκλογές ξανά όπως… «Δημιουργία Ξανά» …και τώρα τι;

Χωρίς εντάσεις, διαπληκτισμούς, και φανατισμό, αλλά με εκπλήξεις και ανατροπές τα αποτελέσματα δεν άφησαν ανεπηρέαστο το Μεγανήσι που σαν μικρογραφία της Ελλάδας έδωσε ένα ανάλογο εκλογικό αποτέλεσμα.

Αλλαξε χρώμα ξαφνικά και απότομα. Χωρίς σχόλια, χωρίς μουρμούρα λές και το περίμενε, σαν να το αποζητούσε… Μικρή η συμμετοχή του κόσμου, αρκετή όμως για να μας ζωντανέψει εκείνο το Σαββατοκύριακο.

Κι ευτυχώς θα το επαναλάβουμε γιατί πίσω από τις λέξεις έρχεται ο …Αλέξης  που θέλει κι άλλο, πιο μεγάλο ποσοστό…

Κι ενώ εμείς εδώ ζούσαμε στιγμές… αναμέτρησης ο Βασίλης( Πατσάλας) με την Κατερίνα ζούσαν  τις δικές τους στιγμές ευτυχίας αφού εκείνη την μέρα έκαναν τον γάμο τους στην Αθήνα παρέα με πολλούς φίλους και συγγενείς Μεγανησιώτες.

Ένα άλλο ζευγάρι τώρα επέλεξε να κάνει τον δικό του γάμο στο νησί  λίγες μέρες πρίν. Την παραλία στο Φανάρι διάλεξε το ώριμο ζεύγος  των Ολλανδών ο Πήτερ και η Γιολάντα ,για να παντρευτεί με πολιτικό γάμο σε ένα ρομαντικό σκηνικό.

Κι ενώ το σκηνικό του άσχημου καιρού επέμενε, βρίσκαμε τρόπους να ευθυμήσουμε. Και να ξεχαστούμε.

Το Γυμνάσιο-Λύκειο  σε εκδήλωσή  του κλείνοντας την σχολική χρονιά παρουσίασε την πολύ καλή δουλειά των παιδιών στα πλαίσια της ερευνητικής τους εργασίας.

Παράλληλα παρουσίασαν στο κοινό τα έργα τους- πίνακες, ενυδρείο, εξωτερικός τοίχος του σχολείου- δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι αρκούν πολύ λίγα πράγματα για να γίνουν θαύματα.

Μήνας εξετάσεων ο Μάης βρήκε πολλά παιδιά στα θρανία να αγωνίζονται για μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με πολύ χτυποκάρδι ξεκίνησαν να δοκιμάζονται κι αυτά αλλά και οι γονείς τους.

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στα Μεγανησιωτόπουλα….

Η επόμενη της γιορτής μας βρήκε πάλι στην Αίθουσα Πολιτισμού αυτή τη φορά σε μια παρουσίαση των αρχαιολόγων για τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν στο Μεγανήσι.

Φως στο σκοτάδι των ημερών οι αποκαλύψεις με ανοιχτό παραθυράκι στο μέλλον…

Ο νέος βοηθός τεχνικού.

Ο τεχνικός…

Συνεχίσαμε με την  πολύ καλή θεατρική παράσταση από το θέατρο του Ιονίου, «Οι ζωές των άλλων» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Αυγερινού.

Ο Πέτρος και οι γυναίκες του –εκτός του ηλεκτρολόγου- συγκίνησαν και εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους που  παρακολούθησαν την παράσταση.

Και αφού μιλάμε για τις ζωές των άλλων,  οι ακόλουθες στιγμές είχανε ενδιαφέρον…

Για ψύλλου πήδημα αναστατωθήκαμε προς στιγμή, κι εκεί που έφευγε η φαγούρα,  ανάψανε τα αίματα και στα καλά (!) καθούμενα δυό φίλοι γίνανε εχθροί με πυρά να εξαπολύονται εκατέρωθεν. Ρούσα η αιτία, ξανθιά η αφορμή, μαλλιά κουβάρια τα παλικάρια….

Λείπει κι ο Ντίνος στην Αθήνα … Εφυγε όμως ευχαριστημένος γιατί ο Τσίπρας πήρε εκδίκηση για αυτόν από τους ενοχλητικούς  φίλους του κουμουνιστές. Το βίο αβίωτο του κάμανε όλο το χειμώνα. Δυό φορές έκανε το τηλέφωνό του απόρρητο, εκεί αυτοί το βρίσκανε….

Ούτε για τη γιορτή του δεν έμεινε που φέτος γιορτάστηκε χωρίς κλαρίνα. Πολλοί οι εορταζόμενοι και οι εορταζόμενες αλλά χωρίς ιδιαίτερη διάθεση πέρασε σχεδόν αθόρυβα η μέρα.

Ωστόσο χρόνια πολλά στις Ελένες, τις Ντίνες τις Νάντιες  και τους Κωνσταντίνους. Του χρόνου ίσως είναι καλύτερα τα πράγματα και ξαναζωντανέψουν  τα παλιά….

Θα μπορούσαμε αντί για λεφτά να πετάμε προϊόντα στην ορχήστρα. Κηπουρικά, μακαρόνια, ρύζι η αυγά.

Σε συσκευασία πάντα εκτός αν ο τραγουδιστής είναι φάλτσος . Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε και χύμα και χωρίς παρεξήγηση…

Αυτή η φωτογραφία τάχει όλα…

Προβληματισμένοι κουκουέδες, χτυπημένοι από τον καιρό και την κρίση επαγγελματίες, ένας από τους φίλους του Ντίνου , και η εορτάζουσα Ελένη.

Την γιορτή τους είχαν και οι μανούλες. Οι μανάδες, οι γιαγιάδες, εμείς .

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου και ιδιαίτερα στις νεαρές  που έγιναν  μαμάδες για πρώτη φορά όπως η Χριστίνα που έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδάκι. Μια όμορφη μικρούλα που ταλαιπώρησε λίγο την μαμά της και ξετρέλανε τον νεαρό μπαμπά της Βασίλη. Να σας ζήσει…

Στιγμές αγωνίας -Λέμε τώρα – ζήσαμε παρακολουθώντας την φετινή Γιουροβίζιον. Κι εκεί που η Ελλάδα ξεκίνησε από την πρώτη θέση κατέβηκε σταδιακά μέχρι που έπιασε πάτο. Φέτος δεν είναι η χρονιά μας…

Κάπου εκεί «βγήκε» κι ο Κούρκουλος που ξόρκισε με τον τρόπο του τον άδικο ετούτο κόσμο και μας άφησε άφωνους…

Αφωνος έμεινε κι ο Θεοδόσης όταν είδε στα δίχτυα του πιασμένο μικρό καρχαριάκι   τριών κιλών ανοιχτά στο Σκορπιό.

Το μικρό σκυλόψαρο δεν ήταν από αυτά που κατά καιρούς ψαρεύονται, Σαπουνάς δηλαδή.

Είχε όλα τα χαρακτηριστικά του καρχαρία σύμφωνα με μαρτυρίες όσων το είδαν από κοντά. Αντί για ψάρι ψάρεψε πουλί ο Μάκης  προσπαθώντας να περάσει την ώρα του. Το φτερωτό θύμα ήταν ένας άσπρος γλάρος που πήγε να το παίξει ξύπνιος και όρμησε στο αγκίστρι του Μάκη νομίζοντας πώς θα βουτήξει το αλίευμα .

Κι όπως λέει η παροιμία το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάστηκε…. Αμέσως άρχισε η επιχείρηση διάσωσης και ο γλάρος βγήκε σώος κι αβλαβής από το αγκίστρι και πέταξε μακρυά….

Κι ο καιρός συνεχίζει ακάθεκτα να παίζει με τα νεύρα μας και να μας κλείνει μέσα…

Βροχή και σήμερα, και συννεφιά και ψύχρα…. Κι όταν σκάσει μάτι ο ήλιος ξαμολιόμαστε στις αυλές  στις πλατείες και στα γήπεδα, όπως καλεί η εποχή. Τα κορίτσια με τα κεντήματα, οι παπούδες στις αυλές και στο καπι που απειλείται με κατάληψη από την επόμενη γενιά.

Ο επόμενος μπαμπάς προπονείται. Μπάμπη ετοιμάσου…έρχεται η σειρά σου.

Εσύ μην ετοιμάζεσαι, είσαι μικρός ακόμα. Παίξε μπάλα!!!

Το καρσάνικο υπάρχει ακόμα…

Και η νταντέλα με το μέρλο

Στην αυλή…

Στον δρόμο…

Χαιρετισμούς στην Δήμητρα…

Στο καφέ…

Στον αέρα για το μεροκάματο…

Στο καπι οι νυν…

Και οι επόμενοι πιο προνοητικοί που  εξασφάλισαν και γιατρό στην παρέα….

Και κάπως έτσι τελειώνουν οι στιγμές του Μάη.

Με τις γκρίνιες , τις μουρμούρες τα προβλήματα και τις έγνοιες μας, αλλά με ελπίδα  αισιοδοξία  και χιούμορ διώξαμε από πάνω μας τον μουντό και περίεργο  Μάη περιμένοντας ανυπόμονα τον καλοκαιρινό -ελπίζουμε-Ιούνιο.

Μέχρι τότε το νησί μια τεράστια αγκαλιά να περιμένει Μεγανησιώτες και μη, για να ζήσουμε και να μοιραστούμε ξανά πιο ζεστές ήσυχες και ξεκούραστες στιγμές….

Καληνύχτα από Μεγανήσι….