Μεγανήσι: «Το μικρό θαύμα του Ιονίου»

Είναι το μυστικό που γνωρίζουν όλοι όσοι αρμενίζουν στο Ιόνιο με ιστιοπλοϊκά και σκάφη αναψυχής. Είναι ο ανεξερεύνητος παράδεισος που ζει στη σκιά της λάμψης του Σκορπιού. Είναι το μικρό «νησί των ναυτικών», με τα πεύκα, τις ελιές και τα αμέτρητα φυσικά φιόρδ. Είναι το Μεγανήσι, που βρίσκεται στα πόδια της κοσμοπολίτικης Λευκάδας, αποτελώντας πρόκληση διακοπών.

Το Μεγανήσι το χωρίζουν από τη Λευκάδα 4 ναυτικά μίλια. Στη γειτονιά του βρίσκουν αιώνιο αγκυροβόλι τα νησάκια Σκορπιός, Σκορπίδι, Θηλιά, Κυθρός και άλλα μικρότερα.

Πώς θα πάτε

♦ Με το ταχύπλοο σκάφος «Αγχίαλος» από τη πόλη της Λευκάδας.
♦  Με καραβάκια και ferry-boat από το Νυδρί καθημερινά.
♦ Αεροπορικώς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο απέχει 17χλμ. από την Λευκάδα.
♦ Οδικώς η Λευκάδα απέχει 370 χλμ. από την Αθήνα.

Η απόδραση στο νησί

Οι δαντελωτές ακρογιαλιές, η πυκνή βλάστηση, η πεντακάθαρη θάλασσα, τα τρία γραφικά χωριά, το Σπαρτοχώρι, το Κατωμέρι και το Βαθύ μαζί με τα λιμανάκια τους, καθώς και οι 2.000 φιλόξενοι κάτοικοι, σας υπόσχονται αξέχαστες διακοπές.

Το Σπαρτοχώρι με τα δαιδαλώδη σοκάκια, στέκεται στη κορυφή του λόφου. Η θέα του προς την Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία είναι σαγηνευτική. Το λιμανάκι του είναι τα Σπήλια. Από εκεί, ακολουθώντας το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια, θα αντικρύσετε ένα μεγάλο άνοιγμα που οδηγεί στη «σπηλιά του κύκλωπα».

Το Κατωμέρι είναι η πρωτεύουσα του Μεγανησίου. Είναι ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακές γειτονιές, μαγαζιά, ταβέρνες και νυχτερινή ζωή. Στα ανατολικά του χωριού βρίσκεται το λιμανάκι του, ο Αθερινός, με τους παλιούς μύλους. Είναι ένα απάνεμο λιμάνι που έχει γίνει καταφύγιο για τους ιστιοπλόους. Περπατώντας στην ακτή θα ανακαλύψετε μια μικρή αμμουδερή παραλία, κοντά στον Φάρο. Εδώ, εκτός από τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας, θα απολαύσετε υπέροχα κοκτέιλ και παγωμένους καφέδες στο μπαράκι που βρίσκεται πάνω στην ακτή.

Το Βαθύ απλώνεται γύρω από το ομώνυμο φυσικό λιμάνι, το οποίο είναι αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά σκάφη. Εδώ ο επισκέπτης θα ζήσει όμοργες καλοκαιρινές μέρες και νύχτες. Θα βρει ό,τι ζητήσει, τη στιγμή που θα το θελήσει. Όσοι φτάσουν στο Βαθύ με ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο σκάφος μπορούν να δέσουν στη μαρίνα. Εκεί δεν θα βρουν απλώς ένα αγκυροβόλιο , αλλά θα μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους, σε ήλεκτρικό, νερό και καύσιμα.

Οι παρθένες παραλίες

Κάθε γωνιά του νησιού προσφέρει και μια διαφορετική απόλαυση. Ακτές με χοντρή άμμο ή βότσαλα και ερημικές παραλίες με μοναδική πρόσβαση από τη θάλασσα συνθέτουν αυτό το γαλαζοπράσινο παράδεισο που σας προσκαλεί να τον ανακαλύψετε. Το Πασουμάκι, τα Αμπελάκια, το Λιμονάρι, ο Αθερινός, τα Σπήλια, το Φανάρι, ο Αι-Γιάννης, είναι μερικές από τις παραλίες που θα θυμάστε για πάντα.

Η σπηλιά του Παπανικολή είναι μία θαλάσσια σπηλιά στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Έχει βάθος 30 μέτρα και στο εσωτερικό της υπάρχει αμμουδιά. Λέγετε ότι εκεί ήταν κρυψώνα του υποβρυχίου «Παπανικολής».

Αξίζει

• Να κάνετε το γύρο του νησιού με σκάφος για να ανακαλύψετε άγνωστες ομορφιές αλλά και να προσεγγίσετε τις σπηλιές του Παπανικολή, του Γιοβάνη και του Δαίμονα.
• Να δοκιμάσετε τις επιδόσεις σας στο σέρφινγκ, στη θάλασσα του Αϊ-Γιάννη.
• Να ακολουθήσετε μία υπέροχη διαδρομή στο «στενό πόδι» του νησιού και να φτάσετε στο ακρωτήρι Κεφάλι. Και εάν η πεζοπορία σας κουράσει, είναι βέβαιο ότι η θέα θα σας αποζημιώσει.
• Να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου που είναι κτισμένο πάνω στα βότσαλα, στην ομώνυμη παραλία.
• Ο Άγγλος τραπεζίτης Τζέικομπ Ρότσιλντ μαγεύτηκε από την ομορφιά του τόπου και αγόρασε το νότιο τμήμα του νησιού, γνωστό ως «στενό πόδι». Πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή έκτασης 2.650 στρεμμάτων. Εκεί εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία για τη διάνοιξη δρόμων αλλά και τη δημιουργία δύο ελικοδρομίων.

Και μην ξεχάσετε…

Για τη διασκέδαση σας, Precious Club. Βρίσκεται στο Κατωμέρι, μόλις 600 μέτρα από την παραλία Λιμονάρι. Η νούμερο ένα επιλογή για τον καφέ σας, με ακούσματα που θα σας χαλαρώσουν και δυνατή χορευτική μουσική για ξέφρενες καλοκαιρινές νύχτες.

Πού να μείνετε

Στο Μεγανήσι οι επιλογές για την διαμονή σας είναι πολλές, καθώς υπάρχουν 2 ξενοδοχεία και 48 βίλες που εξασφαλίζουν άνεση και πολυτέλεια.
Asteria Villas. Ένα υπέροχο συγκρότημα με πανοραμική θέα. Πρόκειται για πολυτελείς μονοκατοικίες με πισίνα που απλώνονται μέσα σε μία καταπράσινη πλαγιά, λίγο πριν το Σπαρτοχώρι. Τηλ.: 26450 51107
Meganisi Villas. Τρεις ανεξάρτητες βίλλες μέσα στο πράσινο, με θέα το γαλάζιο της θάλασσας και με ιδιωτική παραλία. Βρίσκονται στα Σπήλια.Tηλ.: 26450 51389 & 210 973 9771
Esperides Resort Hotel, στο Σπαρτοχώρι. Μία πρόταση 4 αστέρων για αυτούς που δεν αποχωρίζονται την άνεση στις διακοπές τους.Τηλ.: 26450 51761
Πόρτο Ελιά, στο Κατωμέρι. Υπέροχα διαμερίσματα και studios.Τηλ.: 26450 51202

Πού να φάτε

Καρνάγιο. Μπαρ-εστιατόριο με σπιτική κουζίνα, στο Βαθύ. Αν έχετε έρθει με σκάφος θα δέσετε στην προβλήτα του.
Ο Πασάς. Γραφική ψαροταβέρνα στο Βαθύ. Ανοιχτή όλο το χρόνο, προσφέρει νόστιμα εδέσματα σε ντόπιους κι επισκέπτες. Η κυρά-Μαρία φέρνει το ψάρι κατευθείαν από το καΐκι της στο πιάτο σας.
Artisti della Pasta. Γεύση από ιταλική κουζίνα και υπέροχες σπεσιαλιτέ από τον Κώστα, στο Βαθύ. Είναι ένας ιδιαίτερα προσεγμένος χώρος δίπλα στη θάλασσα.
Πόρτο Σπήλια. Ταβέρνα με σπιτική κουζίνα πάνω στο κύμα στα Σπήλια.
Νιάγκας.* Εστιατόριο με παραδοσιακά πιάτα στον Αθερινό.

ΑΚΡΙΒΟ ΑΡΩΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Φιλόξενοι νησιώτες οι ντόπιοι, αγαπούν και διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους. «Στο νησί των ναυτικών» την παράδοση συνεχίζουν ακόμη και οι γυναίκες: Όπως η Κατερίνα, η νεαρή καπετάνισσα που θα σας πάει με το σκάφος «Αγχίαλος» από τη Λευκάδα στο Βαθύ. Μας λέει ότι η θάλασσα είναι για εκείνη ένας μεγάλος έρωτας, που κρατάει από τα παιδικά της χρόνια.
Μόλις θα κατεβείτε στο Βαθύ, το τοπίο θα σας κερδίσει αμέσως. Το μάτι σας θα πέσει σίγουρα στο καφενείο «Ακρογιάλι». Στο «Στέκι του Βησσαρίωνα», μια ξεχωριστή γωνιά στο λιμάνι, θα απολαύσετε ελληνικό καφέ με καϊμάκι, ψημένο με πολύ μεράκι. Μια τέχνη που ο Βησσαρίων την έμαθε από τον παππού του. Λίγο παρακάτω, στην ψαροταβέρνα του «Πασά», η Μαρία σερβίρει φρέσκα ψάρια κατευθείαν από το καΐκι της. Φιλόξενη και χαμογελαστή θα σας μιλήσει για τα παραγάδια της και θα σας αποκαλύψει μία μυστική συνταγή για το χταπόδι.

Στα στενά πλακόστρωμα δρομάκια θα συναντήσετε συχνά ηλικιωμένες γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα και στολισμένες με χρυσά σκουλαρίκια. Μην παραξενευτείτε. Αυτή είναι η παραδοσιακή τους φορεσιά.

Πηγή: OnAir24

* (Διόρθωση από τυπογραφικό λάθος πηγής)