Η πρώτη ομιλία του βουλευτή Λευκάδας Θοδωρή Σολδάτου στη Βουλή

Η πρώτη ομιλία του βουλευτή Λευκάδας Θοδωρή Σολδάτου στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβερνήσεως (07/07/2012).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Σολδάτος.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, χθες ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό να περιγράφει με σαφήνεια την κυβερνητική προοπτική της πατρίδας μας σε δημοσιονομικό, αλλά και σε αναπτυξιακό επίπεδο αφενός, αλλά και σε γενικότερο κυβερνητικό επίπεδο αφετέρου. Δεν έχω καμία αμφιβολία -και είμαι βέβαιος ότι κανείς μέσα σε αυτήν την Αίθουσα δεν έχει διαφορετική γνώμη- ότι το πρόγραμμα το οποίο καταρχήν κατετέθη χθες, διακατέχεται από το στοιχείο της φιλοδοξίας και το στοιχείο της τόλμης. Και το λέω αυτό, διότι ζούμε και βιώνουμε την κρισιμότερη περίοδο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για την Ελλάδα, σε μία πατρίδα όπου δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες είναι σήμερα συνταξιούχοι, πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες είναι μεταξύ της προσχολικής, της σχολικής και της φοιτητικής ηλικίας, ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες είναι άνεργοι, επτακόσιες πενήντα χιλιάδες έως οκτακόσιες χιλιάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι και περί τα τρία εκατομμύρια πολίτες ασκούν ελεύθερο επάγγελμα από το μικροεπαγγελματία μέχρι το βιομήχανο.

Είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ πώς φθάσαμε. Όμως, πράγματι, σήμερα δεν είναι η ώρα για να αναφερθούμε σε αυτές τις αιτίες. Έχουν χιλιοειπωθεί και ο καθένας από εμάς έχει άποψη για το τι έχει συμβεί. Το ζήτημα είναι να υπάρξει θεραπεία και θεραπεία θα υπάρξει, διότι πιστεύω ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία των τριών κομμάτων δημιουργεί την ύστατη ελπίδα στην οποία έχει στηριχθεί ο ελληνικός λαός. Και είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές πτέρυγες αυτής της Βουλής διακατέχονται από τα ίδια συναισθήματα ελπίδας.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να ισχυρίζομαι ότι πέρα από το κυρίαρχο οικονομικό, δημοσιονομικό και αναπτυξιακό ζήτημα το οποίο, βεβαίως, είναι πρώτης προτεραιότητας, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δεχθούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει και στους υπόλοιπους κυβερνητικούς τομείς. Θα πρέπει να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας το οποίο έχει εκλείψει εδώ και χρόνια από την πατρίδα μας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων γεγονότων, τα οποία παρακολουθούμε στις διπλανές πόρτες των σπιτιών μας, καμιά φορά και τα ίδια μας τα σπίτια, ληστείες μετά φόνων ή μετά κακοποιήσεων, ζητήματα τα οποία βιώνουμε καθημερινά και τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας στον ελληνικό λαό.

Στο σύστημα υγείας παρακολουθούμε τους συνταξιούχους να επαιτούν για τα φάρμακά τους, διότι για κάποιους λόγους οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε η Ελλάδα μέχρι χθες δεν υφίστανται σήμερα. Επωφελούμαι της ευκαιρίας να απευθύνω να θερμά μου συγχαρητήρια στο νέο Υπουργό Υγείας ο οποίος με αποφασιστικότητα φαίνεται ότι βάζει το νερό στο αυλάκι. Επίσης, διακατέχομαι από την υποχρέωση να απευθύνω ένα καταρχήν ευχαριστώ και τα θερμά μου συγχαρητήρια στο νέο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος με αυτά που μας είπε λίγο πριν, νομίζω ότι δημιούργησε συναισθήματα ελπίδας γι’ αυτό που πρόκειται να προκύψει. Γιατί κακά τα ψέματα χωρίς οργάνωση ηλεκτρονικής υποστάσεως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τέρας της γραφειοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι, το ζήτημα για την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Νομίζω ότι αυτή η Βουλή έχει την ιστορική υποχρέωση να στηρίξει την προσπάθεια, η οποία έχει αρχίσει να καταβάλλεται.

Δεν θέλω να κουράσω περισσότερο. Θέλω, τελειώνοντας, να πω το εξής, κυρίως στους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κατατέθηκε λίγο-πολύ η ένσταση και η διαμαρτυρία ότι κατά τις προεκλογικές περιόδους τους καταλογίστηκε το γεγονός ότι υπήρχε η πρόθεση να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ με δική τους υπαιτιότητα.

Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να ηγηθούν αυτής της κυβερνητικής προσπάθειας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και λίγο-πολύ την απεμπόλησαν. Νομίζω ότι με ανακούφιση δέχθηκαν τελικώς το αποτέλεσμα στο οποίο τους κατέταξε ο ελληνικός λαός, δηλαδή στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Προσδοκώ ωστόσο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, πέρα από τη δημαγωγία, την οποία προς το παρόν δεν θέλω να τη χαρακτηρίσω περισσότερο, να έλθει σε αυτήν την Αίθουσα με συγκεκριμένες προτάσεις, διότι το πρόβλημα δεν είναι κανείς να καταριέται καταστάσεις οι οποίες υφίστανται, το ζήτημα είναι συντεταγμένα να προτείνει λύσεις.

Με αυτά τα λόγια θέλω να τελειώσω την παρέμβαση μου, καταθέτοντας βεβαίως την πρόθεσή μου να υπερψηφίσω και να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση η οποία προέκυψε πριν λίγες μέρες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα