Λαογραφικό Μουσείο στο Κατωμέρι

Το ανενεργό ελαιοτριβείο βρίσκεται στα όρια του οικισμού. Πρόκειται για μεγάλο τετράγωνο κτίριο σε κεκλιμένο οικόπεδο. Στο χαμηλό επίπεδο του οικοπέδου η τοιχοποιία έχει μεγάλο ύψος και αντίστοιχα το εσωτερικό είναι επιχωμένο.

Το πρόχειρο πρόσκτισμα με την αυλακωτή λαμαρίνα κατεδαφίζεται ώστε να αναδειχτεί η λιθοδομή σε όλη την έκτασή της. Το εσωτερικό καθαρίζεται από τις επιχώσεις και το μεγάλο εσωτερικό ύψος επιτρέπει μια αναδιάρθρωση του χώρου σε τρία επίπεδα.

Στο πρώτο (0,00) βρίσκεται η είσοδος και χωροθετείται η έκθεση της Ναυτικής Παράδοσης του νησιού. Στο κάτω επίπεδο (-1,80) παρατίθενται εκθέματα της Καθημερινής Ζωής: αγροτικά εργαλεία, εξαρτήματα οικοτεχνίας και οικιακά σκεύη. Το υπερυψωμένο επίπεδο (+0,90) είναι το Μεγανησιώτικο Σπίτι με εκθέματα γιορτινών περιστάσεων και οικογενειακής ζωής: νυφικό δωμάτιο, σαρμανίτσες, παιγνίδια κλπ.

Η κυκλοφορία γίνεται από περιμετρικές ράμπες με μικρή κλίση. Με το χειρισμό αυτό αποφεύγονται οι σκάλες και ομαλοποιείται η μετάβαση στις διαφορετικές θεματικές ενότητες. Ταυτόχρονα και με την δημιουργία εσωτερικού αίθριου εξασφαλίζεται η συνολική αντίληψη του χώρου.

Laografiko Mouseio Katomeri 2